Ulkomaat

”Lehdissä julkaistut tiedot juoruja” – Brexitiä jumittanut rahakiista ratkeamassa?

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Brexit-neuvottelut jumittanut kiista rahasta saattaa olla aukenemassa. Näin uskottiin keskiviikkona ainakin valuuttamarkkinoilla, sillä punnan kurssi vahvistui brittimedioiden kerrottua hyvistä uutisista.

Brittimediat kertoivat tiistaina ja keskiviikkona, että saarivaltio olisi hyväksymässä taloudelliset vastuunsa, mikä tarkoittaisi ison kiistakysymyksen ratkeamista ja neuvottelulukon aukeamista.

Telegraphin mukaan summa liikkuisi 45–55 miljardissa eurossa. Lopullinen summa riippuu lehden mukaan siitä, miten osapuolet soveltavat sovittua laskentatapaa. EU:n mukaan kyse ei ole erolaskusta, vaan velvoitteista, joihin Britannia on sitoutunut.

Financial Times puolestaan uutisoi, että Britannia olisi myöntynyt 100 miljardin euron velvoitteisiin, joista maa olisi maksamassa noin puolet.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier (kuvassa) ei uutistoimisto AFP:n mukaan vahvistanut sopua vielä keskiviikkona, vaan totesi neuvotteluiden jatkuvan.

– Me luemme lehdistä paljon asioita tästä aiheesta, Barnier tokaisi ja kutsui lehdissä julkaistuja tietoja juoruiksi.

Ratkaistavana on vielä Irlannin vaikeana pysynyt rajakysymys.

Ensi viikon maanantaita on pidetty tärkeänä päivänä brexit-neuvotteluille. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja pääministeri Theresa May tapaavat silloin Brysselissä tarkoituksenaan arvioida neuvotteluiden edistymistä.

Jos erokysymyksissä päästään riittävän pitkälle, EU-maat voisivat päättää joulukuun puolivälin huippukokouksessa etenemisestä kauppaneuvotteluihin.

Sitä ennen ratkaistavana on kuitenkin vielä Irlannin vaikeana pysynyt rajakysymys.

Sekä Britannia että EU haluavat säilyttää Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan ilman rajaesteitä. Tästä on kuitenkin vaikeaa löytää ratkaisua ilman tulevan suhteen raottamista. Britannia on ilmoittanut, ettei se halua jäädä EU:n kanssa tulliliittoon tai sisämarkkinoille.

Irlannin rajakysymys ja lähtölasku ovat kansalaisten oikeuksien ohella EU:n ehtoja sille, että neuvotteluissa voidaan edetä uuteen suhteeseen.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat