Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Meillä on Orpolle vain yksi keskeinen pyyntö” – Teollisuusliiton Aalto: näin vältyttäisiin varmasti Sipilän hallituksen virheiltä

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mielestä työelämää ja työmarkkinoita koskevat asiat valmisteltava sekä päätettävä kolmikantaisesti.

Marja Luumi

Demokraatti

Aalto totesi ajankohtaiskatsauksessaan Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa keskiviikkona, että eduskuntavaaleissa Suomi kääntyi selkeästi oikealle ja ilmassa on puhtaan oikeistohallituksen tuulia.

– Pian saamme asiaan varmuuden, kun hallitustunnustelija kokoomuksen Petteri Orpo kertoo tulevan hallituspohjan ennen vappua.

Aalto painotti, että Teollisuusliitto tekee yhteistyötä kaikkien puolueiden ja hallitusten kanssa.

– Selvää kuitenkin on, että toisten kanssa yhteistyö on toisia helpompaa.

HÄN MUISTUTTI, että vaalit voittaneen kokoomuksen haluna on muun muassa puolittaa ansiosidonnainen, heikentää työehtosopimusten merkitystä työpaikoilla ja rajoittaa lakko-oikeutta.

Aallon mukaan näissäkin asioissa kyse on työntekijöiden toimeentulosta sekä ammattiyhdistysliikkeen kyvystä huolehtia työntekijöiden edunvalvonnasta.

– Riippumatta hallituspohjasta Teollisuusliitto tarjoaa tulevalle hallitukselle yhteistyön kättä. Haluamme vaikuttaa myös hallitusohjelmaan.

Teollisuusliitto tarjoaa siksi hallitusohjelmatavoitteitaan ja osaamistaan puolueiden käyttöön.

– Toivomme, että näitä myös hyödynnetään, eikä hallitusohjelma koostu vain heikennyksistä työntekijöiden asemaan.

AALTO viestitti hallitustunnustelija Orpolle yhden keskeisen pyynnön, johon liitto toivoo hänen ottavan kantaa.

– Teollisuusliitto haluaa, että työelämää ja työmarkkinoita koskevat asiat valmistellaan sekä päätetään kolmikantaisesti. Tästä periaatteesta on syytä saada kirjaus hallitusohjelmaan.

Aallon mukaan näin vältyttäisiin varmasti Juha Sipilän (kesk.) hallituksen virheiltä. Sipilän johtama hallitus toimi vuosina 2015-2019.

– Tuolloin työntekijäjärjestöt ja maan hallitus olivat keskenään jatkuvasti riidoissa, kun hallitus halusi ideologisista syistä välillä heikentää irtisanomissuojaa ja välillä leikata palkkoja.

“Toivottavasti Orpolla on viisautta hiihtää mieluummin porukassa.”

Kolmikantaisuutta koskeva kirjaus olisi kädenojennus palkansaajille, Aalto painotti.

– Se rakentaisi luottamusta järjestöjen ja hallituksen välille. Monet työelämäuudistukset edistyisivät lopulta jopa nopeammin, kun niiden takana on työntekijöiden ja elinkeinoelämän yhteinen ääni.

Näinhän kävi esimerkiksi eläkeuudistuksessa, Aalto huomautti.

– Sitä yritettiin ensin Rukan lumilla, mutta maaliin se vietiin lopulta kolmikantaisesti. Toivottavasti Petteri Orpolla on viisautta hiihtää mieluummin porukassa kuin yksin.

TEOLLISUUSLIITON puheenjohtaja muistutti Säätytalolle astuvia puolueita siitä, että työlainsäädännön tarkoitus on suojata työelämän heikompaa osapuolta eli työntekijää.

– Työelämän lainsäädäntö ei siksi saa olla liian altis poliittisille tuulille, vaikka hallitusten kädenjälki onkin aina erilainen. Lakia ei ole tehty työnantajan kiusaksi, vaan työntekijän turvaksi.

Hän painotti, että lainsäädännön heikennykset – koskivat ne sitten työehtosopimuksia tai työelämäpykäliä – eivät ole vailla vaikutuksia työntekijän arkeen.

– Vaarana on vaikutusten siirtyminen tavalla tai toisella myös työntekijän toimeentuloon. Tästäkin syystä edellä mainittu kolmikantaisuutta koskeva hallitusohjelmakirjaus on välttämätön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE