Kotimaa

Levin hissihankinnasta syyte Levi Ski Resortin toimitusjohtajalle – Hissihankinnan epäselvyydet Kittilän poliittisen sekasorron keskiössä

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Levi Ski Resortin hiihtohissi.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Levi Ski Resortin hiihtohissi.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Levi Ski Resortin hiihtohissi.

Syyttäjä on nostanut syytteen Levi Ski Resortin toimitusjohtajaa Jouni Palosaarta vastaan luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Syyte koskee Levin etelärinteen hissihankintaa, johon liittyen toimitusjohtajan on epäilty vuotaneen toisen hissivalmistajan luottamuksellisia tietoja kilpailevalle hissivalmistajalle ja pyrkineen näin suosimaan toista hissivalmistajaa tarjouskilpailussa.

Vuoden 2013 hissihankinnat ovat keskeinen syy myös Kittilän kuntapolitiikan pitkään jatkuneelle sekaannukselle ja johtivat lopulta muun muassa kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen, jonka korkein hallinto-oikeus totesi lainvastaiseksi.

Kittilän kunta omistaa enemmistön hissiyhtiöstä. Mäkelä oli vuonna 2013 tehnyt Lapin poliisille tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta. Yhtiön hallitus oli aiemmin erottanut toimitusjohtajan hissihankinnan kilpailutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Kunnanhallitus päätti peruuttaa Mäkelän tekemän tutkintapyynnön ja antaa omistajaohjausta hissiyhtiölle, jotta erotettu toimitusjohtaja palautettiin tehtäväänsä. Lopulta marraskuussa 2014 Mäkelä irtisanottiin tehtävästään. Hissijutun tutkinta ehdittiin jo lopettaa, mutta lopettamisesta kanneltiin Valtakunnansyyttäjävirastolle, joka määräsi, että esitutkintaa pitää jatkaa.

Lähes 30 kuntapäättäjää syytteessä

Nyt 27:ää entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää syytetään muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteet nostettiin lokakuussa. Osaa syytetään myös työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäytöstä. Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeriä epäillään avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. Tällä hetkellä Kittilän kunnanvaltuustossa istuu 11 valtuutettua, jotka ovat syytteessä erilaisista virka- ja työrikoksista.

Syyttäjien mukaan Mäkelää kohdeltiin tutkintapyynnön takia epäasiallisesti ja hänen työtehtäviään vaikeutettiin.
Tulevassa pääkäsittelyssä on määrä ratkaista, ovatko kuntapäättäjät syyllistyneet rikoksiin, kun he peruivat Mäkelän tutkintapyynnön, irtisanoivat tämän sekä vaikuttivat Palosaaren palauttamiseen tehtäväänsä.
Mäkelän irtisanomisen osalta rikoksesta epäillään päätöksentekoon osallistuneita luottamushenkilöitä kunnanhallituksessa, -valtuustossa sekä irtisanomista valmistelleessa tilapäisessä valiokunnassa.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti lokakuussa, että rikossyytteen saaneet kuntapäättäjät pidätetään vain niistä tehtävistä, joita syytteet koskevat.

Myös valtiovarainministeriö on puuttunut tilanteeseen. Se on ilmaissut, että Kittilän kunnanvaltuuston olisi erotettava syytteeseen asetetut päättäjät luottamustoimista kokonaan. Ministeriö on myös pyytänyt Kittilän kunnalta lausuntoa selvityshenkilön tai -ryhmän asettamisesta tutkimaan kunnan hallintoa.

Mäkelän erottamiseen liittyvät syytteet ovat vireillä Lapin käräjäoikeudessa ja etenevät käsittelyyn aikaisintaan ensi vuonna.

Lisäksi Kittilä-soppaan liittyy lakipalveluiden laskutukseen liittyvä rikostutkinta, jossa epäiltynä on kolme kuntapäättäjää ja nimikkeinä ovat törkeän petoksen yritys ja virka-aseman väärinkäyttäminen.

Kittilän kunnanvaltuuston on määrä valita tänään viransijaisuutta hoitava kunnanjohtaja vuodeksi 2018. Tehtävään on esitetty tällä hetkellä tehtävää hoitavaa oikeustieteen maisteria Sanna Ylinampaa.

Olli-Pekka Paajanen, STT

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


RANE AUNIMO

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan
22.1.2019

Luetuimmat


Uusimmat