Mielipiteet
15.3.2019 15:43 ・ Päivitetty: 16.3.2019 12:40
Me kuluttajat maksamme epäonnisen Caruna-kaupan jälkiseuraukset
Yksi suurimmista puheenaiheista vaalitoreilla on ollut sähkön siirtomaksut. Jokainen meistä tietää sen, kun sähkölasku kolahtaa postiluukusta, että vaikka sähköä ei olisi juurikaan taloudessa kulutettu, on lasku siitä huolimatta suuri sähkön siirtohintojen takia. Ja tämähän sapettaa!
Sähkön siirtomaksujen huikeat korotusongelmat kulminoituvat Jyrki Kataisen (kok) hallitukseen ja silloiseen talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokoukseen joulukuussa 2013. Kokouksessa päätettiin muuttaa Fortumin sähköverkkojen strategista intressiä niin, että muutos mahdollistaisi sähköverkon myynnin myös ulkomaisille yhtiöille eli myös tulevalle Carunalle. Sen jälkeen Kataisen johtama hallitus antoi valtionyhtiö Fortumille luvan myydä sähköverkot sijoittajaryhmälle ja siitä syntyi sähkönsiirtoyhtiö Caruna.
Tasevapautusäännös hyödyttää Carunaa siten, että Caruna pystyy sellaiseen verosuunnitteluun, ettei yritys maksa veroja Suomeen ja valtio menettää tämän vuoksi vuosittain 12 miljoonaa euroa verotuloja.
Surullista on ollut, että Caruna on korottanut roimasti sähkönsiirtohintoja vuosien ajan. Vuonna 2016 sähkönsiirtohinnat nousivat Caruna Oy:n verkkoalueella keskimäärin 27 prosenttia ja Caruna -Espoon alueella keskimäärin 22 prosenttia. Tämänkin jälkeen sähkön siirtohintojen korotukset ovat olleet tuntuvia. Caruna on selittänyt sähkön siirtohintojen valtavia nostoja maakaapeleiden rakentamisella ja sillä, että asiakas saa vastinetta euroilleen toimitusvarmuuden myötä.
Kaiken muun ikävän lisäksi Caruna on yksi niistä yrityksistä, jotka käyttävät tasevapautussääntönä tunnettua veroetua. Tasevapautussääntö on elinkeinoelämän lobbauksesta syntynyt lähes veroton porsaanreikä, jota Caruna on käyttänyt verokikkailuunsa. Tasevapautusäännös hyödyttää Carunaa siten, että Caruna pystyy sellaiseen verosuunnitteluun, ettei yritys maksa veroja Suomeen ja valtio menettää tämän vuoksi vuosittain 12 miljoonaa euroa verotuloja. Eli me suomalaiset menetämme taas. Carunahan on 80-prosenttisesti ulkomaalaisten sijoittajien ja 20-prosenttisesti suomalaisten eläkevakuutusyhtiöiden Kevan ja Elon omistuksessa.
Ylen mukaan Caruna maksoi vuonna 2016 yli 150 miljoonan liikevoitostaan veroja vain 0,28 prosenttia Suomeen. Veropakoiluun kannustavaa tasevapautussäännöksestä luopumista on eduskunnassa esittäneet sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto. Oppositiopuolueiden ehdotuksiin ei Sipilän hallitus ole lämmennyt. Jos tasevapautussäännöksestä luovuttaisiin, voisi Carunasta tulouttaa suomalaisten maksamista euroista jotain takaisin suomalaisille. Seuraavan eduskunnan on tämä hoidettava.
Pahin virhe tapahtui siis silloin, kun Fortum myi sähkönsiirtoverkon monopolin Carunalle. Onko tästä epäonnisesta Caruna-kaupasta mitään opittavaa? Ehkä se, että suomalaisille elintärkeää kansallisomaisuutta, infraa, ei pidä ikinä myydä ulkopuolisten ja ulkomaalaisten käsiin: Ei postia, ei tieverkkoa, ei Valtionrautateitä eikä olisi pitänyt myydä sähköverkkojakaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.