ehdokasmainos

Lukiolaiselle enemmän varaa valita – pakollisuus vähenee

Kuva: LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
30170048
Kokeilulukioiksi valitaan noin 50 lukiota ympäri Suomen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää haun lukion tuntijakokokeiluun. Tuntijakokokeilu tuo lisää valinnaisuutta reaaliaineiden opiskeluun.

Tuntijakokokeilun tavoitteena on saada kokemuksia nykyistä valinnaisemman tuntijaon ja yksilöllisempien opiskeluvalintojen toimivuudesta. Kokeilutuntijaossa pakollisten kurssien määrä laskee 30–34 kurssiin voimassa olevan tuntijaon 47–51 kurssista.

Kokeilulukioiksi valitaan noin 50 lukiota eri puolilta Suomea. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan lukiokentällä on toivottu rohkeampia uudistuksia, koska vuonna 2014 päätetyssä lukion tuntijaon muutokset jäivät pieniksi.

– Opiskelijoille valinnaisuuden lisääntyminen merkitsee aivan uusia mahdollisuuksia syventyä opinnoissa ja rakentaa polkuja jatko-opintoihin jo lukion aikana, Grahn-Laasonen sanoo.

Yleissivistys ei ole pelkästään tietoa.

Grahn-Laasosen mukaan lukion tehtävänä on myös jatkossa luoda yleissivistystä, antaa valmiuksia jatko-opintoihin ja auttaa jokaista opiskelijaa löytämään oma opintopolkunsa.

– Yleissivistys on lukion keskeisin tehtävä. Yleissivistys ei ole pelkästään tietoa, vaan myös valmiuksia ja taitoja toimia nopeasti muuttuvassa maailmassa. Siihen kuuluu kyky ajatella monipuolisesti, hahmottaa kokonaisuuksia ja havaita asioiden yhteyksiä. Myös luovan ajattelun taito on osa yleissivistystä, ministeri Grahn-Laasonen toteaa.

Kokeilu kohdentuu lukion 1. elokuuta tänä vuonna ja ensi vuonna aloittaviin opiskelijoihin. Opiskelijat voivat itse valita, opiskelevatko he kokeilussa olevan tuntijaon vai vuonna 2014 hyväksytyn asetuksen mukaisen tuntijaon mukaan.

Kokeiluluvat myönnetään koulutuksen järjestäjille.

Ruotsiin alkanut tulla turvapaikanhakijoita lentämällä – Miten Suomessa?

Kuva: Kari Hulkko
lentokentta-hulkko-24407

Svenska Dagbladet kertoi hiljattain Ruotsissa voimistuneessa ilmiöstä, jossa turvapaikanhakijoita on alkanut tulla yhä enemmän maahan lentoteitse.

Lehden mukaan tarkoista lukumääristä ei ole tietoa, mutta esimerkiksi kesällä oli yksi mittausviikko, joissa enemmistö hakijoista ilmoitti saapuneensa maahan lentokoneen kyydissä. Ruotsi on ottanut käyttöön rajatarkastukset.

Yksi tilasto on käytettävissä. Vuonna 2013 maan rajavalvonta käännytti Tukholman Arlandan lentokentältä 59 henkilöä. Viime vuonna, kun turvapaikanhakijoita tuli paljon, määrä oli 227 ja tänä vuonna määrän arvioidaan nousevan samoille lukemille.

Göteborgin lähellä olevalle Landvetterin kentälle saapuu Svenska Dagbladetin mukaan kymmenkunta turvapaikanhakijaa viikoittain. Heitä tulee niin kaakkoiseuroopasta, Italiasta, Kreikasta kuin esimerkiksi Brysselistä.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, ettei Suomessa ole noussut esille vastaavaa ilmiötä kuin Ruotsissa.

Suomeen saapuu tällä hetkellä viikoittain 50–100 turvapaikanhakijaa.

– Lentokentiälle saapuminen ei ole noussut viranomaiskentässä millään tavalla esille, Repo toteaa ja viittaa siihen, että poliisin, Rajavartiolaitoksen ja Maahanmuuttoviraston edustajat tapaavat viikoittain.

Hän sanoo myös, että lentoyhtiöillä on myös omia tarkastuksia ja kriteerejä, joilla lennoille pääsee.

Repo toteaa, että Ruotsiin lentokentille saapuneet turvapaikanhakijat osoittavat, että paine hakea turvapaikkaa ja liikkua on kova.

– Aina etsitään ja löydetään reittiä.

HS: KRP aloittaa esitutkinnan Adhamista – rikosnimikkeenä rahankeräysrikos

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-24-kello-12-48-30
KRP:n tviitti.

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan lelusalakuljettajana tunnetusta Rami Adamista, kertoo Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.. Rikosnimikkeenä on rahankeräysrikos, KRP kertoo Twitterissä. Tutkinta liittyy Syyrian sodan lapsiuhreille kerättyihin varoihin.

Toisaalta selvitetään sitä, onko kerätty raha mennyt luvattuun kohteeseen ja toisaalta sitä, onko keräykselle ollut lupa ja onko ehtoja noudatettu.

HS uutisoi perjantaina, että aleppolaisten orpolasten avustamiseen liittyy useita epäselvyyksiä. HS:n haltuunsa saaman materiaalin perusteella Adham on muun muassa keksinyt tarinoita Alepposta mediahuomion saamiseksi.

Perjantaina paljastui myös epäselvyyksiä Adhamiin yhdistetyssä hyväntekeväisyysjärjestössä, Suomi–Syyria-yhteisössä.

Yhdistyksen rahastonhoitajaksi merkitty nainen kertoi harkitsevansa tutkintapyynnön tekemistä. Hän ei ollut tiennyt olleensa yhdistyksen hallituksessa.

HS uutisoi perjantaina myös, että Adham on tehnyt yhteistyötä Northern relief -yhdistyksen kanssa. Yhdistys joutui sittemmin terrorismirikostutkinnan kohteeksi. Yhdistys on edelleen keskusrikospoliisin terrorisminvastaisella varojenjäädytyslistalla.

KRP ei aloittanut esitutkintaa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, kuten aiemmin uutisoitiin.

Väitös: Suomalaiset koulukirjat pönkittävät ajatusta länsimaalaisten ylivertaisuudesta

Uusi tutkimus osoittaa, että monet suomalaiset koulukirjat välittävät aivan liian Eurooppa-keskeistä maailmankuvaa oppilaille.

– Suomalaisen opetussuunnitelman arvomaailma perustuu yhdenvertaisuudelle, demokratialle ja ihmisoikeuksille. Samanaikaisesti kouluissa yhä käytetään kirjoja, jotka esittävät länsimaalaiset muita ihmisiä ylivertaisempina, kertoo Pia Mikander, joka väittelee 28.10. peruskoulun oppikirjoista ja niiden maailmankuvasta.

Mikanderin tutkimus käsittelee 76 oppikirjaa historian, yhteiskuntaopin ja maantiedon oppiaineista luokilla 5-9.

– Vaikka opetussuunnitelman arvopohja on selvä, ovat ennakkoluulot ja rasistiset asenteet yleisiä ja jopa lisääntymässä koululaisten keskuudessa Suomessa. Koulukirjat heijastavat paitsi opetussuunnitelmaa, myös yhteiskunnan arvoja. Tutkimus tuo esiin sen, mikä yhteiskunnassa on normaalia, sopivaa ja ihanteellista.

Pia Mikanderin tutkimus keskittyy maailmanlaajuisten valtasuhteiden kuvauksiin, erityisesti siihen, miten ”länsimaalaiset” ja ”muut” esitetään.

Moni vanha stereotypia kadonnut.

Aikaisempi postkolonialistinen tutkimus on osoittanut, että erityisesti historian ja maantiedon opetus kouluissa on jo kauan ollut Eurooppa-keskeistä myös Suomessa.

– Moni vanha stereotyyppinen käsitys on kadonnut koulukirjoista. Esimerkiksi eri kansanryhmistä ei enää juuri käytetä halventavia sanoja. On kuitenkin muita keinoja, joilla koulukirjat pönkittävät ajatusta länsimaalaisten ylivertaisuudesta, kertoo Pia Mikander ja mainitsee esimerkkeinä sen, miten länsimaalaisten väkivalta usein joko piilotetaan tai esitetään oikeutettuna.

Mikanderin tutkimissa koulukirjoissa kuvataan esimerkiksi länsimaalaisten oikeutta liikkua vapaasti ympäri maailmaa, mutta tarve rajoittaa muiden kansanryhmien liikkuvuutta esitetään järkevänä ja luonnollisena.

– Mikäli halutaan saavuttaa opetussuunnitelman arvot, pitäisi koulukirjojen sisältö käydä huolella läpi, Mikander toteaa.

Valtiotieteiden maisteri Pia Mikander väittelee 28.10.2016 Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Westerners and others in Finnish school textbooks”.

Keskustelua aiheesta

Kysely: Turvapaikanhakijat kaipaavat ansiotyötä – tekemisen puute turhauttaa

Maahanmuuttoviraston kyselyn mukaan sekä aikuisten että yksintulleiden alaikäisten vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat ovat pääosin tyytyväisiä vastaanottokeskusten henkilökuntaan. Henkilökunnan tavoitettavuudessa olisi jonkin verran parannettavaa.

Kyselyyn vastanneet kertovat, että heitä kohdellaan enimmäkseen hyvin. Joissakin keskuksissa hakijat ovat kokeneet, että kaikkia asiakkaita ei kohdella tasa-arvoisesti.

Osaa turvapaikanhakijoista turhauttaa tekemisen puute ja joidenkin keskusten sijainti kaukana kaupunkien keskuksista.

Maahanmuuttovirasto toteutti kesällä 2016 asiakaskyselyn vastaanottokeskuksissa. Turvapaikanhakijoita pyydettiin arvioimaan esimerkiksi turvallisuuden tunnetta, omaa roolia asiakkaana ja miten henkilöstö heitä kohtelee.

Kyselyyn vastasi noin 3 140 turvapaikanhakijaa 81 eri vastaanottokeskuksesta. Myös yksintulleiden alaikäisten vastaanottoyksiköt olivat mukana kyselyssä.

Ansiotyön mahdollisuuksien puute nousi esiin.

Valtaosa kyselyyn vastanneista turvapaikanhakijoista koki olonsa turvalliseksi vastaanottokeskuksessa.

Naishakijat toivoivat enemmän naisille suunnattua toimintaa ja naistulkkeja esimerkiksi terveydenhoitajan tapaamisiin. Lisäksi kaikkien vastaajien kesken ansiotyö- ja koulutusmahdollisuuksien puute tuli vastauksissa esiin.

Yksin tulleiden alaikäisten keskuksissa painottuivat harrastuksiin ja koulunkäyntiin liittyvät huolet.

Tänä vuonna toteutetun kyselyn laajuus on poikkeuksellinen, sillä vastaanottokeskuksia on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin Suomessa. Monessa keskuksessa toiminta on asiakaskyselyn aikaan ollut vielä verrattain nuorta.

Kyselystä saatua palautetta käytetään hyödyksi vastaanottopalveluiden kehittämisessä.

Adhamin mahdollisesta esitutkinnasta odotetaan ratkaisua

Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho
LKS 20161017 Syyriansuomalainen Rami Adham oli puhumassa hänestä kertovasta Matkalla Aleppoon -dokumenttifilmistä tapahtumassa Lapinlahden sairaalalla Helsingissä tiistaina 5. huhtikuuta 2016. Adham salakuljettaa sodan keskelle syyrialaislapsille leluja. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Keskusrikospoliisin on määrä ratkaista alkuviikosta, aloittaako se esitutkinnan lelusalakuljettajaksi kutsutun Rami Adhamin toiminnasta.

Rikosylikomisario Tero Haapala on kertonut, että mahdolliset rikosepäilyt voisivat olla rahankeräysrikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Haapalan mukaan Suomi–Syyria-yhteisöllä on ollut Helsingin poliisin myöntämä rahankeräyslupa, joka ei kuitenkaan koske koko maata. Lisäksi Adham on julkaissut netissä kirjoituksia, jotka ovat nyt poliisin punnittavina.

AVAINSANAT