Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Metsäteollisuuden päätös puhuttaa ja sopimusyhteiskunnan kohtalo huolettaa – ”Kaiken huippu oli kun…”

Kari Hulkko

Metsäteollisuus päätös lopettaa liittojen väliset TES-neuvottelut on ”potku sopimusyhteiskunnan mallille” ja suomalaiselle sopimuskulttuurille, näkee SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Kaiken huippu oli kun Kokoomuksen Pj Orpo sanoi että tämä johtui Marinin hallituksen budjettipäätöksistä. Voi jestas mitä populismia, kansalaisten aliarviointia. Tämän kokoluokan päätöksiä valmistellaan kuukausi-, vuositolkulla, hän kirjoittaa Facebookissa.

Metsäteollisuuden päätös on historiallinen ja herättää paljon keskustelua. SDP:n suunnasta tilannetta katsotaan huolestuneena.

– Metsäteollisuus yrittää paluuta sadan vuoden takaiseen maailmaan, jossa työntekijöillä ei ollut oikeutta työehtosopimusten suojaan. Mahtaako onnistua? SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kirjoittaa Twitterissä.

Gustafsson sanoo Facebookissa, ettei epäile, etteivätkö esimerkiksi Paperiliitto ja Teollisuusliitto pärjää palkkaneuvottelussa.

– Mutta moni asia muuttuu. Yksi asia on myöskin varma. Eivät työntekijäliitot jää katseella seuraamaan. Nyt on entistäkin tärkeämpää työntekijöiden järjestäytyminen. Tarvitaan vastavoimaa..paikallisestikin vaikka tottakai liitot ovat aina mukana.taustalla, Gustafsson kirjoittaa.

Gustafssonin mielestä sopimusyhteiskunta on nyt uhattuna.

Ammattiliittoja syytetään usein epävakauden aiheuttamisesta. 2000-luvun suurin määrä menetettyjä työpäiviä työtaistelun takia koitui 2005, kun Metsäteollisuus järjesti työsulun. Nyt Metsäteollisuus haluaa siirtää sopimisen tehtaille. Tämänkö kuvitellaan tuovan vakautta? kommentoi puolestaan SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

– Metsäteollisuus taisi olla tämän syksyn budjettiriihen suurin voittaja.Teollisuuden tarpeet otettiin huomioon vähän asiassa kuin asiassa. Hallituksella oli halu luoda vakaata ja ennakoitavaa tulevaisuuden näkymää niille yrityksille,jotka investoivat & uskovat Suomeen, quid pro quo, heittää puolestaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) valtiosihteerin sijaisena toimiva Henrik Haapajärvi.

SDP:n kansaedustaja Hussein al-Taee kirjoittaa, että Metsäteollisuuden päätös ja ulostulo ovat sen verran tärkeitä asioita, että nyt on toimittava erittäin vastuullisesti.

– Ei pidä kiihtyä vastakkainasetteluun vaan pyrittävä löytämään kokoavia ja luovia ratkaisuja eteenpäin. Epävakaus ei ole markkinoiden eikä maan etu, al-Taee jatkaa.

– Tärkeää, että työmarkkinat noudattavat sopimisen kulttuuria. Maailmalla ihaillaan pohjoismaista sopimisen malliamme, ja toki on tärkeää tätä mallia päivittää sopimaan nykyajan haasteisiin, muttei hylätä. Nyt on tultava yhteen & toimittava solidaarisesti, erit. koronan aikana, hän toteaa.

 

Metsäteollisuus on päättänyt lopettaa liittojen väliset TES neuvottelut. – Se on potku sopimusyhteiskunnan mallille….

Julkaissut Jukka Gustafsson Torstaina 1. lokakuuta 2020

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE