Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Meidänkin arki asuu kunnassa

Viimeisimmät väestöä koskevat tilastotiedot ja niiden perusteella tehdyt ennusteet kertovat selkeän viestin: väestön kasvu tulee perustumaan maahanmuuttoon, ikäryhmien kokoerot kärjistyvät edelleen ja asuminen hajautuu yhä enemmän.

Harri Jokiranta

Yhteiskuntatieteiden tohtori, Seinäjoki

Kuntalaisten arjessa on asioita, joille voidaan löytää ratkaisut nopeasti ja joissa nopeat ratkaisut ovat välttämättömiä. Hyvä, mutta vaikutuksiltaan huono esimerkki tästä on Covid19-pandemia, joka haastaa kunnat oman toiminnan nopeaan uudelleen organisointiin ja totuttujen toimintatapojen muutokseen. Hoitoon ja hoivaan pääsy, toimintaratkaisut asumispalveluissa ja hoitolaitoksissa, koulujen opetustyön ja oppimisen käytännön toimenpiteet, kirjastojen ja harrastustoiminnan toteutustavat toimivat esimerkkeinä nopeista ja välttämättömistä ratkaisuista. Nopeiden ratkaisujen piirissä ovat olleet myös yritykset omassa toiminnassaan sekä yhdistykset ja järjestöt.

Ammattitaitoa, tahtoa ja päätöksentekokykyä on tarvittu ja käytetty. Tämän ajan termein todeksi on resilienssi tullut – kyky ja sitkeys kohdata yllättäviä tilanteita, selviytyä ja luoda polkua eteenpäin.

Arjessa on myös asioita joiden ratkaisut vaativat aikaa ja joiden vaikutukset näkyvät pidemmällä aikavälillä. Kunnan toiminnassa tällaisia ovat erityisesti asumiseen liittyvät ratkaisut rakentamistavassa ja maanhankinnassa. Tavoitteellinen kaavoitus sekä asuin-, yritys-, liikenne- ja arkiympäristöjen suunnittelu yhdistävät viihtyisyyden ja tarkoituksenmukaisen tehokkuuden.

Toinen kokonaisuus on osaamisen turvaaminen ja vahvistaminen. Kun opiskelupaikat, tutkimuksen ja kehitystyön rakenteet elävät, on koulutuspoliittinen edunvalvonta entistä merkittävämpää. Harrastustoiminta sekä yhdistykset ja järjestöt ovat sekä omakohtaista hyvinvointia tukevia, että hyvinvoinnin edistämistä. Neljäs eikä vähin pitkän aikavälin ratkaisut liittyvät kestävään talouteen. Menossa ja tulossa olevat rakenteelliset muutokset näkyvät väistämättä kunnan tulo- ja menotaloudessa, jolloin oman toiminnan kustannusvaikuttavuuden rinnalla tarvitaan vahvaa yhteistyötä yritysten kanssa ja tavoitteellista elinkeinopolitiikkaa.

Pitkän ajan resilienssistä huolehtiminen on tulevaisuustyötä. Tässä työssä rakentuvat kunnan ja alueen pito ja veto aluetutkija Timo Aron sanoituksella kerrottuna.

Kansallisesti väestöpolitiikka keskusteluttaa. On aika tuoda se yhä vahvemmin myös kuntiin päätöksenteon ankkuriksi. Väestötason muutokset tulevat todeksi palvelujen tarpeen muutoksina, erityisesti palvelurakenteen ja elämisen ympäristön muutostarpeena, mutta myös kuntataloudessa. Eikä pitkän aikavälin muutostarvetta vähennä SOTE-PELA uudistus. Päinvastoin onnistuakseen tämä uudistus edellyttää kuntien oman toiminnan rohkeaa arviointia ja pidemmän aikavälin strategista otetta kuntatoimijan vahvistamiseksi.

 

Kirjoittaja on sosiaalineuvos ja yhteiskuntatieteiden tohtori Seinäjoelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE