Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Merkittävä neuvottelutulos sote-alalla – osapuolet sopivat palkkausjärjestelmästä

iStock

Kunta- ja hyvinvointialan neuvotteluosapuolet ovat saavuttaneet merkittävän neuvottelutuloksen sote-alalla, osapuolet tiedottavat.

Demokraatti

Demokraatti

Saavutettu neuvottelutulos koskee sote-alan palkkausjärjestelmää. Se tuo sote-alan ammattilaisille uusia palkkaryhmiä, joiden avulla palkkausta pystytään kehittämään.

Neuvottelutulos koskee henkilöstömäärältään Suomen suurinta työ- ja virkaehtosopimusta eli sosiaali- ja terveydenhuollon virkaehtosopimusta (SOTE-sopimus).

Tiedotteessa kerrotaan, että sovittujen muutosten ansiosta esimerkiksi sairaanhoitajien, lähihoitajien, sosiaalityöntekijöiden, välinehuoltajien ja muiden sote-alan ammattilaisten palkkaus uudistuu. Muutokset lisäävät palkkauksen kannustavuutta. Palkkauksessa voidaan jatkossa huomioida nykyistä paremmin erilaiset roolit ja vastuut.

NEUVOTTELUISSA saatiin osapuolten tiedotteen mukaan aikaan raamit, joiden mukaan SOTE-sopimuksen eri tehtäväkokonaisuudet sijoittuvat viiteen palkkausliitteeseen, joiden sisällä on erilaisia palkkaryhmiä. Niissä määritellään peruspalkat lähes kaikille ammattiryhmille. Palkkaryhmät ovat valtakunnallisia ja niiden euromäärät velvoittavat työnantajia.

Neuvottelut alan palkkausjärjestelmäst jatkuvat. Seuraavassa vaiheessa, jonka oletetaan valmistuvan vuoden kuluessa, osapuolet neuvottelevat palkkaryhmien sisällä olevista palkkatasoista. Eli tarkemmasta palkanmuodostuksesta tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella. Lisäksi neuvotellaan erillisistä lisistä, joita voidaan maksaa tietyistä lisätehtävistä, tiedotteessa kerrotaan.

Uusi valtakunnallinen järjestelmä korvaisi nykyiset paikalliset tehtävän vaativuuden arviointiin perustuvat järjestelmät.

SOTE-sopimukseen sovittiin vuoden 2022 työmarkkinaratkaisussa monivuotiset ohjelmat, joilla tuetaan muun muassa palkkausjärjestelmän kehittämistä ja palkkojen yhteensovittamista.

Neuvottelujen osapuolia ovat Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Sote ry, jonka muodostavat sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, Julkisen alan unioni JAU, jonka muodostavat Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE