Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Li Andersson kritisoi rajusti kokoomuksen Orpoa: ”Osoittaa neuvotteluhaluttomuutta”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vasemmalla), eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Juho Kautto, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Matti Semi (oikealla) vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kokouksen tiedotustilaisuudessa tänään eduskunnassa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä järjestäytyi tänään. Ryhmä kasvoi eduskuntavaaleissa 4 kansanedustajalla.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson totesi, että puolueen lähtökohta on se, että hallituneuvotteluiden kokoonpanossa ja tulevassa hallitusohjelmassa pitää näkyä se, että vaalien voittajia olivat SDP, vihreät ja vasemmistoliitto. Tämä osoittaa suomalaisten tahtoneen muutosta.

– Nämä puolueet toivat selvästi viestiä eriarvoisuuden vähentämisestä, kritisoivat koulutusleikkauksia ja puhuivat kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan tarpeesta. Meidän lähtökohta on se, että hallitusohjelman sisältökysymyksissä ja myös hallituskokoonpanossa on nähtävä suomalaisten halu poliittiseen suunnanmuutokseen ja myös hallituskokoonpanossa.

Andersson kritisoi voimakkaasti kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon (kok.) lausuntoja.

– Talouslinja on meidän ryhmälle oikeastaan täysin ehdoton, näemme vielä, että on laskeva suhdanne, niin peruslinjan täytyy olla hyväksyttävissä, Orpo lausui eilen Ilta-Sanomille.

– Kyllä se mielestäni oli aika outoa. Mikäli kokoomus on aidosti halukas osallistumaan hallitusneuvotteluihin, on hassua, että puolue linjaa, että heidän talouspoliittinen linjansa on ehdoton vaatimus, Andersson sanoo.

Hän tulkitsee Orpon lausunnon osoittavan neuvotteluhaluttomuutta.

“Perussuomalaisten kohdalla olemme linjanneet.”

Mitenkään mielellään Andersson ei olisi kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen istumassa.

– Siihen on vaikea vastata tässä vaiheessa. Riippuu kokoonpanosta ja sisällöllisistä kirjauksista. Olen aikaisemmin todennut, että pidän sitä epätodennöisenä ja siinä kannassa pysyn.

Vasemmistoliitto ei ole linjannut kategorisesti mitään hallitusvaihtoehtoja pois. Paitsi: 

– Perussuomalaisten kohdalla olemme linjanneet, että ei ole ajankohtaista, Andersson toteaa.

Mikäli kutsu käy, vasemmistoliitolla on hallitusneuvotteluissa useita kynnyskysymyksiä. Yksi niistä on aktiivimallin purkaminen. Kyse ei ole vain sen leikkurin poistamisesta, kuten SDP on luvannut tehdä, vaan koko mallin poistosta.

– Se on ollut lainsäädäntöhankkeena täysin epäonnistunut. Ei ole näyttöä työllisyysvaikutuksista.

Mallin velvoitteet ovat yhtä ongelmallisia kuin leikkuri itsessään. 

Muita kynnyskysymyksiä ovat työehtosopimusten yleissitovuudesta kiinnipitäminen, Suomen pitäminen sotilasliittojen ulkopuolella, oikeudenmukainen talouspolitiikka, ihmisoikeusperusteinen politiikka ja kunnianhimoinen ilmastopolitiikka.

Li Andersson hämmästellyt Petteri Orpon kommentteja myös Twitterissä:

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE