Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuppurainen: ”Eivät nämä tehtävät ole niin kaukana toisistaan” – Superviikko osoittaa, saako Suomi sulan hattuunsa

Omistajaohjauksen tulevaan salkkuunsa saava eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ei pidä kahta hyvin erilaiselta kuulostavaa tehtävää kovin kaukana toisistaan olevina. Hän korosti, että elinkeinoelämä on hyvin pitkälti eurooppalaisen sääntelyn piirissä.

Marja Luumi

Demokraatti

– Yrityksiä, omistusta, pörssimarkkinoita ja sijoituksia ohjaa eurooppalainen lainsäädäntö yhteismarkkinoilla, hän muistutti puhuessaan EU-seminaarissa maanantaina.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi on lopuillaan, ja Tuppurainen piti suurena etuoikeutena toimia eurooppaministerinä näinä kuutena kuukautena.

– Teimme oman kansallisen ohjelmamme, jota pohjustettiin hyvissä ajoin. Totesin kauden alussa, että olen sisältöjen puolesta luottavainen. Tehtäviin oli varauduttu huolella.

”Kaikki instituutiot olivat murroksessa Suomen kaudella.”

Hän huomautti, että ”tietyt tapahtumat” ovat värittäneet puheenjohtajakautta. Brexit oli yksi ja oli valmistauduttu, että Britannian EU-olisi tapahtunut Suomen kaudella.

– Se on ehkä sulka meidän hattuumme, että olemme onnistuneet pitämään Ison-Britannian osana unionia, hän naurahti.

Lisää aiheesta

Toinen ”tapahtuma” oli Antti Rinteen (sd.) hallituksen hajoaminen, vaikka ”kriisi” jäikin lyhytaikaiseksi ilmakuopaksi Tuppuraisen mukaan.

Myöskään EU:n laajeneminen ei edennyt kesän askelmerkkien mukaan, kun Ranska alkoi epäröidä. Tuppurainen painottaa, että Suomi olisi mielellään käynnistänyt neuvottelut Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa.

– Kaikki instituutiot olivat murroksessa Suomen kaudella. Sitä ei voi sivuuttaa.

Hän mainitsi komission nimittämisen viivästymisen. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja myös vaihtui puolalaisesta Donald Tuskista belgialaiseen Charles Micheliin.

– Mikä vaikutti meidän menestymisen edellytyksiimme oli se, että Tusk halusi antaa ainakin vaikutelman, ettei hän enää kovin vahvasti ohjaa päätöksentekoa. Se näkyi lokakuun huippukokouksessa.

”Tässä Suomi teki sen, minkä lupasi.”

Tuppurainen huomautti, että EU:n yhteisiä asioita on saatu viedyksi myös eteenpäin.

– Alkanut viikko on keskeisin saavutusten arvioimiselle.

Suomi on ottanut vahvasti kantaa oikeusvaltioperiaatteeseen. Yksi askelmerkki siinä on huominen Unkarin toinen kuuleminen yleisten asioiden neuvostossa.

– Euroopan parlamentti teki aloitteen, että sen oikeusvaltiopuutteet ovat niin huolestuttavia, että neuvoston on syytä käydä keskustelua. Suomea edeltävät puheenjohtajamaat väistivät tämän vastuun. Mutta Suomi tarttui tähän.

Tapetilla ovat erityisesti oikeuslaitoksen riippumattomuus, lehdistönvapaus ja akateeminen vapaus Unkarissa.

Huomenna Tuppuraisen ministerikollegat arvioivat myös, kytketäänkö EU:n tulevaan monivuotiseen rahoituskehykseen oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen.

– Tässä Suomi teki sen, minkä lupasi.

”Voimme jättää rauhallisin mielin puheenjohtajuuden Kroatialle.”

Loppuviikosta on edessä vielä huippukokous EU:n ilmastostrategiasta, johon näillä näkymin osallistuu Suomen tuleva pääministeri Sanna Marin (sd.)

– Hän saa heti yrittää saada jäsenmaat yhtymään sopuun pitkän aikavälin ilmastostrategiasta. Nyt on totuuden hetki. Olen edelleen optimistinen, että Tsekki, Unkari ja ennen kaikkea Puola tätä pohtivat.

Lisäksi Suomen tavoitteena on ollut edistää sosiaalista ulottuvuutta ja kestävää kilpailukykyä sekä varautua erilaisiin turvallisuusuhkiin.

– Tämä viikko osoittaa, mitä kaikkia niistä voi kirjata lopullisiksi saavutuksiksi. Olemme saaneet hyvää palautetta suomalaisesta, pragmaattisesta, lähestymistavasta, joka saa asiat sujumaan. Voimme jättää rauhallisin mielin puheenjohtajuuden Kroatialle, Tuppurainen summasi.

Suomen esitystä EU:n rahoituskehyksestä on kuitenkin moitittu. Tuppurainen muistuttaa Eurooppa-neuvoston uuden puheenjohtajan viestistä. Tämä aikoo yrittää lopullista sopua helmikuussa.

– Tuskin hän olisi ottanut niin valtavaa riskiä, ellei hän olisi luottanut Suomen esityksen kestävyyteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE