Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Marja-alan ihmiskauppavyyhti paisuu – tutkinta on laajentunut nyt myös Thaimaahan

LEHTIKUVA
Kuvakaappaus Bangkok Postin julkaisemasta uutisesta Suomeen linkittyvästä marja-alan korruptiotutkinnasta.

Thaimaassa tutkitaan epäiltyä korruptiota, joka kytkeytyy marja-alan ihmiskauppavyyhteen Suomessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomen poliisilla on osuutta asiaan, sillä se on antanut todistusaineistoa Thaimaan viranomaisille.

Asiasta kertovat useat thaimaalaiset mediat. Viranomaisyhteistyö on vahvistettu STT:lle.

Suomalaisiin marjayhtiöihin kohdistuvissa jutuissa nostettiin alkuvuonna syytteet. Kiantaman toimitusjohtajaa ja Polarica Marjahankinta Oy:n entistä toimitusjohtajaa syytetään kumpaakin kymmenistä törkeistä ihmiskaupoista.

Syytteet sai myös molempien thaimaalainen liikekumppani, jota marjayritykset ovat käyttäneet saadakseen poimijoita Suomeen. Kaikki kiistävät epäillyt rikokset.

THAIMAASSA käynnistyneessä tutkinnassa epäillään, että marjanpoimijoiden Suomeen tulon taustalla on korruptiota.

Thaimaan poliisin erikoistutkintayksikkö (Department of Special Investigation, DSI) kertoi tammikuussa, että kahta entistä ministeriä ja kahta työministeriön virkamiestä vastaan aiotaan nostaa syytteet virkarikoksista. Syytteet koskevat lahjuksen ottamista. DSI ei nimennyt epäiltyjä.

Asiasta muun muassa uutisoineen Bangkok Postin mukaan epäilty nelikko on hyötynyt taloudellisesti siitä, että thaimaalaisia poimijoita päätyy Suomeen töihin.

DSI epäilee heidän vaatineen thaimaalaiselta työnvälittäjältä vuosina 2020-2023 kaikkiaan 36 miljoonaa Thaimaan bahtia eli runsaat 900  000 euroa vastineeksi siitä, että thaimaalaisten työntekijöiden järjestäminen Suomeen luonnonmarjoja poimimaan järjestyy.

TYÖNVÄLITTÄJÄN piti maksaa DSI:n mukaan ministereille ja virkamiehille noin 3  000 bahtia eli noin 76 euroa jokaisesta Suomeen päätyneestä poimijasta. Työnvälittäjän taas sanotaan vaatineen summan kultakin noin 12  000:lta Suomeen matkanneelta poimijalta. Poimijoiden epäillään joutuneen maksamaan kaikkiaan noin 36 miljoonaa bahtia muiden maksujen ohella vuosien 2020-2023 aikana.

Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti jo vuonna 2022 yhteistyöstä DSI:n kanssa. KRP kertoi pyytäneensä Thaimaan viranomaisilta oikeusapua marja-alan tutkinnassa, ja että DSI oli suorittanut Bangkokissa muun muassa etsintöjä yhteistyössä KRP:n rikostutkijoiden kanssa.

Bangkok Postin mukaan DSI kertoi tammikuussa, että tapaus siirtyy kansallisen korruption vastaisen komission NACC:n käsiteltäväksi, koska se koskee poliittisia viranhaltijoita ja valtion virkamiehiä.

VUOSINA 2020-2023 Thaimaan työministerinä toimi United Thai Nation -puolueen Suchart Chomklin. Hän on kiistänyt saaneensa lahjuksia tai osallistuneensa ihmiskauppaan.

Bangkok Postin mukaan hän kertoi, että syytösten taustalla on työnvälittäjä, joka on joutunut oikeustoimien kohteeksi Suomessa. Hän väittää kyseisen naisen vierittäneen syytä muille vapautuakseen.

Työministeriön kansliapäällikkö Phairoj Chotiksathien kiisti tammikuussa uutissivusto Thaigerille lahjusväitteen ja sanoi, ettei ministeriö liity asiaan. Hänen mukaansa lahjussyytöksiä esittänyt henkilö on ollut poliisilla kiinni otettuna Suomessa, mutta sittemmin vapautettu.

Suomen ulkoministeriö ilmoitti maaliskuussa, että luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanotto Thaimaassa keskeytetään. Ministeriön mukaan viisumiharkinnassa on otettava huomioon hyväksikäytön ja ihmiskaupan ilmeinen ja vakava riski.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE