Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

9.4.2024 11:53 ・ Päivitetty: 9.4.2024 11:53

”Liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle vuosittain noin 4,7 miljardia” – SDP:n Asell: liikuntabudjetti turvattava

iStock

Valtion liikuntaneuvoston jäsen, kansanedustaja Marko Asell (sd.) vaatii liikuntarahoituksen tason turvaamista.

Demokraatti

Demokraatti

Hän on tehnyt lakialoitteen valtion liikuntarahoituksen sitomisesta kustannustason muutokseen. Liikunnan rahoitukseen kohdistuu Asellin mukaan mittavia säästöpaineita tilanteessa, jossa rahoitusta pitäisi lisätä huomattavasti. Liikuntapoliittisen selonteon mukaan 2020-luvun alkupuolella – siis nyt – tarvittaisiin 120 miljoonan euron lisäpanostukset.

– Valtion noin 160 miljoonan euron liikuntabudjetti on varsin pieni muihin toimialoihin verrattuna. Kuitenkin silläkin ehkäistään huomattavaa haastetta: liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat vuosittain noin 4,7 miljardia euroa, Asell toteaa tiedotteessa.

Liikkumisella ja fyysisellä kunnolla on tärkeä merkitys väestön hyvinvoinnille, terveydelle ja toimintakyvylle, hän huomauttaa.

– Vähäinen liikkuminen ja runsas paikallaanolo aiheuttavat muun muassa terveydenhuollon kustannuksia, tuottavuuskustannuksia, tuloverojen menetyksiä, ikäihmisten koti- ja laitoshoidon kustannuksia sekä syrjäytymisen kustannuksia.

MIELENTERVEYSONGELMAT ovat tällä hetkellä suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava syy. Myös lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat nousseet merkittävästi, Asell muistuttaa.

– Liikunnan vaikutus masennukseen on kuitenkin dramaattinen ja liikunta pitäisi ottaa ensisijaisten hoitomuotojen joukkoon.

Valtion liikuntatoimen määrärahoista rahoitetaan suomalaisen liikunta- ja urheilukulttuurin kannalta keskeisiä toimintoja, kuten kuntien liikuntapalveluita ja liikuntapaikkarakentamista, kansalaistoimintaa, huippu-urheilua, liikunnan koulutusta ja tutkimusta, suurtapahtumia sekä eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta edistävää Liikkuvat-kokonaisuutta ja erilaisia kehittämishankkeita.

Aiemmin rahapelitoiminnan voittovaroista pääosin muodostunut liikunnan rahoitus siirtyi vuodesta 2024 lähtien osaksi valtion yleistä budjettia.

– Leikkaukset valtion liikuntabudjettiin vaikuttavat laajasti Suomen suurimpaan kansanliikkeeseen, jonka toimintaan osallistuu 1,8 miljoonaa suomalaista. Leikkauksista kärsivät epäoikeudenmukaisesti harrastajat sekä liikunnan ja urheilun parissa työskentelevät, jotka eivät ole voineet vaikuttaa heikentyneeseen rahapelituottojen tilanteeseen, Asell painottaa.

KEHYSRIIHESSÄ on hänen mukaansa luultavasti luvassa lisäleikkauksia myös liikuntarahoitukseen.

Esimerkiksi Olympiakomitea on ilmaissut huolensa tilanteesta muun muassa liikkumattomuuden tuomien kustannusten näkökulmasta, mutta myös siksi, että rahoituksen vähentyessä näivettyy myös liikunnan vapaaehtoistoiminta, jonka taloudellinen arvo on vuosittain noin 700 miljoonaa euroa.

– Liikunnan rahoitusta leikkaamalla Orpon hallitus aiheuttaa suurta haittaa suomalaisten hyvinvoinnille. Rahoituksen sitominen indeksiin takaisi liikunnan ja urheilun pitkäaikaisen kehittämisen, mistä hyötyisi koko suomalainen yhteiskunta, Asell linjaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU