Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Marin kirjeessään: Hallitus on toiminut puhemiehen antaman arvion perusteella – ”Tämä on tietenkin eduskunnan käsissä oleva asia”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Pääministeri Sanna Marin (sd.).

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ja pääsihteeri Maija-Leena Paavola lähettivät maanantaina pääministerille, valtioneuvoston jäsenille ja oikeuskanslerille kirjeen, jonka mukaan eduskunta on asetettu ”kiusalliseen” tilanteeseen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Hallitus on 25.2.2021 julkisuuteen ilmoittanut ehdottavansa eduskunnalle, että ravintolat suljettaisiin 8.3.2021 lukien. Tämä edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen kyseisen lain muuttamisesta. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tänään maanantaina 1.3.2021.
Eduskunta on tällä valtioneuvoston yksipuolisella ilmoituksella asetettu Suomen perustuslain edellyttämän huolellisen lainvalmistelutyön näkökulmasta kiusalliseen ja ei-toivottavaan tilanteeseen”, Vehviläinen ja Paavola kirjoittavat.

”Pidämme siksi aiheellisena muistuttaa Teitä vakavasti siitä, että valtioneuvosto ei voi asettaa eduskunnalle aikatauluja sen suhteen, missä ajassa hallituksen esitykset lainsäädännön muuttamiseksi tulisi eduskunnassa käsitellä. Pandemiatilanne Suomessa on vakava ja tahtotilamme ja tavoitteemme viruksen selättämiseksi on yhteinen. Huolellinen lainsäädäntötyö ja riittävän ajan varaaminen eduskunnalle tämän varmistamiseksi, on tarpeen myös kiireellisissä lainsäädännön voimaansaattamistilanteissa. Toivomme, että jatkossa yhteistyö eduskunnan ja valtioneuvoston välillä edistäisi nykyistä paremmin tämän tavoitteen saavuttamista”, Demokraatin haltuun saamassa kirjeessä kirjoitetaan.

Demokraatti on saanut haltuunsa myös pääministerin kirjeen, joka sekin on Vehviläisen ja Paavolan kirjeen tavoin maanantailta.

Marin toteaa kirjeessä, että esitys majoitus- ja ravitsemuslain muuttamisesta on pääpiirteiltään sama, jonka eduskunta on käsitellyt ja hyväksynyt maaliskuussa 2020.

”Pandemiatilanteen vakavuuden vuoksi valtioneuvosto on toivonut esityksen pikaista käsittelyä, mutta on johdonmukaisesti korostanut, että esityksen käsittely ja hyväksyntä ovat eduskunnan
asia ja sen käsissä. Valtioneuvoston on esitettävä kansalaisille ja muille yhteiskunnan toimijoille mahdollisimman selkeä ja ennakoitava näkymä suunnitelluista toimenpiteistä pandemian torjumiseksi. Tästä syystä olen käynyt puhemiehen kanssa keskustelun viime viikon keskiviikkona 24. helmikuuta ja pyytänyt puhemiehen arviota siitä, missä aikataulussa eduskunnan olisi mahdollista käsitellä kyseessä oleva esitys. Tuossa keskustelussa puhemies on käsityksenään ilmaissut, että lainsäädäntö olisi mahdollista käsitellä pikaisesti, noin viikossa,
poikkeusolojen vallitessa”, Sanna Marin kirjoittaa puhemiehelle ja pääsihteerille.

”Lisäksi puhemies on todennut julkisesti, että esityksen käsittely vie eduskunnalta
vähimmillään neljä päivää aikaa”, Marin muistuttaa.

Marinin mukaan hallitus on toiminut tämän puhemiehen antaman arvion perusteella.

”Asiasta on myös keskusteltu kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa parlamentaarisesti 25. helmikuuta. Tuossa keskustelussa myös eduskunnan puhemiehistö oli läsnä. Hallituksen tiedotustilaisuudessa 25. helmikuuta olen todennut seuraavaa: ’Olen keskustellut tilanteesta eilen eduskunnan puhemiehen kanssa ja tämä on tietenkin eduskunnan käsissä oleva asia ja eduskunta ottaa sen ajan minkä eduskunta tarvitsee. Mutta poikkeusolosuhteissa ja poikkeusoloissa on mahdollista eduskunnan puhemiehen mukaan järjestää työtänsä niin, että tämä esitys
olisi mahdollista jopa viikossa saada vietyä eduskunnasta läpi, mutta korostan sitä, että eduskunnan työ on eduskunnan käsissä. Sitä ei hallitus määrittele'”, Sanna Marin kirjoittaa.

Marin toteaa myös maanantaina todenneensa valtioneuvoston istunnon jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että lain on tarkoitus tulla voimaan 8. maaliskuuta, ja se olisi voimassa 28. maaliskuuta saakka ja että laki ja sen voimaantulo ovat riippuvaisia eduskunnan käsittelystä ja hyväksymisestä.

Marin toteaa myös, ettei valtioneuvosto ole asettanut eduskunnalle aikataulua lakiesityksen käsittelemiseksi.

”Hallitus toimii eduskunnan luottamuksen varassa ja pyrkii omalta osaltaan varmistamaan yhteistyön saumattoman sujumisen kaikissa tilanteissa”, Marin päättää kirjeensä.

Sekä Vehviläisen ja Paavolan että Marinin kirjeistä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE