Muu kulttuuri

Masi-sarjakuvan luoja Mort Walker kuollut – pannatuomiot sinetöivät suosion

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä Mort Walker on kuollut, uutisoi muun muassa Washington Post. Asian on vahvistanut Yhdysvaltain sarjakuva- ja pilapiirtäjien seuran puheenjohtaja.

Masi-sarjakuvastaan tunnettu Walker kuoli lauantaina 94-vuotiaana kotonaan Stamfordissa Connecticutin osavaltiossa. Hän kuoli keuhkokuumeeseen.

Ensimmäinen Masi-sarjakuva julkaistiin vuonna 1950. Sittemmin Masia on julkaistu yli 50 maassa yhteensä noin 1 800 lehdessä.

Washington Postin mukaan Walker piirsi itse päivittäisen sarjakuvan 68 vuoden ajan.

Masi seikkaili ensin opiskelijaelämässä, mutta Korean sodan myötä Walker siirsi laiskurihahmon armeijan harmaisiin. Masi ja kumppanit eivät tarinassa kuitenkaan koskaan joutuneet rintamalle, he jumiutuivat ikuisesti kasarmille.

Keski-ikäiset saattavat tuntea työyhteisössään vänrikki Nappulan tai kersantti Ärjylän.

Yhdysvaltain armeijan sanomalehti julisti Masi-sarjakuvan pannaan 1950-luvun puolivälissä muun muassa upseerien panettelusta. Kielto toi sarjalle läpimurron ja kestosuosion. Sama lehti Stars and Stripes julisti Masin uudelleen pannaan vuonna 1970, kun Walker toi varuskuntaansa mustan, afrotukkaisen luutnantin.

Jotkut Masi-sarjakuvan henkilöhahmojen nimien suomennoksista ovat muuttuneet Suomessa yleiskäsitteiksi. Keski-ikäiset saattavat tuntea esimerkiksi työyhteisössään vänrikki Nappulan tai kersantti Ärjylän.

Masi-sarjakuvalla on ollut nimikkolehti Suomessa useaan otteeseen. Jermun edesottamukset ovat olleet hyvin suosittuja myös muun muassa Ruotsissa.

Mort Walker muistetaan myös siitä, että hän perusti ensimmäisen sarjakuvan historialle omistetun museon.

Suomessa Walker vieraili vuonna 2000.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat