Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Liikasen seuraajan haku alkaa maalis-huhtikuussa – Olli Rehn vahvoilla

Silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen EK:n Suhdannebarometrin 50-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä 1. marraskuuta 2016.

Suomen Pankin uuden pääjohtajan valinnasta uhkaa tulla yhden miehen show. Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn näyttää tässä vaiheessa ylivoimaiselta vaihtoehdolta, jos hän pyrkii virkaan.

STT:n taustahaastattelujen mukaan Suomessa on kyllä varteenotettavia henkilöitä muun muassa virkamiehistössä ja akateemisessa maailmassa. Huhuissa on pyöritelty useitakin henkilöitä kuten Helsingin pormestaria Jan Vapaavuorta (kok.) ja valtiovarainministeriön Martti Hetemäkeä.

Yksi Rehnin valteista on syvällinen EU:n tuntemus talousasioista vastanneena komissaarina. Suomen Pankin pääjohtajalta vaaditaan syvällistä kokemusta EU:n rakenteista, sillä hän istuu Suomen Pankin edustajana Euroopan keskuspankin neuvostossa.
Myös nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen on entinen EU-komissaari.

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) vihjaisee Rehnin etulyöntiasemasta kertomalla, että Suomen Pankin johtokunnassa saattaa avautua toinenkin paikka pääjohtajan valinnan yhteydessä. Se olisi Rehnin nykyinen virka.

Jos Rehn nousee pääjohtajaksi, johtokuntaan tarvitaan sen jälkeen kiireesti yksi lisäjäsen, sillä johtokunnan minimikoko on kolme jäsentä. Liikasen ja Rehnin lisäksi johtokunnassa istuu tällä hetkellä ainoastaan Marja Nykänen.

Vanhanen muistuttaa, että pääjohtajan nimitys on presidentin käsissä. Hän nimittää pääjohtajan pankkivaltuuston esityksestä. Muut johtokunnan jäsenet valitsee pankkivaltuusto.

Valinta mahdollisimman myöhään.

Lisää aiheesta

Vanhanen kertoo, että Suomen Pankin uuden pääjohtajan valinta ei käynnisty heti presidentinvaalien jälkeen vaan keväämmällä maalis-huhtikuussa. Liikanen jää eläkkeelle kesällä.

– Pankkivaltuusto ei ole vielä päättänyt tarkkaa päivämäärää.

Hänen mukaansa uuden pääjohtajan valinta tehdään mahdollisimman myöhään, jotta Liikaselle taataan työrauha lähelle hänen eläköitymistään.

Rehn ei vastannut torstai-iltapäivään mennessä STT:n soittopyyntöön.

Antti Autio–STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE