Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Maailmassa on menossa kova arvojen taistelu” – Marin valoi Yankee Stadiumilla uskoa muutoksen mahdollisuuteen

AFP / LEHTIKUVA / TIMOTHY A. CLARY

Pääministeri Sanna Marin (sd.) rohkaisi New York Universityn yliopistosta valmistuvia muuttamaan maailmaa. Hänellä oli puheessaan kolme neuvoa annettavana.

Demokraatti

Demokraatti

– Sinulla on oikeus haluta muutosta, mutta haluaminen ei riitä. Sinun täytyy ottaa vastuu muutoksesta. Sinun pitää lopettaa pelkääminen, oli Marinin viesti valmistujaisseremoniassa New Yorkissa.

Häntä oli kuulemassa Yankee Stadiumilla yliopiston 10 000 opiskelijaa sekä 20 000 kutsuvierasta.

Marinille myönnettiin tilaisuudessa yliopiston kunniatohtorin arvo samaan aikaan kolmen muun henkilön kanssa. Yliopisto oli valinnut Marinin pitämään tilaisuuden pääpuheen kaikkien palkittujen puolesta.

Ennen kunniatohtoriksi vihkimistä Marinia kehuttiin roolimalliksi ja hänet esiteltiin nuorimpana pääministerinä maailmassa, kun hän aloitti vuonna 2019. Esittelypuheessa muistutettiin muun muassa hänen vaatimattomasta lähtökohdastaan ja kerrottiin, kuinka hän oli vienyt Suomen Natoon ja tukenut Ukrainaa Venäjän hyökättyä maahan.

MARIN totesi puheensa aluksi, että juuri nyt on hyvä puhua muutoksen tärkeydestä, kun on menossa kova arvojen taistelu.

– Me odotimme, että arvomme kuten ilmaisuvapaus, laillisuus, sukupuolten tasa-arvo ja demokratia kukoistavat vapaan markkinatalouden tukemina. Odotimme, että globaali kasvu hyödyttäisi kaikkia. Toisin on käynyt.

Hän mainitsi, että esimerkiksi puhevapaus ja muut demokratian todelliset elementit on kyseenalaistettu ja niitä rajoitetaan ympäri maailmaa. Myös sukupuolten tasa-arvo on ottanut harppauksia taaksepäin kaikkialla maailmassa.

Marinin mukaan oikeutta turvalliseen aborttiin rajoitetaan myös Euroopassa ja sukupuolen moninaisuuden ilmaiseminen nähdään uhkana.

HÄN TOTESI, että huolestuttavan kehityksen jäävuoren huippu on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

– Venäjä on rikkonut maailmansotien jälkeen luodun kansainvälisen järjestyksen sääntöjä ja kyseenalaistanut myös kaikki muut säännöt.

Marin huomautti, että kaikki nämä kysymykset ovat arvojen taistelua.

– Ja meidän kaikkien on otettava puolellamme tässä taistelussa. Mitään keskitietä ei ole olemassa.

Yliopiston kunniatohtorin arvonimen saivat Marinin lisäksi Nobel-palkittu kemisti Carolyn Bertozzi, American Ballet -teatterin tanssija ja yhdysvaltalaisen tanssitaiteen kehittäjä Misty Copeland sekä matemaatikko ja tiedekasvatuksen kehittäjä Freeman A. Hrabowski.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE