Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Maksuhäiriömerkintä ei poistu, vaikka velka on maksettu” – SDP:n Werning: Kestoaikaa pitää lyhentää

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) on erittäin tyytyväinen, että hallitus puuttuu ulosottovelallisten räjähdysmäiseen kasvuun muun muassa säätämällä uuden asiakasmaksulain.

Demokraatti

Demokraatti

Viime vuosien aikana ulosottoasioita on tullut vireille ennätyksellinen määrä, vuonna 2018 yhteensä 3,4 miljoonaa.

– Näistä lähes 390 000 koostui sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista, joista jopa 69 000 terveyskeskusmaksuina, mikä on todella huolestuttava ilmiö, Werning huomauttaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa kotitalouksien huolestuttavaan velkaantumiseen on vaikuttanut asiakasmaksujen siirtyminen ulosottoon. Uusi asiakasmaksulaki antaa mahdollisuuden esimerkiksi terveyskeskusten asiakasmaksujen alentamiseen tai niiden perimättä jättämiseen.

– Tämä tarkoittaa myös sitä, että kuntien olisi annettava asiakkaalle riittävästi tietoa maksun huojentamista koskevasta sääntelystä, Werning painottaa.

Myös kuluttaja- ja pikaluotot ovat olleet kasvavassa suosiossa ja niiden myötä velallisten määrä on noussut nopeasti. Hallitusohjelmassa on kirjattuna toimia velkaantumisen ehkäisemiseksi.

Näitä toimia ovat muun muassa sosiaalinen luototus, aggressiivisen luottojen markkinoinnin hillitseminen ja perintäkulujen määrän rajoittaminen.

Lisää aiheesta

Merkittävä parannus on talousopetus.

Werning pitää myös hallituksen kaavailemaa positiivista luottorekisteriä toivottuna parannuksena, sillä siihen kirjataan muutakin kuin häiriömerkinnät, esimerkiksi luottojen hoitaminen aikataulussa ja henkilön maksukyky.

– Maksuhäiriömerkinnät säilyvät keskimäärin 2–4 vuotta ja vaikka yksi merkintä säilyy kaksi vuotta, uusi voi aiheuttaa kestoajan pidennyksen. Lisäksi pidän suurena ongelmana sitä, että maksuhäiriömerkintä ei poistu, vaikka velka on kokonaisuudessaan jo maksettu. Maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa pitääkin lyhentää.

Werningin mielestä merkittävä parannus on, että opetussuunnitelmiin on jo vuodelle 2021 lisätty talousopetusta auttamaan muun muassa talous- ja työelämän osaamisessa.

Hän toteaa, että hallitus jatkaa määrätietoisesti hallitusohjelman mukaista ulosottokaaren uudistusta, jossa ulosottoon joutuneiden asema paranee. Keinoina ovat paremmat palvelut ja neuvonta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE