Politiikka

”Markkinamiehet nähneet mahdollisuuden” – Rinne varoittaa hallitusta viemästä sotea kohti vakuutuspohjaista järjestelmää

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

MTV uutisoi tänään sote-uudistukseen saaneen vakuutusyhtiöt kiinnostumaan terveysbisneksestä. MTV:n mukaan esimerkiksi osan Mehiläisestä ostaneen Lähi-Tapiolassa nähdään Suomen terveydenhuollon etenenevän kohti vakuutuspohjaista järjestelmää.

Bisnespuolella on luotto siihen, että sote-uudistuksen myötä julkinen palvelulupaus ei tyydytä asiakkaita. Jos sote-uudistus nostaa asiakasmaksuja, samalla se ajaa ihmisiä hankkimaan entistä enemmän vakuutuksia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on huolissaan, että tällainen kehityskulku lähtisi toteutumaan Suomessa.

– Tästä olemme varoittaneet hallituksen sote-mallin yhteydessä. Nyt näyttää pahasti siltä, että markkinavoimat ovat huomanneet ison bisneksentekomahdollisuuden. Se johtaa siihen, että hyvinvointivaltion perusperiaate, jonka mukaan kaikki pidetään mukana, rapautuu. Julkisen palvelun pitää olla niin laadukasta ja saatavilla, ettei tarvita laajamittaisesti erityistä vakuutusturvaa, jolla sitä hoidetaan, Rinne painottaa.

– Pohjoismainen hyvinvointivaltio on rakentunut niin, että huolehdimme, että kaikilla on riittävät, laadukkaat ja saatavilla olevat sote-palvelut. Sitä varten sote-uudistusta on lähdetty tekemään, että näin olisi mahdollista myös tulevaisuudessa.

Rinteen mukaan nyt hallituksen markkinamalli on kuitenkin johtamassa siihen, että palveluiden saatavuus ja laatu lähtee eriytymään.

– Markkinamiesten ajatuksena on Yhdysvaltojen kaltainen vakuutussysteemi. Se tarkoittaa sitä, että ne joilla ei ole varaa ostaa vakuutusta, jäävät sitä ilman, Rinne toteaa.

Vaikeuksissa olisivat hänen mukaansa esimerkiksi opiskelijat, työttömät, köyhät eläkeläiset ja lapsiperheet.

– He jäävät palveluiden ulkopuolelle. Tätä sosialidemokraattinen liike ei hyväksy. Palveluita voi täydentää vakuutusturvalla, mutta järjestelmän muutos ei käy niin, että se olisi periaatteiltaan vakuutusjärjestelmän kaltainen. Lompakon paksuus ei saa määrätä, kuka palveluita saa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat