”Lehdissä julkaistut tiedot juoruja” – Brexitiä jumittanut rahakiista ratkeamassa?

Kuva: Lehtikuva

Brexit-neuvottelut jumittanut kiista rahasta saattaa olla aukenemassa. Näin uskottiin keskiviikkona ainakin valuuttamarkkinoilla, sillä punnan kurssi vahvistui brittimedioiden kerrottua hyvistä uutisista.

Brittimediat kertoivat tiistaina ja keskiviikkona, että saarivaltio olisi hyväksymässä taloudelliset vastuunsa, mikä tarkoittaisi ison kiistakysymyksen ratkeamista ja neuvottelulukon aukeamista.

Telegraphin mukaan summa liikkuisi 45–55 miljardissa eurossa. Lopullinen summa riippuu lehden mukaan siitä, miten osapuolet soveltavat sovittua laskentatapaa. EU:n mukaan kyse ei ole erolaskusta, vaan velvoitteista, joihin Britannia on sitoutunut.

Financial Times puolestaan uutisoi, että Britannia olisi myöntynyt 100 miljardin euron velvoitteisiin, joista maa olisi maksamassa noin puolet.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier (kuvassa) ei uutistoimisto AFP:n mukaan vahvistanut sopua vielä keskiviikkona, vaan totesi neuvotteluiden jatkuvan.

– Me luemme lehdistä paljon asioita tästä aiheesta, Barnier tokaisi ja kutsui lehdissä julkaistuja tietoja juoruiksi.

Ratkaistavana on vielä Irlannin vaikeana pysynyt rajakysymys.

Ensi viikon maanantaita on pidetty tärkeänä päivänä brexit-neuvotteluille. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja pääministeri Theresa May tapaavat silloin Brysselissä tarkoituksenaan arvioida neuvotteluiden edistymistä.

Jos erokysymyksissä päästään riittävän pitkälle, EU-maat voisivat päättää joulukuun puolivälin huippukokouksessa etenemisestä kauppaneuvotteluihin.

Sitä ennen ratkaistavana on kuitenkin vielä Irlannin vaikeana pysynyt rajakysymys.

Sekä Britannia että EU haluavat säilyttää Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan ilman rajaesteitä. Tästä on kuitenkin vaikeaa löytää ratkaisua ilman tulevan suhteen raottamista. Britannia on ilmoittanut, ettei se halua jäädä EU:n kanssa tulliliittoon tai sisämarkkinoille.

Irlannin rajakysymys ja lähtölasku ovat kansalaisten oikeuksien ohella EU:n ehtoja sille, että neuvotteluissa voidaan edetä uuteen suhteeseen.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Salaperäinen ”ohjusmies” napattiin kiinni – toimi viranomaisten mukaan Pohjois-Korean puolesta

Australiassa on pidätetty mies, joka yritti poliisin mukaan myydä Pohjois-Korean hyväksi muun muassa ohjuksiin liittyvää teknologiaa. Poliisi sanoo miehen toimineen Pohjois-Korean taloudellisena agenttina.

Kaupat olisivat rikkoneet Pohjois-Korealle määrättyjä kansainvälisiä pakotteita.

Mies on ilmeisesti korealaistaustainen ja asunut poliisin mukaan Australiassa noin 30 vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt” – USA:ssa ufo-ohjelma: miljoonarahoitus piilotettiin

Yhdysvalloissa puolustusministeriö Pentagonilla on ollut vuosia ufo-ohjelma, kertoo New York Times.

Lehden mukaan tunnistamattomia lentäviä esineitä tutkiva ohjelma käynnistyi vuonna 2007 ja sai 22 miljoonan dollarin rahoituksen puolustusministeriölle varatusta budjetista. Rahoitus oli piilotettu 600 miljardin dollarin vuotuiseen budjettiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pentagon on myöntänyt ohjelman olemassaolon. Puolustusministeriö kertoo, että ohjelma lakkautettiin vuonna 2012, mutta New York Timesin lähteiden mukaan ohjelma on edelleen käynnissä.

Ohjelman laittoi alulle nykyisin eläkkeellä oleva demokraattisenaattori Harry Reid. Hän kertoo lehdelle, ettei häpeä tai ole pahoillaan siitä, että käynnisti ohjelman.

– Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt, hän sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta