Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Maksuton ehkäisy on tasa-arvoteko

iStock

23. tammikuuta oli nuorten seksuaaliterveyden edistämisen kannalta merkittävä päivä, kun Pirkanmaan hyvinvointialue alkoi tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille. Kyseessä on suuri kädenojennus monelle nuorelle.

Saana Kuusipalo

Maksuttomuuteen sisältyvät kierukat, kapselit, e-pillerit, e-renkaat, e-laastarit, kondomit ja suuseksisuojat, eli kaikki ehkäisymenetelmät. Pirkanmaan SDP ajoi tätä vahvasti ennen aluevaaleja, ja onkin hienoa, että työ tuottaa nyt tulosta.

Viimeisimpien THL:n raskaudenkeskeytystilastojen mukaan raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20-24 -vuotiaiden ikäluokassa. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille on tuonut tutkitusti säästöjä kunnille, kun raskaudenkeskeytysten ja seksitautitartuntojen määrät ovat vähentyneet. Esimerkiksi Raumalla maksuttoman ehkäisyn käyttöönoton jälkeen raskaudenkeskeytysten määrä puolittui, mikä on tuonut kaupungille säästöjä jopa yli 100 000 euroa vuosittain.

Maksuttomuus kaventaa myös nuorten terveyseroja, kun ehkäisyvälineiden hinta ei ole este niiden käytölle. Se on siis yhdenvertaisuuskysymys ja tasa-arvoteko. Itsensä ja toisen suojaamisen ei tule olla varallisuudesta kiinni.

EHKÄISYVÄLINEIDEN helpon saatavuuden lisäksi tulee nuorille tarjota matalan kynnyksen seksuaaliterveyden neuvontaa ja laadukasta seksuaalikasvatusta. Seksuaaliterveystyö auttaa punnitsemaan vapauden ja vastuun kysymyksiä, sekä tunnistamaan omia ja toisten rajoja. Se vähentää seksuaalista riskikäyttäytymistä ja kannustaa tekemään enemmän tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä.

Kouluterveyskyselyt antavat huolestuttavaa tietoa nuorten kokeman seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyydestä Pirkanmaalla. Yli puolet kyselyyn vastanneista 8. ja 9. luokkalaisista sekä 2. asteen opintoja suorittavista tytöistä ovat kokeneet seksuaalista häirintää vuonna 2021.

Seksuaalikasvatuksella vahvistetaan suostumuskulttuuria ja kunnioittavaa seksuaalista kanssakäymistä. Se on siis tärkeä keino seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ehkäisyssä.

Päätöksentekijöiden vastuulla on varmistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden kattavuus ja toimivuus. Tämän puolesta myös minä puhun tulevissa eduskuntavaaleissa.

Kirjoittaja on Tampereen Demarinuorten puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas (sd.) Pirkanmaalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE