Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

19.2.2025 17:31 ・ Päivitetty: 19.2.2025 17:45

Poliitikot vokottelevat äänestäjiään myös pitkillä podcasteilla – ”Ei mitään minuutin Tiktok-huutamista”

iStock

Podcasteista on tullut poliitikkojen suosikkeja: niissä saa jutustella pitkään ja usein kuin kaveripohjalta. Mutta mitä uutta ne kertovat kuulijoille politiikan varsinaisesta sisällöstä?

Simo Alastalo

Demokraatti

Parikymmenen vuoden takainen mp3-soittimien ympärille syntynyt podcast-villitys jäi aikoinaan lyhytikäiseksi. Älypuhelimien ja äänikirjoien havahduttamana ilmiö on kuitenkin nyt noussut haudastaan ja palannut ilahduttamaan pitkien puheenvuorojen ystäviä.

Demokraatti vieraili kansanedustajien omalla energialla etenevän Politiikan jälkilöylyt -podcastin nauhoituksessa. Pian puolitoista vuotta toiminut podcast eroaa kilpailijoistaan, koska mukana on alusta saakka ollut kansanedustajia sekä hallituksesta että oppositiosta.

KESKUSTELUA moderoi vapaaehtoispohjalta ja ilman palkkiota viestintätoimisto Milttonin vanhempi neuvonantaja, affiliaatioiltaan sosialidemokraattinen Niilo Toivonen.

Eduskunnan podcast-studiossa ovat keskiviikkona klo 10 paikalla alkuperäisjäsenistä Ville Valkonen (kok.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Atte Harjanne (vihr.). SDP:n Eveliina Heinäluomaa tuuraa Pinja Perholehto.

– Ajatus oli varmaan se, että olisi palvelus demokratialle tarjota tällaista luontevaa, aitoa keskustelua päivänpolitiikasta ja se voisi joitakin kiinnostaa kuullakin, Harjanne perustelee syytä podcastin tekemiselle.

Niilo Toivonen, Jouni Ovaska, Ville Valkonen, Atte Harjanne ja Pinja Perholehto. (Kuva: Simo Alastalo)

TOIVONEN kertoo tulleensa mukaan vedetyksi saatteella, jossa mainittiin rentous sekä eri puolueiden samanhenkiset ja yhteistyökykyiset kansanedustajat.

– Se kuva, minkä näemme julkisuudessa politiikasta, on usein aika riitainen, Toivonen toteaa.

Ville Valkonen sanoo ääneen ilmeisen. Kyse on poliittisesta viestinnästä, jota kansanedustajat tekevät. Podcastia hän luonnehtii hyväksi lisäksi pitkän muotonsa vuoksi.

– Ei ole mitään minuutin Tiktok-huutamista, vaan käydään aitoa dialogia. Olemme olleet alkuperäisen köörin kanssa kavereita jo ennen kuin tämä perustettiin, hän perustelee.

Valkosen mukaan podcastissa tavoitellaan samanlaista keskustelun tyyliä minkä poliitikot parhaimmillaan tavoittavat eduskunnan kuppilassa, kun naamiot riisutaan.

– Iso osa näistä aiheista on verrannollisia siihen, että menisimme bisselle duunipäivän jälkeen ja puhuisimme siellä asioista rehellisesti.

PAIKALLA on RKP:tä lukuunottamatta klassinen sinipuna keskustalla höystettynä. Jouni Ovaska torjuu ajatuksen, että podcastissa olisi kyse sinipunamulta-hallitusyhteistyön pohjustamisesta.

– Ei todellakaan. Tässä on kaveriporukka, joka vuonna 2019 pääsi samaan aikaan vaaleissa läpi ja istui muutenkin yhdessä kuppilassa. Siitä se ajatus lähti, että tätä ilosanomaa ja maailmanparantamista voi jakaa muillekin.

Vaikuttaa siltä, ettei podcastilla tavoitella huolellisesti harkittuja yleisösegmenttejä. Ovaska kuvaa Politiikan jälkilöylyjen tavoitteita liki alkiolaisin sanankääntein.

– Pikemminkin tässä on sellainen kansanvalistustehtävä näyttää, että eduskunnassa tehdään yhteistyötä yli rajojen. Se totuus, mikä sosiaalisessa mediassa tai lehtien palstoilla välittyy, ei ole totuus siitä, miten täällä oikeasti töitä tehdään. Tämä kuvastaa sitä, mitä valiokunnissa tai suljettujen ovien takana saattaa tapahtua.

YKSITTÄISIÄ jaksoja kuunnellaan viikoittain noin 5000 kertaa. Yleisönä kerrotaan olevan politiikan hc-harrastajia, eduskunnan virkamiehiä ja “yhteiskuntasuhdeväkeä”.

– Toivotaan, että tämä tyyli saisi uusia ihmisiä kiinnostumaan politiikasta. Tietysti me toivomme, että politiikan toimittajat kuuntelevat, Harjanne keventää.

Ei tämä ole ihan kevyimmästä päästä kuitenkaan. Me vedetään aika diippiäkin tavaraa, Valkonen lisää.

Toivonen nostaa esiin mahdollisuuden kulissien takaisiin paljastuksiin ja tivaa samassa yhteydessä Valkoselta kokoomuksen “todellista” tunnelmaa.

– Ihan hyvä niin kauan kuin ei vielä olla hävitty vaaleja, Valkonen vastaa ja kaikki vaikuttavat suhtautuvan heittoon humoristisena.

KESKUSTELU lainehtii vessapaperin hamstraamisesta päivän gallupiin, meneillään olevaan kaupan lakkoon sekä tulevan kehysriihen mahdollisiin kasvutoimiin.

Valkosella on kuulemma tapana puhua eniten.

Klo 10.44 Atte Harjanne mainitsee ”kasvutoimet an sich”. Hän epäilee, että hallitus kykenisi kevään riihessä tarttumaan Risto Murron työryhmän myöhemmin helmikuussa julkaistavan kasvupaperin keinoihin.

– Pelkään, että ei tule oikeistolaisia järkeviä vaan pelkästään oikeistolaisia ajatuksia, Harjanne kiteyttää.

Pinja Perholehto sanoo suoraan, ettei hän odota riiheltä mitään.

– Tällä kaudella ei ole tehty mitään muuta kuin jaettu niukkuutta.

VILLE Valkonen muuttuu hetkeksi päähallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkoseksi. Hän ryhtyy esittelemään “outoa sosialistista ajatusta”, jonka mukaan vauraus ja hyvinvointi olisivat sosialistisia päätöksiä. Seuraa pitkä puheenvuoro, jossa tyrmätään oletettujen poliittisten vastustajien oletettuja ajatuksia.

– En oikein tiedä mistä tämä Villen puheenvuoro oikein kumpusi. Kukaan meistä ei puhunut noista asioista, joita tuossa luettelit, Perholehto ihmettelee luennon päätteeksi.

Aiheeksi nousevat myös eduskunnan lukuisat kerhot ja ystävyysseurat.

Jouni Ovaska vaikuttaa oppositiopuolue keskustan jäsenenä lyövän muut jäsenyyksiensä määrällä. Ehkä “oppositiossa on aikaa” tai Ovaskalla on paras muisti.

KESKUSTELUN kuluessa “kv-Jouniksi” nimetty Ovaska liittää itsensä ainakin Turkin, Kaakkois-Aasian, Slovakian ja Irlannin ystävyysryhmiin. Lisäksi hän johtaa vasemmistoliiton puheenjohtajan Minja Koskelan kanssa eduskunnan rock-kerhoa, kuuluu Karjala-kerhoon, start up -verkostoon, autokerhoon ja on mukana yhdessä Perholehdon kanssa tällä viikolla perustettavassa AV-kerhossa.

Harjanne kuuluu urheilukerhoon, joka vie suurimman osan (50 000) eduskunnan 80 000 euron kerhobudjetista. Hän epäilee urheilukerhon jalkapallojoukkueen viimeaikaisen menestyksen johtuvan vanhempainvapaastaan. Toinen mahdollinen syy on muun muassa Saksassa ammattilaisuraa tehneen kansanedustaja Timo Furuholmin (vas.) nousu joukkueeseen.

Keskustelijat kokevat aamupäivän nauhoituksen sirpaleiseksi. Edellisviikon paljastuksia eduskunnan kulisseista, joissa Valkonen muun muassa kertoi yhyttäneensä eduskunnasta prostituoidun, ei tällä kertaa kuulla.

SUOMESSA ilmestyvät politiikka-podcastit voi jakaa karkeasti kahteen leiriin: journalistisiin ja poliitikkojen itsensä tekemiin.

Ideologisia sitoumuksia kumartelematonta analyysiä löytää pääsääntöisesti toimittajien podcasteistä. Myös poliitikot voivat omalla asialla ollessaan löytää jyvän ja tulla esimerkiksi vahingossa kertoneeksi enemmän kuin ajattelivat.

Poliitikkojen omat podcastit lähestyvät pintapuolisen tutustumisen perusteella parhaimmillaan panel show -formaattia edustavia viihdeohjelma. Pahimmillaan mieleen nousee tavallista pidempi A-studio, josta puuttuu journalistinen päämäärä ja toimittaja.

Muita poliitikkojen podcasteja:

Pykälien takaa – opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz ja Saara-Sofia Sirén (kok.).

Poditiikkaa – suomenruotsalaisten sosialidemokraattien puheenjohtaja Dimitri Qvintus ja kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.)

PolitbyrooJuha Töyrylä (Ellun Kanat), Matti Parpala (ex-kaupunginvaltuutettu, kok.), Sini Korpinen, (kaupunginvaltuutettu, kok.)

Viimeksi kesällä ilmestynyt Viikon kuumimmat aiheet, europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.), kansanedustaja Miko Bergbom (ps.) ja kansanedustaja Joakim Vigelius (ps.).

Journalistisia politiikkapodcasteja:

Politiikan puskaradio (Iltalehti)

Politiikan viikko (Suomen Kuvalehti)

Ylellä vino pino radiossa ajettavia ohjelmia, joita tarjotaan myös Yle Areenassa myös podcasteina. Esimerkkinä Politiikkaradio.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU