Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Mentoroinnin kohteena

TSL ry järjesti ensimmäisen valtakunnallisen SDP:n mentor-ohjelman teemalla järjestöllinen osaaminen viime vuoden 2019 syksystä kevääseen 2020 saakka. Tai näinhän sen piti mennä, mutta korona tuli ja hieman sotki aikatauluja. Ohjelman lopetus siirtyi elokuulle ja keväältä jouduttiin perumaan tapaamisia. Tämä ei kuitenkaan vienyt ohjelmalta pohjaa, eikä mielestäni myöskään vaikuttanut asetettuihin tavoitteisiin juuri lainkaan ainakaan omalta osaltani.

Sanna Siekkinen

 

Poliittiseen järjestelmään liittyy paljon hiljaista tietoa, jonka saavuttaminen on vaikeaa tai ainakin hidasta. Erityisen haastavaa se on mikäli politiikkaan mukaan tulevalla ei ole kovinkaan paljon kokemusta poliittisesta tai järjestöllisestä vaikuttamisesta. Järjestökentän osaaminen on kuitenkin suuri etu uusille jäsenille, koska tämän tapaisen työn ollessa vapaaehtoista luonteeltaan, siihen voi olla hankalakin järjestää perehdytystä. Kokemuksen kautta opitaan asioita ajan kanssa ja tämän kaltainen mentorointi vauhdittaa alkutaivalta sopivasti.

 

Olin kovin otettu mahdollisuudesta osallistua ohjelmaan. En kovin hyvin tuntenut mentoriani  Virpi Kuoppalaa etukäteen, mutta meidän yhteistyömme lähti heti alusta asti käyntiin hyvin. Mentor-ohjelman alussa luodaan mentor-suhde mentoroitavan ja mentorin välille. Molempien yhteinen vuorovaikutus vie ohjelmaa eteenpäin ja kasvattaa samalla osaamista ohjelman tavoitteiden mukaisesti. Omat henkilökohtaiset tavoitteeni mentor-ohjelmalle ovat näyttäneet suuntaa tapaamisillamme mentorini kanssa. Heti syksyllä aloittaessamme mentoroinnin kävimme läpi tavoitteet ohjelmalle. On todella hyvä, että ohjelma antaa tilan henkilökohtaisten kasvutarpeiden määrittämiselle, näin ohjelmasta tulee jokaiselle osallistujalle merkityksellisempi. Ohjelmaan kuului myös projekti, jonka jokainen mentoroitava sai toteuttaa itselleen mieluisalla tavalla. Minulle oli luontevaa kirjoittaa paikallislehtiin ajankohtaisista asioista. Tätä olen tehnyt ja aion myös jatkaa.

Järjestöllisen osaamisen siirtäminen on ollut hyvin luontevaa ja tapahtunut kuin itsestään keskustelun lomassa

Yhteensä pareja oli 12 ympäri Suomea. Ohjelman aikana kokoonnuttiin välillä yhdessä valtakunnan tasolla kaikkien parien kanssa ja jaettiin kokemuksia sekä tarkasteltiin suuntaviivoja. Nämä kokoontumiset olivat vertaistuen kannalta äärimmäisen antoisia. Itse koin kokemusten jakamisen toisten mentoroitavien kanssa erityisen tärkeiksi. Myös mentoreille yhteisillä tapaamisilla on merkitystä, kun voidaan vaihtaa kokemuksia asiantuntijuudesta.

 

Sekä minun että mentorini toista ihmistä kunnioittava vuorovaikutus loi pohjan, jonka avulla olemme tutustuneet toinen toisiimme jokaisella tapaamisella enemmän. Yhteinen arvopohja monessa asiassa on ollut meille yllättäväkin löytö matkan varrella, koska tulemme lähes täysin eri lähtökohdista sekä myös aivan eri kokoisista kunnista. Järjestöllisen osaamisen siirtäminen on ollut hyvin luontevaa ja tapahtunut kuin itsestään keskustelun lomassa. Kysymyksiin on vastattu ja välillä rakennettu vastauksia yhdessäkin. Mentorointisuhdetta voi mielestäni pitää varsin onnistuneena, kun ohjelman päättyessä saa todeta, että matkan aikana syventynyt ystävyys pysyy jatkossakin. Tämänkaltaista mentor-toimintaa tulee ehdottomasti olla jatkossakin saatavilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE