Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

17.6.2025 11:46 ・ Päivitetty: 17.6.2025 11:46

Luonnonvarakeskus: Suomalaisten kalankulutus romahtanut, kaura ja liha suosiossa

Kari Hulkko/Demokraatti
Kauran kulutus kasvoi Suomessa viime vuonna ennätyslukemiin.

Suomalainen kulutti viime vuonna keskimäärin 130 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 78 kiloa lihaa, reilut 87 kiloa viljaa, lähes 11 kiloa kalaa, 12 kiloa kananmunia, 65 kiloa perunoita, 48 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kulutusmäärät perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotasetilastoon, joka on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Ravintotaselaskelma ei kerro vielä ruoankulutuksen tarkkaa määrää, vaan kulutukseen tarjolla ollutta määrää.

ENNAKKOTILASTOISSA suomalaisten kalankulutus laski viime vuonna huomattavasti. Kalan kokonaiskulutukseksi on laskettu vajaat 11 kiloa henkilöä kohden.

Edellisenä vuonna kulutus oli noin 17 kiloa. Tuoretta tai pakastettua kalaa syötiin henkilöä kohden vielä edellisvuonna noin 12 kiloa, mutta viime vuoden luku on jäämässä alle kuuteen kiloon.

Laskennassa käytettävät ulkomaankauppatiedot ovat vielä ennakollisia. Vapaa-ajan kalastuksen ja sisävesien kaupallisen kalastuksen saaliista sekä ruokakalan tuotannosta Suomessa saadaan tuoreempaa tietoa syksyllä.

Silti luku pysynee merkittävästi edellisvuotta alhaisempana, Luken erityisasiantuntija Erja Mikkola arvioi STT:lle.

-  Esimerkiksi kaupallinen merisaalis oli huomattavan pieni, Mikkola sanoo.

KAURAA on kulutettu Suomessa paljon jo pitkään, mutta viime vuonna kulutus kasvoi ennätyslukemiin. Kulutus nousi edellisvuodesta noin kahdella kilolla yli 12 kiloon henkilöä kohden.

Viljojen kokonaiskulutus nousi hieman. Vehnää kului noin 49 kiloa, ruista 12, riisiä 8 ja ohraa alle kilo henkilöä kohti.

Myös lihan kulutus kasvoi hiukan. Ruholihassa laskettuna kokonaiskulutus oli noin 78 kiloa henkilöä kohti.

Naudan- ja siipikarjanlihaa kului edellisvuotta enemmän, sian- ja lampaanlihaa vähemmän. Myös hevosen- ja poronlihan kulutus hieman laski.

Naudanlihan käyttö on vähentynyt monena vuonna peräkkäin, mutta viime vuonna sitä kului lähes neljä prosenttia edellisvuotta enemmän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU