Mediat: Puolassa kymmenettuhannet protestoivat lakiuudistusta vastaan – mielenosoitukset levinneet ympäri maata

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Puolassa mielenosoittajajoukot ovat pysyneet kaupunkien kaduilla, ja heidän määränsä vain kasvaa. Asiasta kertovat useat ulkomaiset mediat, kuten CNN, BBC ja Washington Post.

Kymmenettuhannet kaduille saapuneet yrittävät vedota presidentti Andrzej Dudaan, ettei tämä allekirjoittaisi senaatin eilen hyväksymää uutta lakia, joka antaa oikeusministerille oikeuden valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen.

Käytännössä lain myötä kaikki korkeimman oikeuden tuomarit erotettaisiin ja uudet valittaisiin yksitellen tilalle.

Mielenosoitukset ovat levinneet kymmeniin kaupunkeihin.

Mielenosoitukset ovat levinneet kymmeniin kaupunkeihin, CNN:n mukaan jopa yli sataan kaupunkiin. Ne ovat jatkuneet rauhallisina.

Dudalla on 21 päivää aikaa allekirjoittaa laki. Washington Postin mukaan presidentti ei olisi lakiin täysin tyytyväinen sellaisenaan.

Puola on saanut ankaraa kritiikkiä lakimuutoksesta muun muassa tärkeimmältä Nato-liittolaiseltaan Yhdysvalloilta ja myös Euroopan unionilta.

Unkari on sen sijaan antanut pääministerinsä Viktor Orbánin johdolla täyden tukensa Puolalle. Orban sätti EU:ta siitä, että se yrittää heikentää yksittäisiä jäsenmaitaan.

Euroopan unionin komissio on uhannut Puolaa seurauksilla: esillä on ollut artikla 7:n käynnistäminen, mikä voisi viedä maalta äänioikeuden EU-kokouksissa.

Puolan entinen pääministeri, nykyinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pöyristyi kotimaansa päätöksestä hyväksyä laki. Tusk kuvaili demokratian ottavan askeleita väärään suuntaan.

Puolan parlamenttia hallitseva konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on puolustanut lakimuutosta sanomalla, että se kitkee korruptiota ja lisää oikeuslaitoksen tehokkuutta, BBC kirjoittaa.

Kriitikot taas ovat sitä mieltä, että laki tuhoaa oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja rikkoo samalla Puolan perustuslakia.

Presidentti Duda edustaa myös Laki ja oikeus -puoluetta, joka käynnisti uudistukset voitettuaan parlamenttivaalit toissa vuonna. Se puuttui ensin perustuslakituomioistuimen toimintaan.

Viime viikolla Puolan senaatissa hyväksyttiin kaksi esitystä, joista yksi sallii parlamentin valita jäsenet neuvostoon, joka valvoo tuomioistuimien itsenäisyyttä. Toinen antaa oikeusministerille oikeuden nimetä tuomareita puolalaisiin oikeusistuimiin.

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

May: Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä Britannian EU-eron jälkeen.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut May haluaa osapuolten välille sopimuksen, joka säilyttäisi molemmille hyödyllisiä nykykäytäntöjä muun muassa tietojenvaihdossa sekä poliisi- ja puolustusmateriaaliyhteistyössä

May vakuutti puheessaan Britannian olevan brexitin jälkeen yhtä sitoutunut Euroopan turvallisuuteen kuin ennen. Vihjailut toisesta brexit-kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisesta hän kuitenkin päättäväisesti tyrmäsi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kreikalle hyviä uutisia: Fitch nosti luottoluokitusta – tulevaisuudennäkymät myönteiset

Kuva: Lehtikuva

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Fitch sanoi lausunnossaan Kreikan bkt:n nousseen kolmena perättäisenä vuosineljänneksenä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. S&P ennustaa Kreikan talouden kasvavan kahdella prosentilla tänä vuonna.

Parannusta Kreikan tilanteeseen tuo myös elokuuhun jatkuva euroalueen tukiohjelma.

Keskustelua aiheesta

FBI jätti tutkimatta kouluampujasta tulleen vihjeen – johtajaa vaaditaan tilille kohtalokkaasta virheestä

Yhdysvalloissa paine liittovaltion poliisia FBI:tä kohtaan kasvaa Floridan kouluampumisen takia. New York Timesin mukaan Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott vaatii FBI:n johtajaa eroamaan ja osavaltion republikaanisenaattori Marco Rubio on pyytänyt kongressia tutkimaan tapauksen.

FBI on myöntänyt tehneensä virheen, koska kouluampujan vaarallisuudesta oli tullut vihje eikä sitä ollut tutkittu. Ampumisessa kuoli 17 ihmistä keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta