Politiikka

”Mallia Ruotsista” – Demarinuoret vaatii kotihoidontuen lakkauttamista

Ella Kaverma
Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.
Ella Kaverma
Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.
Ella Kaverma
Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Demarinuoret vaatii kotihoidontuen lakkauttamista.

Nykymuotoisen kotihoidontuen käyttäjistä 97 prosenttia on naisia, ja se houkuttelee järjestön mukaan erityisesti pienituloisia naisia jäämään kotiin ja työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Demarinuorten mielestä yhteiskunta ei voi ylläpitää sellaista järjestelmää, joka heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla ja aiheuttaa merkittäviä tasa-arvo-ongelmia.

– Hallitusohjelmassa väitetään, että Suomi on tasa-arvoinen maa. Tasa-arvosta on turha haaveillakaan niin kauan kun ainoastaan naiset viettävät kotihoidontuella pitkiä aikoja. Tällä on suuri vaikutus naisten työllistymiseen, palkkakehitykseen ja eläkkeeseen.

– Jos yhteiskunta tukee taloudellisesti naisten jäämistä työelämän ulkopuolelle, ei voida rehellisesti väittää, että vapaiden jakaminen olisi vain perheiden sisäinen asia, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sanoo.

On naiivia kuvitella, että tilanne korjaantuu itsestään.

Demarinuoret esittää, että Suomessa otetaan mallia Ruotsista, jossa hallitus päätti äskettäin poistaa kotihoidontuen kokonaan.

Ruotsissa päivähoitoa käytetään huomattavasti enemmän ja perhevapaat on jaettu oikeudenmukaisemmin. Tämän seurauksena erityisesti nuorten naisten työllisyys on Ruotsissa Suomea parempi.

– On naiivia kuvitella, että tilanne korjaantuu itsestään. Jos yhteiskunnan ylläpitämä järjestelmä tuottaa merkittäviä tasa-arvo-ongelmia, on järjestelmää silloin muutettava. Luovutaan kotihoidontuesta, siirrytään maksuttomaan päivähoitoon ja uudistetaan perhevapaita, Näkkäläjärvi linjaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat