Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

”Maailman johtavat demokratiat sitoutuvat toimimaan niin, ettei globaaleja pandemioita enää tule” – Johnson ylisti G7-maiden julkilausumaa historialliseksi

LEHTIKUVA / AFP / STEFAN ROUSSEAU
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Boris Johnson tervehtivät toisiaan ennen G7-kokouksen jatkumista lauantaina 12.kesäkuuta 2021.

Britanniassa jatkuu lauantaina rikkaiden teollisuusmaiden G7-kokous, jossa jäsenmaiden on muun muassa määrä hyväksyä julkilausuma, jolla pyritään estämään uusien pandemioiden syntyminen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Britannian pääministeri Boris Johnson ylisti julkilausumaa historialliseksi.

–  Tämän sopimuksen myötä maailman johtavat demokratiat sitoutuvat toimimaan niin, ettei globaaleja pandemioita enää tule, jottei koronapandemian aikaansaama tuho koskaan toistuisi, Johnson sanoi.

Julkilausuma, joka kokouspaikan nimen mukaan on nimetty Carbis Bayn julistukseksi, pitää sisällään koko joukon sitoumuksia, joihin kuuluvat muun muassa rokotteiden ja hoitokeinojen kehittämis- ja tutkimusaikataulun lyhentäminen sekä globaalin valvonnan parantaminen.

Julkilausuma esitellään virallisesti sunnuntaina.

Ulkopoliittisista kysymyksistä esiin noussevat lauantaina Myanmarin sotilasvallankaappaus, Valko-Venäjän kriisi sekä jännitteet Venäjän ja Kiinan politiikassa.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan painottavan liittolaisilleen yhteistyön tärkeyttä Kiina-suhteissa, olivatpa kyseessä sitten Kiinan Silkkitie-suunnitelmat tai tiedot väitetyistä uiguurien pakkotyöleireistä.

–  Kyse ei ole vain siitä, että käydään Kiinaa vastaan. Kyse on siitä, että tarjoamme myönteisen vaihtoehdon maailmalle, kertoi nimettömänä pysytellyt Valkoisen talon edustaja.

G7-kokous alkoi perjantaina ja päättyy sunnuntaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun G7-johtajat tapaavat kasvotusten sitten vuoden 2019.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE