Politiikka
14.1.2020 07:58 ・ Päivitetty: 14.1.2020 07:58
Mepit arvioivat USU:ssa EU-puheenjohtajuutta: Hakkarainen nuivin, Kumpula-Natrilta irtosi paras arvosana
Uutissuomalainen kysyi suomalaismepeiltä kouluarvosanaa Suomen onnistumisesta EU-puheenjohtajakaudella. Suomen puolivuotiskausi EU:n neuvoston puheenjohtajana päättyi vuodenvaihteessa, ja tehtävä siirtyi Kroatialle.
Europarlamentaarikot arvioivat Suomen onnistuneen EU-puheenjohtajakaudella tyydyttävästi. Suomalaismeppien puheenjohtajakaudesta antamien kouluarvosanojen keskiarvo on 7,5.
Selvästi heikoimmin Suomen arvioi onnistuneen perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen.
– Arvosanaksi 4 eli Suomi jää luokalle. Omat tavoitteeni ovat synkässä ristiriidassa Suomen esittämien tavoitteiden kanssa, Hakkarainen perustelee Uutissuomalaisessa.
Parhaat arvosanat irtosivat SDP:n Miapetra Kumpula-Natrilta (kuvassa) ja vihreiden Heidi Hautalalta, jotka molemmat antoivat Suomelle arvosanaksi 9. Hautala lisäsi yhdeksikkönsä perään miinuksen.
Uutissuomalaisen kyselyyn vastasivat kaikki 13 suomalaismeppiä.
Puheenjohtajakauden merkittävimpänä onnistumisena pidetään oikeusvaltioperiaatteen puolustamista sekä EU-rahoituksen kytkemistä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Sen mainitsee seitsemän europarlamentaarikkoa.
Lisää aiheesta
– EU:n varojen käytössä on jatkossa ehdollisuus oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiselle. Suomi otti asian ensimmäisenä puheenjohtajamaana rohkeasti esille ja sai asialle yleisen hyväksynnän. Tämä tulee jäämään historiaan, vaikka lopullisia ratkaisuja ei vielä tehtykään, SDP:n Eero Heinäluoma sanoo.
– On estettävä oikeusvaltion rapautuminen unionin jäsenmaissa, ja siinä Suomi teki voitavansa, Heidi Hautala perustelee.
Oikeusvaltioperiaate nousee tärkeimmäksi onnistumiseksi siitäkin huolimatta, etteivät Suomen tiukat tavoitteet sen kytkemisestä EU-rahoitukseen täysin toteutuneet.
Epäonnistumisista mainitaan useimmin esitys EU:n pitkän aikavälin budjetista.
Kokoomuksen Petri Sarvamaa mainitsee sen kuitenkin isoimpana pettymyksenä.
– Suomi piti asiaa esillä kyllä juhlapuheissa, mutta konkreettista edistymistä lainsäädännön osalta ei tapahtunut.
Myös keskustan Mauri Pekkarinen huomauttaa, että ”hyvä hanke kuivui käytännössä”.
Epäonnistumisista mainitaan useimmin esitys EU:n pitkän aikavälin budjetista eli rahoituskehysesitys. Puheenjohtajamaana Suomen tehtävänä oli julkaista ja esitellä rahoituspaketti, jossa määritellään muun muassa, miten paljon EU voi käyttää varoja poliitikkojensa ja ohjelmiensa tukemiseen sekä mistä EU saa tuloja. Neuvottelut rahoituskehyksestä jatkuvat edelleen.
Rahoitusesitykseen kertoo pettyneensä neljä meppiä.
– Budjettiesitys ei oikein vakuuttanut siitä, että sillä vastattaisiin myös tulevaisuuden haasteisiin, kokoomuksen Sirpa Pietikäinen sanoo.
Epäonnistumisena mainitaan useammin kuin kerran myös se, ettei EU:lle löytynyt yhteistä maahanmuuttolinjaa.
Teuvo Hakkaraisen antaman hylätyn arvosanan jälkeen huonoimmat arvosanat tulivat perussuomalaisten Laura Huhtasaarelta ja kokoomuksen Sarvamaalta. Molemmat arvioivat Suomen suoriutuneen kohtalaisesti ja antoivat arvosanaksi 6.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.