Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Maria Pettersson on irtisanoutunut Journalistiliiton palveluksesta

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson on irtisanoutunut Journalistiliiton palveluksesta tänään, liitto kertoo Facebook– ja verkkosivuillaan. Työsuhde päättyy heti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Toistaiseksi lehden vt. päätoimittajana toimii Manu Marttinen.

Liitto ja Pettersson eivät kommentoi asiaa enempää, liitto sanoo tiedotteessaan.

Petterssonin teos Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022) nousi otsikoihin siitä esitettyjen plagiointisyytösten vuoksi. Tekijänoikeusneuvosto lausui lokakuussa, että Pettersson oli loukannut teoksessaan kopioinnin kohteiksi joutuneiden tutkijoiden moraalisia oikeuksia.

Marraskuussa Journalistiliitto kertoi, että Petterssonilla on sen hallituksen täysi luottamus. Hallitus ei irtisanonut Petterssonia, joka oli pyytänyt anteeksi sitä, ettei ollut merkinnyt kirjassaan sitaatteja hyvän tavan mukaisesti.

Pettersson kirjoitti omalla Facebook-sivullaan pyytävänsä anteeksi alkuperäisten lähteiden ja toisten tekijöiden tekstien lainaamista väärin.

-  Olen pyytänyt sitä anteeksi myös suoraan tutkijoilta. Sain anteeksi, mistä kiitän heitä. Anteeksipyynnön ansaitsevat myös kollegat ja työnantajani. Minun olisi pitänyt journalistina suhtautua tarkemmin lähteistykseen ja moraalisiin oikeuksiin, hän kirjoitti.

Kuun lopulla liitto kuitenkin antoi Petterssonille “erittäin vakavat moitteet” tutkijoiden moraalisten oikeuksien loukkaamisesta mutta totesi Petterssonin voivan jatkaa tehtävässä. Liiton mukaan Pettersson ei ole toiminut moraalisesti oikein eikä suhtautunut riittävällä vakavuudella siihen, että hän on käyttänyt muiden työtä kirjassaan hyväkseen.

JOURNALISTILIITON valtuusto äänesti viime viikolla Petterssonin luottamusta vastaan. Valtuusto on Journalistiliiton ylin päättävä elin, vaikkakaan se ei päätä liiton työsuhteista.

-  Kukaan (valtuustossa) ei puolusta sitä tapaa, jolla Maria Pettersson on tämän kirjan tehnyt. Ei kukaan. Sen valtuusto halusi hyvin selkeästi tuoda esille, valtuuston puheenjohtaja Antti Laakso kommentoi tuolloin STT:lle.

Valtuusto keskusteli myös tavasta, jolla Pettersson lainasi lähteinä käyttämiään tutkijoita tietokirjassaan.

Valtuusto hyväksyi kokouksessa myös kaksi pontta, joista ensimmäisen mukaan liitto käy järjestelmällisesti läpi tapauksen viestinnän hoitamista. Toisen ponnen mukaan liiton hallitus esittelee valtuuston kevätkokouksessa toimia jäsenviestinnän edistämisen, viestinnän kriisivalmiuden ja entistä läpinäkyvämmän tekijänoikeustyön hyväksi.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kertoi viime viikolla liiton hallituksen arvioivan uudelleen Petterssonin jatkoa päätoimittajana äänestystuloksen jälkeen.

-  Meidän täytyy ottaa kaikki juridiset ja työlainsäädännölliset seikat arviossamme huomioon. Keskustelemme varmasti sekä keskenämme että Petterssonin kanssa siitä, mitä valtuusto on ilmaissut, Aho kertoi viime viikolla STT:lle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE