Martta Octoberin visiitti TUL:n johdossa jäi lyhyeksi

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Martta October.

Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n pääsihteerinä elokuun puolivälissä aloittanut oikeustieteen maisteri Martta October, 36, on purkanut työsuhteensa koeajalla. Työsuhteen purkaminen on tapahtunut yhteisymmärryksessä ilman riitoja.

Martta Ocotober on toiminut lisäksi muun muassa sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteerinä ja lainsäädäntösihteerinä, ministerien erityisavustajana ja lakimiestehtävissä. TUL:n pääsihteeriksi hän siirtyi THL:n Lapset, nuoret ja perheet -yksikön kehittämispäällikön tehtävästä. Luottamustehtäviä hänellä on muun muassa Palmia Oy:n hallituksen varapuheenjohtajana.

TUL:n vs. pääsihteerinä toimii toistaiseksi seurapalvelujohtaja Veli-Tapio Kangasluoma. Uuden pääsihteerin rekrytointiprosessi on myös käynnistetty.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

”Perspakittaminen päin puolustajaa yleistynyt” — Pentti Salmi: Parketilla ei tarvita puskutraktoreita

Koris on aina ollut hyökkääjää suosiva pallopeli. Puolustajan oikeudet ovat olleet korin lähellä melko vähäiset, nykyjään valitettavasti suorastaan minimaaliset. Pahin epäkohta on ilman muuta se, kun sentterit lanaavat korin tuntumaan ja ajavat puolustavan pelaajan maanrakoon.

Onhan niitä puskutraktoreita korisparketeilla nähty ajan saatossa ennenkin. Jo 60-luvulla bulgarialainen, 201-senttinen Ilja Mirtshev antoi esimakua siitä, kuinka vastustaja pusketaan kumoon, vaikka tämä olisi tilanteessa kuinka oikein sääntöjen mukaisesti sijoittautunutkin.

Kun pelin fyysisyyden jatkuvasti kasvaessa kenttään piirrettiin korin alle ns. törmäysvapaa alue, niin puskutraktoreita alkoi ilmaantua yhä lisää, koska sillä tontilla saa pallollinen hyökkääjä mellastaa melko surutta.

Olka- ja kyynärpäällä kolauttaminen tai yleistynyt perspakittaminen päin puolustajaa eivät muka olekaan hyökkääjän virheitä.

Nyt on kuitenkin käynyt meidän kotoisissa sarjoissamme niin, että erotuomarit sallivat hyökkääjän suorastaan poraavan reikää sääntöjen mukaan sijoittuvaan puolustajaan törmäyskaaren ulkopuolellakin. Tuo tilan raivaaminen kaaren ulkopuolella menee tuomarikunnalta valitettavasti läpi kuin tyhjää vain. Olka- ja kyynärpäällä kolauttaminen tai yleistynyt perspakittaminen päin puolustajaa eivät muka olekaan hyökkääjän virheitä.

Liigan yksi ahkerimmista puskijoista törmäysalueen ulkopuolisessa tilanraivaamisessa on KTP:n Sherman Gay. Ja kappas vaan, hän saa erotuomareilta silti palkintona ylivoimaisesti eniten vapaaheittoja koko sarjassa. Gay on heittänyt 6,9 vaparia per matsi, kun yksikään toinen pelaaja ei ole päässyt edes viiteen vapaaheittoon ottelua kohden. Osa vapareista on ihan ok, koska mies on pelote korin alla, mutta osa tulee myös löysin perustein.

Ainakaan kotoinen korisliigamme ei kaipaa tilaa raivaavia puskutraktoreita peliparketeille. Sen sijaan näytöt taidon lisäyksestä eivät olisi yhtään pahitteeksi.

Virheratkaisuja tulee väistämättä, mutta niiden minimoimiseen silti on pyrittävä.

Tiedän omasta kokemuksestani, ettei erotuomaritoiminta ole niitä maailman helpoimpia juttuja. Virheratkaisuja tulee väistämättä, mutta niiden minimoimiseen silti on pyrittävä. Kaiken tämän jälkeen voidaan kuitenkin todeta, että nämä ovat pelin sisällä suuria asioita, mutta pelkkiä tuloksia seuraavalle yleisölle pikkujuttuja.

Pelin suurista asioista puhuttaessa kirjattiin liigan keskiviikkokierroksella superyllätys, kun siipirikkoinen Kouvot upotti viime aikoina lentoon nousseen Salon Vilppaan. Miten se sitten oli mahdollista?

Ei siihen tarvittu kuin Kouvojen valmentajan Pieti Poikolan taktinen veto: paikkapuolustus. Tätä puolustusmuotoahan käytetään Suomessa nykyisin jopa turhan säästeliäästi, mutta nyt se puri murhaavasti. Tietysti voittoon tarvittiin puolustuksen lisäksi Kouvojen kova heittopelikin, kolmoset 16/32, pääpommittajina Osku Heinonen ja Rakeem Buckles.

Vilppaalle Kouvolan Mansikka-aho on muuten pelikenttänä varsinainen sudenkuoppa. Vuodesta 2005 alkaen se on käynyt siellä 16 liigaottelua ja voittanut niistä ainoastaan yhden!

AVAINSANAT

Loppiaisviikonvaihde kirkasti MM-odotuksia, vaikka entinen paraatilajimme mataa montussa

Loppiaisviikonvaihde kirkasti hieman helmikuun Lahden MM-hiihtopovauksia. Suomalaisittain Krista Pärmäkosken paremmuus on selvä, mutta takaa nousevat niin Kerttu Niskanen kuin Anne Kyllönenkin menestysodotuksien listalle.

Mieshiihdon yksinäinen susi on Matti Heikkinen, joka Tour de Skissä saavutti kaikkien aikojen parhaan suomalaistuloksen viidennellä sijallaan.

Norjan hiihto on doping- ja astmakohujen jälkeen vaipunut muiden tasolle. Martin Johnsrud Sundby sinnittelee kyllä huipulla, mutta ylivoimaa tasollisesti kärjessä ei enää ole. Joukosta on kadonnut muiden muassa Petter Northug.

Venäjän Sergei Ustjugov on noussut kuumaksi nimeksi.

Norjan naishiihdossa Marit Björgen käväisi kerran kärjessä, mutta on sitten ollut poissa. Heidi Weng on nyky-ykkönen.

Naishiihdossa on myös pantava merkille se, että Aino-Kaisa Saarinen, USA:n Kikkan Randall ja Maarit Björgen synnyttivät kukin vauvat maailmaan kesällä, mutta ovat jo nyt mukana latutaistoissa.

Menestykselle on kuitenkin luonto sanellut osansa.

Aivan uusiin fääreihin on pullahtanut Suomen yhdistetyn hiihto. Lahden mc-osakilpailuissa Eero Hirvonen, Ilkka Herola, Leevi Mutru ja Hannu Manninen kohauttivat. Kunhan lentäjä Manninen saa vielä tuulta omien siipiensä alle, niin liito pitenee. Sitä odotetaan ja kaivataan. Hiihtopuolihan sujuu kuin 6 vuotta sitten.

Entinen paraatilajimme mäkihyppy mataa montussa, vaikka siellä on jo uusi nimikin Antti Aalto.

0 0 0.

Yle-urheilulla on katsojia valistava tapa käyttää isoissa urheilutapahtumissa alan asiantuntijaa selostajan tukena. Jo 1990-luvulla uinnissa oli Kari Ormo, joka lateli ennakkoon melkeinpä kymmenysosan tarkkuudella uimarin tuloksen jo ennen starttia.

Ormo toimi Suomen Uimaliiton päävalmentajana, joka yhdessä Viron Rein Haljandin kanssa toi Suomen altaisiin vedenalaisen tekniikan yksityiskohtiin kiinnittävän kuvauksen. Ormo kouluttautui valmentajaksi Pajulahden urheiluopistossa.

Hänen ensimmäinen valmennettavansa oli hiihtosuunnistaja Pekka Pökälä. Sitten hän siirtyi Helsingin Työväen Uimarien ja TUK:n ja siitä edelleen TUL:n ja Uimaliiton päävalmentajiksi. Tulosta syntyi. Suomen uinti kukoisti.

Ormon saama julkisuus ja huippu-uinnin suosion lisääminen kansan tietoon ei miellyttänyt kaikkia. Kateus Ormoa kohtaan valtasi joidenkin mielet. Varsinkin Ormon saaman ylenpalttisen julkisuuden vuoksi.

Niinpä suomalaiskansalliseen tapaan hänet lempattiin uinnin päävalamentajan tehtävistä pellolle. Sen jälkeen Suomen uinti hiipuikin.

0 0 0

Nyt tv-katsojat ovat noin kymmenisen vuotta saaneet nauttia yleisurheilun Mika Lehtimäen mittavasta asiantuntemuksesta. Ei kuitenkaan enää jatkossa.

Lehtimäki on olympiakomitean korkeapalkkainen työntekijä. Miksi hänen työsuhteensa Yleen katkeaa, on herättänyt hieman samanlaisia taka-ajatuksia kuin Ormon tapaus uinnissa. Toivottavasti näin ei ole, mutta suomalaisille tv-katsojille Lehtimäen asiantuntemuksen poistumunen tv-ruudusta on tappio.

Suomen urheilussa on vene keinunut myös jalkapallossa ja jääkiekossa. Hans Backe ja Jukka Rautakorpi vaihdettiin huonojen työnäytteitensä vuoksi uusiin kasvoihin. Nämä vaihdokset olivat perusteltuja ja odotettuja.

0 0 0

Suomen jääkiekko, lajiemme lippulaiva, sai kovan kolauksen Kanadassa. Vuoden 2016 nuoret maailmanmestarit joutuivat eloonjäämiskamppailuun Latvian kanssa. Valmentajavaihdoksen jälkeen pelastimme kyllä nahkamme, mutta pohdittavaa tuli paljon. Aivan kuten Hans Backen jälkeen jalkapallossa Markku Kanervalle.

Kun Kaisa Mäkäräinen ottaa kiväärinsä esille ja ryhtyy ampumaan, tv-katsojalla kihelmöi. Kaisa on näet loistava hiihtäjä, mutta ampuu sattumanvaraisesti. Jännitys on huipussaan ja katsojan mieli joko pilvissä tai aivan liian usein masentuneena maassa.

Keskustelua aiheesta

Uudella päävalmentajalla upea alku: Huuhkajat pesi Marokon

Kuva: Lehtikuva
Kari Arkivuo taistelee Saiss Ghanemia vastaan Marokossa.

Suomen jalkapallomaajoukkue voitti Al Ainissa pelatussa maaottelussa Marokon 1–0. Maalin teki avauspuoliajan lopulla Juhani Ojala. Voitto on Suomelle ensimmäinen miesten maaotteluissa sitten syyskuun 2015. Väliin mahtui 13 peliä ilman voittoa. Ottelu oli ensimmäinen Huuhkajien uuden päävalmentajan Markku Kanervan alaisuudessa.

Ojala puski uransa ensimmäisen maaottelumaalin Petteri Forsellin antamasta kulmapotkusta, kun avauspuoliajalla pelattiin jo lisäaikaa. Marokko painosti toisen puoliajan, mutta Suomi kesti ja näin pitkä voitoton putki katkesi.

Krista Pärmäkoski teki komean nousun Tourin karmeassa loppunousussa

Kuva: Lehtikuva

Krista Pärmäkoski otti uransa parhaan sijoituksen Tour de Skillä nousemalla Alpe Cermisin loppunousussa toiseksi. Kisan voitti Norjan Heidi Weng.

Ruotsi Stina Nilsson oli kolmas ja Norjan Ingvild Flugstad Östberg neljäs.

Kerttu Niskanen oli kuudes ja Anne Kyllönen seitsemäs.

Keskustelua aiheesta

Outo doping-tapaus muuttui entistä kummallisemmaksi — lehti kertoo lääkärin ihmeellisistä selityksistä

Kuva: Lehtikuva

Norjan hiihtomaajoukkueen entinen lääkäri Fredrik Bendiksen oli muiden kiireiden rasittama määrätessään steroidia sisältänyttä huulivoidetta Therese Johaugille, uutisoi Verdens Gang. Norjalaislehti kertoo saaneensa selville, miten Bendiksen selitti käryyn johtanutta virhettä Norjan antidopingtoimikunnalle.

Bendiksen kertoi kolme syytä, joiden vuoksi hän oli stressaantunut ja määräsi Johaugille huulivoidetta, jonka pakkauksessa oli dopingvaroitus. Bendiksenin perheessä oli sairaustapaus, jonka vuoksi hän joutui lähtemään Livignon harjoitusleiriltä suunniteltua aiemmin Norjaan. Lisäksi Hans Christer Holundin loukkaantuminen ja 5. syyskuuta suunniteltu lehdistötilaisuus veivät Bendiksenin huomiota.

Norjan antidopingtoimikunta esitti marraskuussa Johaugille 14 kuukauden kilpailukieltoa. Kilpailukiellosta päättää Norjan keskusurheilujärjestö NIF:n tuomiovaliokunta.

Johaugin dopingkäryn suullinen käsittely on vuorossa 25.–27. tammikuuta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta