Politiikka
11.7.2016 07:01 ・ Päivitetty: 11.7.2016 07:01
Maajussit äimän käkenä – Kotimaisen ruuan suosio huipussaan, tilipussi vaan ohenee
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila näkee, että ruokamarkkinamme on ristiriitaisessa tilanteessa. Kotimaisen ruuan suosio ja maanviljelijöiden työn arvostus ovat nousussa, mutta tuottajien tilanne ei näytä paranemisen merkkejä vaikean markkinatilanteen ja Venäjän asettamien pakotteiden takia. Marttilan mukaan tuottajien tilanne paranee vain myyntihintojen nousun sekä kustannustason laskun kautta. Tuottajien parempi markkinatilanne ja asema markkinoilla vähentäisivät riippuvuutta maataloustuista.
Tuoreen maa- ja metsätalousministeriön teettämän tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että Suomi on maataloustuotannon suhteen omavarainen. Suomalaiset arvostavat maanviljelijöiden työpanoksia. Neljä viidestä uskoo maanviljelijöiden hoitavan työnsä erittäin tai melko taitavasti ja paneutuen.
Tulos on ristiriidassa voimakkaasti laskeneiden tuottajahintojen, kauppojen hintakilpailun ja maatalouden kasvaneiden vaatimusten kanssa. Maataloustuotteiden laskeneet markkinahinnat ovet kahden viime vuoden aikana lisänneet tukien osuutta tuottajien toimeentulosta. Viime vuonna maataloustulo Suomessa romahti 40 prosenttia edellisvuodesta, eniten koko EU:ssa.
– Ruokaa ja ruuantuotantoa säädellään vahvasti Suomessa, EU:ssa ja lähes kaikkialla maailmassa. Samalla ruuan hinta pyritään pitämään kohtuullisena. Sen vuoksi maataloutta tuetaan, Juha Marttila sanoo.
Viime vuonna maataloustulo Suomessa romahti 40 prosenttia edellisvuodesta, eniten koko EU:ssa.
– Meillä ruuantuotannon vaatimukset mm. salmonellavapauden, antibioottien käytön rajoittamisen ja eläinten hyvinvoinnin tason suhteen ovat kansainvälisiä vaatimuksia tiukempia. Siksi maataloudellemme maksetaan korvauksia, jotta vastuullinen tuotanto meillä olisi mahdollista. Markkinoiden toimintaan näissä asioissa ei täysin luoteta, Marttila kertoo.
Vähävaraisten kuluttajien mahdollisuudesta ravitsevaan, turvalliseen, terveelliseen ja puhtaaseen ruokaan kohtuuhinnoin on huolehdittava muilla keinoin kuin maatalouspolitiikalla. Nykyisin ruokaa myydään alennusmyynnillä hyväosaisille ihmisille, mikä aiheuttaa mm ruokahävikkiä, Marttila sanoo.
– Ruon tuotantotapoihin kohdennettujen vaatimusten tulee olla sellaisia, joista kuluttajat ovat myös valmiita maksamaan. Näin voidaan vähentää maatalouden riippuvuutta tuista. Maailman parasta laatua ei voi tuottaa maailman halvimmalla hinnalla, Marttila sanoo.
Suomalaisen ruuantuotannon haasteista ja menestystekijöistä keskustellaan tänään Suomi Areenassa Porissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.