Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lindtman julisti perussuomalaiset nyt täysiveriseksi oikeistopuolueeksi – “Siellä ehdotetaan rajua leikkausta työttömyysturvaan ja työttömien eläkkeiden leikkaamista”

Eduskunnassa on tänään käyty välikysymyskeskustelua hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteista.

Demokraatti

Demokraatti

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että korona on pahentanut julkisen talouden ongelmia, muttei ole synnyttänyt niitä.

– Kiteytettynä krooninen ongelma on se, että rahaa menee enemmän kuin sitä tulee. Ainoa kestävä tapa kasvattaa verotuloja on lisätä tuottavaa työtä, ei nostaa veroja. On huolehdittava siitä, että yrityksillä mukaan lukien teollisuus ja kuljetusala, on mahdollisuus toimia ja työllistää Suomessa. Kiilusilmäiset ilmastotavoitteet ajavat toimeliaisuutta pois Suomesta, Halla-aho sanoi keskustelussa.

Halla-aho peräsi myös julkisten menojen karsimista “turhista kohteista”, joista hän luetteli puolueen edustajien suusta tutut:

– Suomen ei pidä haalia sosiaaliturvan asiakkaita ulkomailta, kehitysapumäärärahoja on leikattava, rahaa ei pidä lapioida Espanjaan. Velaksi elävä maa ei voi olla koko maailman sosiaalitoimisto.

Siellä ehdotetaan rajua leikkausta työttömyysturvaan ja työttömien eläkkeiden leikkaamista.

Halla-ahon jälkeen debattivuorossa oli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Hän käänsi alkuun katsetta kokoomuksen puheenjohtajaan Petteri Orpoon, jolla oli ollut sanottavaa välikysymyskeskustelun painopisteistä.

– Hallitus on hyvin selvästi vastannut opposition välikysymykseen. Jos vastauksissa ja opposition linjassa on ero kuin yö ja päivä ja se ei teitä tyydytä, se on toinen asia, Lindtman kuittasi.

Tämän jälkeen demariryhmyrillä oli asiaa perussuomalaisille.

– Täytyy kyllä kysyä, ovatko perussuomalaiset lukeneet välikysymyksen, johon te nimenne laitatte. Teidän keskeinen kritiikki tässä välikysymyksessä on se, että hallitus ei toteuta valtiovarainministeriön virkamiesten ehdottamia toimia. Siellä ehdotetaan rajua leikkausta työttömyysturvaan, eläkeputki pois ilman minkäänlaista suojan parantamista, työttömien eläkkeiden leikkaamista. Kertokaa edustaja Juvonen (ps.), onko tämä teidän viesti koronakevään jälkeen hoitajille: vuorotteluvapaa pois? Ja tämän takia kun hallitus ei leikkaa vuorotteluvapaata pois, te haluatte käyttää järeintä asetta ja kaataa hallituksen. Teistä on tullut täysiverinen oikeistopuolue, Lindtman sanoi.

Arja Juvonen puolustautui muun muassa vaatimalla hoitajille koronalisää.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi ihmettelevänsä, että  keskustelussa hallituksesta pelotellaan verojen alentamisella, “että se hyöty koituu jotenkin rikkaille”.

– Eihän se näin mene, kun esimerkiksi Suomessa kalliisti verotetut polttoaineet, asuminen, ruoka ovat juuri köyhille kalliita, Tavio sanoi.

– Tavallinen keskituloinen työssäkäyvä saa perussuomalaisten mielestä myös menestyä, ostaa omistusasunnon, maksaa sen joskus poiskin, on varaa kuluttaa, elää, on ostovoimaa. Miksi Saksassa sitten ajetaan mersulla ja on viinipullot pöydillä ja Suomessa sosialidemokraatit ette halua kansalle tällaista hyvinvointia. Tämäkin on ihan perusasia, Tavio sanoi.

“Mitä eroa on Karpolla ja Orpolla?”

SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen penäsi valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) tavoin, onko oppositiolla yhteistä linjaa.

– Olemme kuulleet, että löytyy. Perussuomalaiset kertovat nyt kansalle oikeistolaisen linjansa.

Salonen painotti, että tehokkainta talouspolitiikkaa on koronakriisin hoito.

– Olisiko pitänyt jättää tukematta kuntia, yrityksiä tai perheitä? Pitäisikö jättää ihmiset testaamatta ja hoitamatta? hän kyseli oppositiolta.

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson kertoi tuovansa keskusteluun kansanmies Hannu Karpon.

Gustafsson kertoi siteeraavansa Aamulehden kirjoitusta ja sanoi:

– Mitä eroa on Karpolla ja Orpolla? Karpolla on asiaa. Minusta on tärkeää nostaa esille iso kuva missä me olemme, se on nyt tässä keskustelussa hämärtynyt. Marinin (sd.) johdolla valtio on antanut laajemmat hartiansa tukemaan yrityksiä massiivisesti, kuntia merkittävästi ja myös kansalaistoimintaa niin kuin on pitänytkin tehdä, Gustafsson sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE