Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Lasten ja nuorten ääntä ja heidän mielipidettään kuullaan paremmin” – tämä on lapsistrategian tärkeimpiä asioita, kansanedustaja sanoo

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) pitää tänään julkaistua kansallista lapsistrategiaa merkittävänä edistysaskeleena kohti YK:n lapsen oikeuksien parempaa toteutumista Suomessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Vaikka meillä Suomessa asiat ovat lasten ja nuorten kannalta monessa suhteessa hyvin, on meilläkin parannettavaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten, kuten huostaanotettujen tai erilaista tukea tarvitsevien lasten ja nuorten osalta, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Eloranta sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa koronapandemian rajoittaneen merkittävästi lasten ja nuorten elämää jo lähes vuoden ajan.

– Tilanne on osoittanut, että lasten asemaan ja hyvinvointiin tulee kiinnittää erityistä huomiota vaikeina aikoina, Eloranta painottaa.

Eloranta kertaa, että lapsistrategialla lapsen oikeudet ja asema vakiinnutetaan niin, että lapset otetaan huomioon johdonmukaisesti kaikessa toiminnassa muiden yhteiskunnan jäsenten rinnalla. Lapset saavat tietoa heille kuuluvista oikeuksista.

Haavoittuvassa asemassa olevien lasten asema turvataan ja heidän tarpeensa tunnistetaan paremmin. Strategian toimeenpanolla varmistetaan, että kaikkien lasten oikeudet toteutuvat mahdollisimman täysimääräisesti. Lisäksi tuetaan kaikkien lasten osallisuutta ja oikeutta tulevaisuuteen, kansanedustaja listaa.

– Erityisen tärkeänä pidän sitä, että lasten ja nuorten ääntä ja heidän mielipidettään kuullaan nykyistä paremmin kaikissa lapsia ja nuoria jollain tavalla koskevissa asioissa. Tärkeätä on myös kertoa, miten heidän näkemyksensä on otettu huomioon, Eloranta kertoo.

Kaikkia alle 18-vuotiaita koskevassa lapsistrategiassa painotetaan sitä, että toimeenpanon on oltava poikkihallinnollista ja siihen on osallistettava laajasti yhteiskunnan eri toimijoita, kansalaisyhteiskuntaa sekä eri ikäisiä ja eri väestöryhmiin kuuluvia lapsia ja aikuisia. Lisäksi strategiassa ja sen toimeenpanossa otetaan huomioon laajasti perheet, joissa lapset elävät, sekä lapsuuden ja aikuisuuden nivelvaiheessa olevat nuoret aikuiset.

– Tärkeä merkitys on myös lapsistrategiaan sisältyvällä lapsibudjetoinnin kehittämisellä, jonka avulla valtion, kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden talousarvioprosesseissa seurataan lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsiin ja perheisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi tulee ottaa systemaattiseksi osaksi päätöksentekoa hallinnon kaikilla tasoilla, jotta lapsen oikeudet käytännössä myös toteutuvat, Eloranta korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
4.3.2021
Vaalijohtaja: Tiedot vaalivirkailijoiden saamisesta rohkaisevia – terveysasioiden ohella puolueet ja ehdokkaat joutuvat pohtimaan myös taloutta
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE