Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Merja Pöyhösen upea nukketeatteriesitys kadonneesta lentäjäsankarista on todellinen urotyö

Jussi Virkkumaa
Merja Pöyhösen esitys Amelia Earhartista on mestarillinen nukketeatterin soolosuoritus: hän vastaa itse niin ohjauksesta, käsikirjoituksesta, äänisuunnittelusta, esittämisestä kuin osin myös nukkesuunnittelusta ja -toteutuksesta.

Turkulainen vuonna 2012 perustettu Aura of Puppets on 50 nukketeatteritaiteilijan verkosto, jonka jäsenet ovat jo useamman vuoden ajan tehneet suomalaisen nykynukketeatteritaiteen uraauurtavia teoksia. Viime vuonna verkosto sai näyttämötaiteen valtionpalkinnon.

Demokraatti.fi

Aura of Puppetsin jäsenten esityksiä on tähän asti nähty enimmäkseen Turussa ja sen lähiympäristössä. Nyt verkosto on ryhtynyt yhteistyöhön Uuden sirkuksen keskus Cirkon kanssa ja järjesti viime viikon lopulla Cirkon tiloissa ensimmäisen nykynukketeatterin minifestivaalin Oh My Puppets!

Kolmipäiväinen tapahtuma sisälsi kolme aikuisille suunnattua esitystä. Niistä uusin oli viime marraskuussa TIP Festissä Turussa ensi-iltansa saanut Merja Pöyhösen sooloteos ”Missing Amelia Earhart”.

NUKKETEATTERI

Oh My Puppets! -nykynukketeatterifestivaali,
Cirko keskus

Missing Amelia Earhart

Käsikirjoitus, ohjaus, äänisuunnittelu ja esitys Merja Pöyhönen – Nukenrakennus ja lavastus Heini Maaranen ja Merja Pöyhönen – Valot Jarkko Forsman

Amelia Earhart oli varhainen amerikkalainen lentäjäsankari, joka katosi mystisesti maailmanympärilentonsa loppuvaiheessa Tyynellämerellä heinäkuussa 1937. Ameliaa, hänen radiosuunnistajaansa Fred Noonania tai konetta ei koskaan löydetty ja katoamisesta on sen jälkeen liikkunut kaikenlaisia teorioita ufoista vakoojiin.

Vaikka Pöyhönen käykin esityksessään melko seikkaperäisestikin läpi niin Amelian taustoja kuin lennon vaiheitakin, ei esityksen sisältö ja tarkoitus ole tämän erilaisia lentoennätyksiä elämässään saavuttaneen naislentäjän elämäkerran kertominen. Perussanomaksi nousee ihmisen usko omiin haaveisiinsa, mahdollisuuksiinsa ja kykyihinsä. Amelian tavoin on tavoiteltava sitä, mitä muut eivät ole tehneet ja mikä tuntuu mahdottomalta.

Ja aikamoista mahdottoman tavoittelua ja siinä loistavasti onnistumista on itse esityskin.

Pöyhönen on yksin näyttämöllä koko runsaan tunnin mittaisen esityksen ajan. Hän toimii yhtä aikaa sekä näyttelijänä että nukettajana. Eivätkä nuket suinkaan ole helpoimmasta päästä käsiteltäviä. Pöyhösen yhdessä Heini Maarasen kanssa valmistamista nukeista kolme, Amelia, Fred sekä Amelian puoliso, tukija ja rahoittaja George Putman ovat groteskin ilmeikkäitä ja lähes ihmisen kokoisia. Sitten on pienempiä käsinukkeja ja välillä nukkeina toimiva myös pelkät sormet.

Kaikkia näitä Pöyhönen käsittelee aivan suvereenisti. Näyttämön magia ja läsnäolon hurma kantavat läpi koko esityksen.

Pöyhönen vastaa myös esityksen käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja äänisuunnittelusta. Myös ne toimivat. Tyhjiä hetkiä ei tule ja jännite säilyy koko ajan. Myös älykäs huumori on mukana kautta linjan nukkien ulkonäöstä henkilöhahmojen sutkauksiin ja tarinan yksityiskohtiin. Jarkko Forsmanin valot ohjaavat vaivihkaisesti katsojan katseen kulloinkin tarvittavaan suuntaan.

Missing Amelia Earhart on esitys, jossa uskaliaan naislentäjän tarinan lisäksi voi ennen kaikkea ihastella ja ihmetellä hienon nukketeatteritaiteilijan taitavaa tulkintaa ja työtä.

Annikki Alku

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE