Nyheter

Magmas webbinarium bespeglade optimism för den svenska servicen

Foto: Simon Bergman
Anette Karlsson (SDP) deltog i Magmas webbinarium om Svenskfinland och de nya välfärdsområdena.

Nu när de nya välfärdsområdena kör igång, finns det en viss optimism gällande den svenskspråkiga servicens framtid. Så är det åtminstone enligt tankesmedjan Magmas rapport.

ABL

 

 

Magma ordnade den 11 januari ett webbinarium om välfärdsområdesvalet med samhällsanalytiker Mikko Majander som värd. De övriga deltagarna var FSD:s tidigare ordförande Anette Karlsson, SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff och Kim Strandberg, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

 

Majander påpekade att det är problematiskt att jämföra olika typer av val, när det gäller styrkeförhållandena i Svenskfinland.

 

Enligt Strandberg ser det mycket bra ut för de svenskspråkiga områdena.

 

– Karlebysvenskarna blev frikopplade från det övriga Österbotten, påpekade Guseff gällande gränsen mellan Österbotten och Mellersta Österbotten. Enligt honom var särlösningen för Nyland den enda möjliga och dessutom konstaterade han att Kimitoöon och Pargas har en klar svensk majoritet i ett välfärdsområde som annars har en klar finsk majoritet.

 

– Regeringen har nått målet och SDP har lyckats som statsministerparti, kommenterade Karlsson vårdreformen. Enligt henne var alla regeringspartier eniga om indelningen av Nyland.

 

Guseff menade att det är viktigt för väljarna att den egna hemkommunen blir representerad i fullmäktige.

 

Karlsson sade att SDP och SFP har en gemensam syn på svenskan men det som skiljer partierna åt är frågan om hur mycket den privata sektorn ska vara med.

 

Annars beklagade Karlsson de populistiska inslag som det har funnits i kampanjen.

 

– Det är tråkigt med valmarknadsföringsfrågor som inte har något att göra med området. Det är förvirrande för människor som inte är insatta i reformen, konstaterade hon.

 

Guseff höll med att det är tråkigt att man talar till exempel om beskattningsfrågor som inte hör till välfärdsområdet i nuläget.

 

Strandberg påpekade att österbottningarna är hemkära och det kan vara annorlunda i storstäder med många inflyttade.

 

Majander konstaterade att Sannfinländarnas Riikka Purra har klagat över SFP:s dominans i Österbotten och hur det försvårar kandidatrekryteringen för hennes parti.

 

– Inte konkurrerar vi på något vis med Sannfinländarna där, kommenterade Guseff.

 

Karlsson betonade SDP:s ställning som det största tvåspråkiga partiet och näst största i de områdena där man har svensk majoritet.

 

Enligt Karlsson handlar det om för många väljare att hitta en kandidat som de känner till och är trovärdig i de frågor som har med social- och hälsovård samt räddningsverket att göra.

 

Guseff kommenterade frågan om beskattningsrätt för välfärdsområden i framtiden att SFP har ett villkor när saken diskuteras i riksdagen, dit den hör.

 

-Vi har som randvillkor att skattetrycket inte kommer att höjas.

 

Majander lyfte fram frågan om hur starkt Esbo kommer att dominera i Västra Nyland.

 

– Man kan inte få likvärdiga tjänster om alla bara drar hemåt, påpekade Strandberg som har förståelse för att de invalda kommer att tänka på sina egna väljare, men det gäller också att se området som helhet.

 

Karlsson betonade att det gäller att samarbeta mellan de partier som tycker att svenskan är viktig. Hon var nöjd med hur servicen hittills har tryggats i Borgå.

 

– I Esbo föreligger risken att väldigt många invalda kommer därifrån, sade Guseff som menade att det är viktigt att få bredare representation i välfärdsområdets styrelse, ifall en kommun dominerar för mycket i fullmäktige.

 

-Först måste vi se hur de nu bildade områdena påverkar servicen och den ekonomiska balansen, kommenterade Karlsson.

 

När det gäller vilka områden som är livskraftiga i längden, lyfte Guseff fram Östra Nyland som en region som har en stark bas och formar en ganska naturlig helhet.

 

Strandberg lyfte fram Åbo och Vasa som exempel på två helt olika typer av tvåspråkighet.

 

– Vasa med omnejd har en naturlig tvåspråkighet, medan i Åbo kan man tala om segregerad tvåspråkighet.

 

Guseff kommenterade att Egentliga Finland är ett utmanande område. SFP försöker trygga sina chanser där med ett valförbund med Samlingspartiet

 

– Det är just samarbete som är viktigt, sade Karlsson och betonade vikten av att de politiska krafter som är tvåspråkiga och positivt inställda till svenskan hittar varandra.

 

Kim Strandberg, Anette Karlsson, Mikko Majander och Fredrik Guseff deltog i Magmas webbinarium om Svenskfinland och de nya välfärdsområdena. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE