Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mäkisalo-Ropponen: Tulevaisuusselonteosta eväät parempaan kriisien ennakointiin – ”Meidän on tärkeää oppia kuvittelemaan erilaisia tulevaisuuksia”

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) katsoo, että uusi tulevaisuusselonteko vastaa tarpeeseen ennakoida kriisejä entistä paremmin. Tulevaisuusselontekoa käsitellään eduskunnan tiistain täysistunnossa.

Demokraatti

Demokraatti

Mäkisalo-Ropponen luonnehtii viime vuosien kriisien, kuten koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan, tuoneen esille ennakoinnin merkityksen. Kansanedustajan mukaan kriisit ovat näyttäneet, ettei Suomessa ole hyödynnetty riittävästi ennakointitietoa. Se ei ole Mäkisalo-Ropposen mukaan ohjannut esimerkiksi varautumissuunnitelmien tekemistä.

Mäkisalo-Ropponen summaa, että strategista ajattelua tulevaisuuden muutoksista tarvitaan enemmän, ja uusi tulevaisuusselonteko vastaa hänen mukaansa juuri tähän.

– Jotta jokainen voi osallistua kansalaiskeskusteluun tulevaisuuden hyvästä yhteiskunnasta, tarvitaan tulevaisuuslukutaitoa. Se tulisi sisällyttää kaikkeen koulutukseen ja opiskeluun – siitä pitäisi tulla kansalaistaito. Meidän on tärkeää oppia kuvittelemaan erilaisia tulevaisuuksia ja nähdä mahdollisuuksia siellä, missä emme ole niitä ennen nähneet, hän sanoo tiedotteessa.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassakin vaikuttava Mäkisalo-Ropponen toteaa, että erityisesti ilmastonmuutoksen torjuminen korostuu entistä enemmän. Kestävää yhteiskuntaa edistetään tutkimustietoon perustuvalla päätöksenteolla ja kaikkien tahojen mukaan ottamisella ratkaisujen etsimiseen, hän sanoo.

– Siirtymä on kuitenkin tehtävä oikeudenmukaisesti, sillä se on edellytys sille, että kansalaiset voivat hyväksyä toimenpiteet ja päätökset. Tärkeää on resilienssin vahvistaminen ja tunne siitä, että olemme yhdessä ja yhtenäinen kansakunta, Mäkisalo-Ropponen painottaa tiedotteessa.

– Toisaalta olemme osa globaalia maailmaa ja esimerkiksi ilmaston lämpenemisen hidastamisen toimenpiteissä Suomen on oltava edelläkävijä ja tiennäyttäjä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE