Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Lauri Viitakin piipahti Sörkan työväenkirjapäivillä

Lippalakki ja vahva ääni tekivät Juha Hurmeesta Lauri Viidan.

Stadin työväenkirjallisuuspäivien mielenkiintoisin ohjelmanumero löytyi tänä vuonna lauantai-iltapäivästä kello kolmen kohdalta. Ohjelmakartalla luki pelkistetyst: “Juha Hurme haastattelee Lauri Viitaa“.

Niin toden totta tekikin, ja Viidan (1916-1965) ollessa perustelluista syistä estynyt olemaan fyysisesti läsnä, Juha Hurme heittäytyi sekä haastattelijan että haastateltavan rooliin.

Syvästi ja monipuolisesti suomalaista kirjallisuutta tutkaileva, muun muassa paljon Maiju Lassilaa ja Aleksis Kiveä näyttämölle tehnyt teatteroiohjaaja-kirjailija Juha Hurme on juuri oikea mies haastattelemaan Lauri Viitaa ja sukeltamaan itse Viidan nahkoihin. Viitahan on iskostunut suomalaisten tärykalvoille voimakasäänisenä miehenä ja omien runojensa vakuuttavan paatoksellisena tulkkina.  Myös Hurmeen ääni kantaa kauas, ja hänen näkökulmansa suomalaisen kirjallisuuden tärkeisiin nimiin on paitsi rakastava myös omaperäinen.

Työväenliikkeen kirjastossa lauantaina haastattelija Hurme kysyi Viidalta muun muassa tämän kantaa työläiskirjailijan epiteettiin.

– Olen valmis tekemään tekoja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta, siinä mielessä olen työväenluokan kirjailija. Mutta minkäänlaista poliittista kirjallista ohjelmaa en tunnusta.

Fiktiivinen Viita kertoi salintäydelle yleisölle myös päänsisäisistä ongelmistaan, muun muassa häntä riivaavasta pakkoriimittelystä, mistä hän antoi yleisölle huiman lausumalla hengästyttävästi rytmitetyn ja riimitetyn runon “Tikanpolkka” “Käppyräinen”-kokoelmastaan: “— taikka/ vaikka/ silkka pilkka sakka rokka rikka/ joka kukon kurkkuun poukkaa/ eikä edes ensimmäistä/ pitkää, pätkää, umpijäistä/ käppyräistä/ soukkaa/ toukkaa/ koskaan moukan toukkaan koukkaa/ viisivarvastikka.”

Muitakin runoja kuultiin, niin “Betonimylläristä” kuin kokoelmien ulkopuolelle jäänyt, Työväen Joululehdessä kirjailijan kuolinvuonna 1965 julkaistu “Rakkaus”.

Hetkeksi keskuutemme palannut Viita kertoi myös sangen vaikeasta toveruudestaan Väinö Linnan kanssa. Viitahan ei erinäisistä syistä noteerannut edes Pohjantähti-trilogiaa tai “Tuntematonta sotilasta” järin korkealle, ja ajan myötä kahden tamperelaiskirjailijan välit jäähtyivät.

Juhe Hurme tarjosi hauskan mutta myös asiasisällöltään rikkaan tuokion. Yleisesti tunnetusta Viita-tutkimuksesta, Hurmeen omista näkemyksistä kirjailijasta ja dialogin improvisaatioista syntyi nautittava paketti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE