Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Maria Petterson saa jatkaa Journalistin päätoimittajana

Mikko Huotari

Journalisti-lehden päätoimittaja ja kirjailija Maria Pettersson saa Journalistiliiton hallitukselta erittäin vakavat moitteet toiminnastaan, jossa hän on rikkonut tutkijoiden moraalisia oikeuksia tietokirjassaan Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022). Journalistiliitto kertoi hallituksen päättäneen asiasta tiistaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallitus ei kuitenkaan irtisano Petterssonia, joka on pyytänyt anteeksi toimintaansa. Liiton mukaan hän on hoitanut työnsä Journalistin päätoimittajana moitteetta.

Pettersson sanoi aiemmin tiistaina STT:lle, että hänen jatkostaan Journalisti-lehden päätoimittajana päättäisi liiton hallitus.

-  Jos hallituksella on luottamus, niin sitten jatkan ja jos ei, niin sitten en jatka, Pettersson sanoi STT:lle iltapäivällä.

Liiton mukaan Pettersson ei ole toiminut moraalisesti oikein eikä suhtautunut riittävällä vakavuudella siihen, että hän on käyttänyt muiden työtä kirjassaan hyväkseen.

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO lausui lokakuussa, että Pettersson oli loukannut kopioinnin kohteeksi joutuneiden tutkijoiden moraalisia oikeuksia lainaamalla tutkijoilta materiaalia tietokirjaansa ilman kunnollisia lähteytyksiä.

Liiton puheenjohtaja Hanne Aho on tiedotteen mukaan pohtinut tekijänoikeusneuvoston lausunnon merkitystä journalismiin sen jälkeen, kun asiaa oli pohdittu julkisuudessa.

Aho on tiedotteen mukaan käynyt Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtajan Eero Hyvösen sekä useiden päätoimittajien kanssa keskusteluja, joiden tavoitteena oli selvittää, tarvitsevatko Journalistin ohjeet tarkentamista.

-  Tällaista tarvetta ei nähty, vaikka keskustelua pidettiinkin tärkeänä. Asia on nyt selvitetty, Aho sanoo.

Ahon mukaan toimintatapa loukkaa kaikkia niitä, jotka tekevät työnsä hyvin.

-  Emme tuoneet paheksuntaamme riittävän selkeästi ja nopeasti julki, emmekä tarttuneet tilanteeseen riittävän päättäväisesti. Pyydän anteeksi. Epäonnistuimme Maria Petterssonin tietokirjaan liittyvän tekijänoikeuskiistan käsittelyssä, Aho sanoo tiedotteessa.

PETTERSON kirjoitti tiistaina omalla Facebook-sivullaan pyytävänsä anteeksi alkuperäisten lähteiden ja toisten tekijöiden tekstien väärin lainaamista.

-  Olen pyytänyt sitä anteeksi myös suoraan tutkijoilta. Sain anteeksi, mistä kiitän heitä. Anteeksipyynnön ansaitsevat myös kollegat ja työnantajani. Minun olisi pitänyt journalistina suhtautua tarkemmin lähteistykseen ja moraalisiin oikeuksiin, hän kirjoittaa.

Joukko tutkijoita julkaisi jo aiemmin tiistaina lausunnon, jossa he kertoivat hyväksyneensä Petterssonin heille esittäneen anteeksipyynnön heidän tutkimustensa ja tekstiensä “hyvän tavan vastaisesta ja luvattomasta hyödyntämisestä” sekä Petterssonin julkisista lausumista vuoden aikana. Tutkijoilla ei ole muita vaatimuksia kirjailijalle

-  Toivomme kuitenkin, että teoksen kustantaja ja asiassa vahvasti kantaa ottanut Suomen kustannusyhdistys kantaisivat myös tilanteesta vastuunsa, tutkijat sanoivat.

STT/Ayla Albayrak, Minja Viitanen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE