Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

18.1.2022 09:09 ・ Päivitetty: 18.1.2022 09:09

Maatalouden yrittäjätulo jäämässä ennakoituakin heikommaksi – taustalla monet syyt

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Kuivuudesta kärsivä vehnäpelto Tuusulassa viime kesänä.

Etenkin lannoitteiden ja energian hintojen huima nousu leikkaa maatalouden yrittäjätuloa, kertoo Pellervon taloustutkimuksen (PTT:n) maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

- Syksyn ennusteessa arvioimme yrittäjätulon laskevan vuonna 2021 viidenneksellä. Tilastokeskuksen joulukuun ennakkotiedon mukaan lasku voisi kuitenkin olla jopa 36 prosenttia, mutta siinä ei ole huomioitu mahdollisten sopeuttamistoimien vaikutusta. Lasku asettunee tälle välille, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala PTT:n tiedotteessa.

Tuotantokustannusten kasvun ohella yrittäjätuloa kutistaa sateisen kevään ja kuivan kesän aiheuttama heikko sato. Esimerkiksi typpilannoite urean hinta nousi maailmanmarkkinoilla noin 100 prosenttia heinäkuun alusta joulukuuhun ja fosforilannoitteiden hinnat nousivat noin 40 prosenttia.

Tilojen on sopeutettava toimintaansa

Tilannekatsauksen mukaan edessä ovat maatalousyrittäjien sopeuttamistoimenpiteet. Ne tarkoittavat esimerkiksi muutoksia kasvivalintoihin ja lannoitteiden käytön vähentämistä.

- Osa viljelijöistä siirtää lannoitehankintoja kevääseen, ja viljelypinta-aloja saatetaan pienentää. Investointeja saatetaan hidastaa tai siirtää myöhemmäksi, tilannekatsauksen julkistuksessa todetaan.

Kotimaisen lihan tuotannossa on katsauksen mukaan jo reagoitu kotieläintuotannon kustannuskriisiin. Sianlihan tuottajahinta nousi syksyllä, mutta vuositasolla tuottajahinta silti laski, koska se on vahvasti sidoksissa sianlihan vientiin.

Maidon tuottajahinta ylitti 40 senttiä litralta

Viime kuukausina tärkeimpien meijerituotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet vahvan kysynnän ja keskeisten tuottajamaiden maidontuotannon horjumisen vuoksi.

Suomessa maidon keskimääräinen tuottajahinta lähti syksyllä nousuun ylittäen 40 sentin rajapyykin syyskuussa. Marraskuussa tuottajahinta oli 42,42 senttiä maitolitralta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU