Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

19.2.2025 15:29 ・ Päivitetty: 19.2.2025 15:39

Maailman myrskyissä edes onnellinen Suomi ei ole varmasti turvassa

Suurten Yhdysvaltojen presidentti toistaa sanontaa ”Amerikka ensin”. Meillä pienessä maassa ei sellaisia hoeta – yritämme pärjätä maailman myrskyjen keskellä mieluummin yhteistyöllä. Mutta riittääkö sekään pitkään?

Martti Suomi

Puolueosaston puheenjohtaja, Mustasaari

Valtioiden itsenäisyys ei näytä olevan suuressa arvossa. Suuren Venäjän hyökättyä pienemmän Ukrainan kimppuun on ukrainalaisten oikeutus omaan maahan katsottu kyseenalaiseksi.

Onko muidenkaan maiden itsenäisyys turvassa?

Sotia on käynnissä maailmalla jatkuvasti, ja yhtä jatkuvasti näistä sotivista maista lähtee ihmisiä etsimään parempia elämän mahdollisuuksia muualta.

Toiseenkin suuntaan on liikettä. Syyriasta 2010-luvulla sotaa paenneista ihmisistä moni on nyt al-Assadin vallan kaaduttua palaamassa kotimaahansa. Rakkaus omaan maahan on suurta, vaikka se maa olisikin pommitettu raunioiksi.

Suurin Suomeen muuttaneiden uusi ryhmä meillä on nyt ukrainalaiset. Heitä oli tullut jo viime vuonna noin 57 000.

ENNEN ukrainalaisten tuloa tehty Sofia Suomen pro gradu –tutkimus kertoi, että suhtaudumme maahanmuuttajiin suurelta osin varauksellisesti. Iida Sorsan uudemman tutkielman mukaan olemme suopeampia ukrainalaisille kuin muiden maiden pakolaisille.

Jos Ukraina menettää Donald Trumpin ja Vladimir Putinin neuvotteluissa osan alueestaan Venäjälle, kaikki Suomeen tulleet ukrainalaiset eivät ehkä pysty palaamaan synnyinmaahansa.

Oma koti kun voi joillakin jäädä Venäjän puolelle, eli heille voi käydä samoin kuin Suomen viime sodissa luovutetun Karjalan asukkaille.

Osaammeko silloin suhtautua tänne jääviin pakolaisiin inhimillisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen? Siirtokarjalaisia on enää hyvin vähän kertomassa oman evakkomatkansa kokemuksista, joten historia saatetaan unohtaa.

MIKÄÄN ei maailman myllerryksessä ole varmaa. Omaksi turvaksemme olemme liittyneet puolustusliitto Natoon. Tämäkään ei välttämättä riitä.

Odotuksena liiton jäsenyydestä oli puolustusmenojen kasvattaminen vähintään kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Nyt tätä puolustusmenojen osuutta vaaditaan vieläkin suuremmaksi – uudeksi prosentiksi Yhdysvaltain johto haluaisi viittä.

Juuri nyt uskomme olevamme turvallisessa maassa. Olemme kasvattaneet puolustuskykyämme lisää. Mutta sotakoneistoa voivat kasvattaa muutkin.

Joskus tulee mietittyä, että jos tilanne vaatisi, mihin maailmankolkkaan itse tekisi turvapaikkahakemuksen?

Kirjoittaja on puolueosaston puheenjohtaja (sd.) Mustasaaresta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU