Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

”Meillä on tällaiseen käytökseen hyvin jyrkkä linja” – Helsingin poliisipäällikkö kommentoi irtisanotun poliisin tapausta

LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion mukaan poliisi ei hyväksy työntekijöiltään minkäänlaista epäeettistä toimintaa. Aapio kommentoi tiedotteella irtisanotun poliisin tapausta, josta Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Helsingin poliisilaitos sai tiedon kesäkuussa irtisanotun poliisimiehen käytöksestä, kuten Helsingin Sanomat kirjoitti, asianomistajan kerrottua siitä toiselle Helsingin poliisilaitoksen rikostutkijalle. Rikostutkija ilmoitti asiasta välittömästi esimiehelleen ja sitä kautta laitoksen johto sai tiedon ja ryhtyi välittömiin toimenpiteisiin.” Tiedotteessa todetaan.

”Asiasta on välittömästi aloitettu poliisirikostutkinta, josta vastasi syyttäjä. Helsingin poliisilaitos ei voi kommentoida syyttäjän tekemää esitutkintaa koskevia asioita”, Aapio sanoo.

Kun Helsingin poliisilaitos sai syyttäjän esitutkinnan kautta riittävän tiedon, että asiassa on syytä epäillä rikosta, aloitti poliisilaitos henkilöä kohtaan virkamiesoikeudellisen käsittelyn, jonka seurauksena poliisimies irtisanottiin viime kesäkuussa. Päätös irtisanomisesta tehtiin jo ennen käräjäoikeuden päätöstä.

”Helsingin poliisilaitoksen näkemyksen mukaan poliisin olisi ehdottomasti täytynyt pidättäytyä aloittamasta suhdetta asianomistajan kanssa, kun otetaan huomioon, mistä tutkinnasta ja mistä rikoksista tapahtumassa on ollut kyse. Lisäksi irtisanomista perusteltiin sillä, että poliisimiehen hallinnassa olevilta laitteilta löytyi laitonta materiaalia. Poliisin toiminnan katsottiin olleen sellaista, että se on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.”

”Poliisin on ansaittava kansalaisten luottamus joka ikinen päivä.”

”Tässä tapauksessa asian esiin tuonut rikosylikonstaapeli on toiminut esimerkillisesti. Hän kertoi tietonsa esimiehilleen ja sitä kautta tieto tuli meille laitoksen johtoon. Näin saimme välittömästi saatettua tapauksen syyttäjälle poliisirikostutkintaan”, Aapio sanoo.

Irtisanottu on Helsingin poliisin mukaan riitauttanut irtisanomisen ja asia on hallinto-oikeuden käsittelyssä. Irtisanotun käräjätuomio ei myöskään ole vielä lainvoimainen. Helsingin poliisilaitos ei näistä syistä johtuen voi kertoa virkamiesoikeudelliseen käsittelyyn liittyviä yksityiskohtia tarkemmin.

”Poliisin on ansaittava kansalaisten luottamus joka ikinen päivä. Emme hyväksy työntekijöiltämme minkäänlaista epäeettistä toimintaa, joka vaarantaa luottamuksen poliisin työhön. Tämä koskee niin virka-aikaa kuin vapaa-ajan toimintaakin. Meillä on tällaiseen käytökseen hyvin jyrkkä linja. Jatkossa tulemme myös tiedottamaan julkisuuteen, jos irtisanomisia tulee”, Aapio korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE