Nyheter

Lipponen om dagens språkpolitik: Det här är ohållbart!

– Det är en minoritet som tycks bestämma, kommenterade Paavo Lipponen regeringens språkpolitik i samband med att den nya FSD-historiken diskuterades i Helsingfors på luciadagen.

 

Den tidigare statsministern tackade Alf-Erik Helsing för den senaste produktionen. Han sade att han ser fram emot att läsa den inte minst för att den lär hjälpa honom med det egna memoararbetet. Detsamma gäller för Erkki Tuomiojas dagböcker.

– Jag får information som jag saknade. Det spelar inte så stor roll att jag både skrattar och gråter. Grattis och tack!

 

Sedan gick Lipponen över till att ventilera kring finlandssvensk socialdemokrati och Finlands nationalspråk. Han konstaterade att SDP är ett tvåspråkigt parti och bör så förbli.

 

– Det var viktigt att Antti Lindtman i sitt tal på 100-årsmötet i riksdagen också talade svenska mot slutet av sitt tal. Jag hoppas partiet fortsätter med denna tvåspråkiga tradition och visar regelbundet att det är ett tvåspråkigt parti.

 

Tydliga budskap behövs i frågan i dessa tider. Lipponen sade att det pågår en kamp för tvåspråkigheten, för att den svensktalande befolkningens rättigheter tryggas.

 

– De är verkligen hotade nu. Det går inte att man i längden fortsätter så här. Trots att vi har en klar majoritet i landet och riksdagen som stödjer den traditionella linjen då det handlar om svenskheten i Finland så är det en minoritet som tycks bestämma. Det är ohållbart, sade Lipponen och berättade att han varit speciellt upprörd i frågan om den omfattade jouren i Vasa.

Från majoritetens sida borde man visa en respekt i dessa frågor, enligt Lipponen. Han tangerade också frågan om studentsvenskan som åter tagits upp i och med att Haatainen som var undervisningsminister då den blev frivillig blev SDP:s presidentkandidat. Det fanns ett visst tryck, enligt Lipponen som tror att man nu kan vara efterklok.

 

– Vi vet idag, och jag deltar i Svenska nu rörelsen, att språkkunigheten i FInland blir inte bättre med det att man kan välja bort alla möjliga språk. Det här var en del av trenden att man skulle lita på individen, men så fungerar det inte.

 

Därför är Lipponen också kritisk mot regeringens språkförsök, vilket han klargjort tydligt inom projektet Svenska nu.

 

– Med språkförsöket är det viktigt att eleven och familjerna får riktig information om vad det innebär att välja bort svenskan och om att varje elev har rätt att studera det andra inhemska. Redan en elev i en klass har den rätten. Undrar om den informationen kommer att spridas.

 

Vad gäller FSD:s roll skriver Lipponen under att distriktet varit något av partiets samvete och ledande i den ideologiska debatten inom partiet, en debatt som behövs (och pågår) även idag. Den speciella rollen beror även på de nordiska kontakterna, men Lipponen konstaterar att FSD inte på något sätt att monopol i dessa kontakter.

 

Kaj Bärlund kompade Lipponen och konstaterade att de två starkaste försvararna av svenskan, SDP och SFP, är i opposition. Därtill minskar andelen svenskspråkiga av befolkningen.

Största hotet enligt Bärlund är ändå vårdreformen.

– Den kommer att vara en katastrofal sak för den svenskspråkiga befolkningen då den innebär kommersialisering och centralisering på samma gång, två saker som skadar svensk service.

 

Lite hoppfull var han ändå:

– Om vi beter oss förnuftigt kommer vi att komma in i regeringen i någon nära framtid.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE