Politiikka

”Lastemme tulevaisuus tehdään tänään” – Tuula Haatainen haluaisi nähdä planeettamme selviävän

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen korosti ilmastopolitiikan tärkeyttä ja sen laaja-alaisia vaikutuksia eduskunnan täysistunnossa pitämässään sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuorossa.

– Ilmastopolitiikan onnistuminen määrittelee planeettamme tulevaisuuden. Lastemme tulevaisuus tehdään tänään. Meidän on pidettävä yhteisistä ilmastopäätöksistä kiinni ja oltava arjessamme valmis kestäviin ratkaisuihin, Haatainen totesi.

– Jos tulevaisuudessa lapsenlapsemme esittävät kysymyksen, he kysyvät joko, ”Miten te onnistuitte siinä?” tai ”Miksi te ette tehneet mitään?” On meistä itsestämme kiinni, kumpaan kysymykseen saamme vastata.

Haatainen korosti puheessaan, että Suomen on oltava kokoaan suurempi toimija kansainvälisessä ilmastopolitiikassa.

– Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoite hillitä lämpeneminen 1.5 asteeseen saavutetaan. Suomen on osana Euroopan unionia toimittava esimerkkinä muille maille.

­– Meillä on korkeat päästö-vähennystavoitteet, sillä meillä on myös korkeat päästöt. Tästä eteenpäin kaikkien toimien on keskityttävä siihen, että ilmaston lämpeneminen pysähtyy.

Kun ihmisillä ei ole puhdasta vettä ja ruokaa, on selvää, että he lähtevät liikkeelle.

Ilmastonmuutokseen liittyvä keskustelu linkittyy Haataisen mukaan vahvasti myös pakolaisuuteen.

– Kun ihmisillä ei ole puhdasta vettä ja ruokaa, ei koulutuksen kautta näköalaa tulevaisuuteen eikä työmahdollisuuksia, on selvää, että he lähtevät liikkeelle.

Rajojen sulkeminen ei kuitenkaan hänen mielestään auta tilanteeseen. Haatainen haluaisikin nähdä puuttumista kurjuutta ja toivottomuutta aiheuttaviin syihin.

– Euroopan on oltava johtava voima yhteiskuntavakauden edistämisessä, ruoan-tuotantoon ja puhtaaseen veteen panostamisessa sekä koulutuksen parantamisessa. Näin voimme vahvistaa taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävää kehitystä.

Suomen tulisi lähteä ajamaan voimakkaasti EU-yhteistyötä.

Haatainen esittikin, että Suomen tulisi lähteä ajamaan voimakkaasti auttamisen kohteita priorisoivaa ja voimavaroja yhdistävää EU-yhteistyötä.

– Varat voi ja pitää käyttää tehokkaammin, jotta ihmisille saadaan näköala tulevaan. Se paitsi parantaa ihmisten elinolo-suhteita ja uskoa parempaan tulevaisuuteen, myös keventää Eurooppaan kohdistuvaa painetta.

Haatainen nosti puheessaan esiin myös, että hiiltä ilmakehään runsaasti tuottavan elämäntavan haitat kaikkien maiden yhteisesti maksettavaksi.

– Kyse on paitsi taloudellisesta, mutta myös ekologisesta ja inhimillisestä hinnasta. Kustannusten on jakauduttava oikeudenmukaisesti. Myös toimien tehokkuutta on arvioitava; vain hiilidioksiditonni, joka tosiasiallisesti poistuu ilmakehästämme, hillitsee ilmastonmuutosta.

– Kaupungeissa liikkumisen pitää entistä vahvemmin perustua julkiseen liikenteeseen, kävelyyn ja pyöräilyyn. Esteettömän, toimivan ja edullisen julkisen liikenteen on oltava liikenteen päästövähennystoimien keskipisteessä.

SDP haluaakin kehittää erityisesti raideliikennettä. Lisäksi puolueen tavoitteena on tehdä pyöräilystä ja kävelystä houkuttelevaa.

– Tähän voidaan vaikuttaa hyvällä kaupunkipolitiikalla ja rakentamisella. Turvallinen, huollettu pyörätie houkuttelee hyppäämään satulaan.

Ruokahävikki kuriin.

Lisäksi Haatainen paljasti puheessaan siirtyneensä kasvispainotteiseen ruokaan. Hän perusteli punaisen lihan jättämistä kauppojen hyllyyn ilmastotekona.

– Jos ateriat koostettaisiin kasvisten osuutta painottaen ja ruoan tuotantoketju toteuttaisi tällä hetkellä jo mahdolliset parantamistoimet, ruokavalion ilmastovaikutus vähentyisi yli 20 % tällä vuosikymmenellä.

– Valitettavasti myös haaskaamme ruokaa. SDP:n edustaja Ilmari Nurminen on tehnyt ansiokkaan aloitteen ruokahävikin vähentämiseksi. Asia on tärkeä ja siitä on puhuttava enemmän.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat