Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Merkel ja Biden tapaavat Valkoisessa talossa – maiden välit taas lämpimät Trumpin tölväisyjen jälkeen

LEHTIKUVA / AFP Christof Stache

Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailee tänään Washingtonissa ja tapaa Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Merkel on kolmas ulkomainen ja ensimmäinen eurooppalainen valtionjohtaja, jota Biden isännöi presidenttikautensa aikana. Aikaisemmin Washingtonissa ovat käyneet Japanin ja Etelä-Korean johtajat.

Bidenin ja Merkelin odotetaan keskustelevan muun muassa kauppasuhteista, koronapandemian lopettamisesta, Afganistanin heikentyvästä turvallisuustilanteesta, kyberturvallisuudesta ja Yhdysvaltain vastustamasta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta.

Tapaaminen on myös jatkoa Yhdysvaltain ja Saksan välien vahvistamiselle Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen.

Vieraillessaan kesäkuussa Berliinissä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehui, että ”Yhdysvalloilla ei ole maailmassa parempaa ystävää kuin Saksa”.

Merkelin vuonna 2005 alkaneen liittokanslerikauden on määrä päättyä syyskuun vaalien jälkeen, joten vierailu Yhdysvalloissa on todennäköisesti hänen virkakautensa viimeinen.

Merkel on pitkän liittokansleriutensa aikana tehnyt yhteistyötä neljän eri Yhdysvaltain presidentin kanssa.

Merkittävin kitkaa aiheuttava asia on Nord Stream 2 -hanke.

Yhdysvallat ja Saksa ovat läheisiä liittolaisia, ja suhde kukoisti etenkin Barack Obaman ollessa Valkoisessa talossa.

Maiden suhde heikkeni hetkellisesti Trumpin presidenttikauden ajaksi, kun Trump arvosteli Saksaa ja monia muita Nato-maita liian pienistä satsauksista puolustukseen. Hankauksia Trumpin ja Merkelin hallintojen välillä aiheutti myös kauppapolitiikka.

Bidenin nousu Yhdysvaltain johtoon on taas parantanut maiden välejä. Merkittävin kitkaa aiheuttava asia on Nord Stream 2 -hanke, joka Yhdysvaltojen mielestä pelaa Venäjän pussiin.

Yhdysvallat katsoo Venäjältä Itämeren kautta Saksaan kulkevan putken kasvattavan Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta ja heikentävän Ukrainan asemaa, koska kaasu ei enää kulje Ukrainan kautta.

Toukokuussa Yhdysvallat teki Saksalle kädenojennuksen luopumalla putkea rakentavaan Nord Stream 2 AG -yhtiöön ja sen toimitusjohtajaan kohdistuvista pakotteista.

Saksa on puolustanut Nord Stream 2:ta, joka on sille taloudellisesti tärkeä hanke. Merkelin hallinto on suhteissaan sekä Venäjään että Kiinaan korostanut talousyhteistyötä, kun taas Yhdysvallat on penännyt tiukempaa linjaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE