Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Nallen sivallus – Metsäteollisuus iskee nyt niin ammattiyhdistysliikettä kuin hallitustakin

Toimituksen kommentit

Heikki Sihto

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö

Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajalla Ilkka Hämälällä oli tänään kerrottavaa.

UPM:n Kaipolan tehtaan lopettamisilmoituksen ajoitus herätti keskustelua. Ilmeisesti se oli kuitenkin tarkkaan harkittu, eräänlainen ennakkovaroitus. Tänään Metsäteollisuus ilmoitti, että se irtautuu työehtosopimustoiminnasta eli siirtyy konsernikohtaiseen sopimiseen yritysten ja työntekijöiden välillä.

Heikki Sihto

Demokraatti

Metsäteollisuuden tekemän päätöksen taustalla on kova usko paikalliseen sopimiseen. Tosin hyvä kysymys on, mikä on yritystasolla työnantajan osaaminen tässä asiassa – sanelua lukuun ottamatta. Metsäyhtiöt nimittäin luopuivat jo oli 10 vuotta sitten niin sanotusta työehtosopimusosaamisestaan, kun sopiminen siirtyi Metsäteollisuudelle. Moni yritysjohtaja voi yllättyä, kuinka paljon aikaa ja osaamista paikallinen sopiminen vaatii. Siitäkin huolimatta, että paikallista sopimista kovimmin ajaneiden puheissa kuuluu selvästi se, että muualla kuin yrityksissä halutaan päättää mitä paikallisesti sovittaisiin.

Työntekijäpuolella tilanne ei merkittävästi muutu. Paperiliitto ja Teollisuusliitto sekä niiden luottamushenkilöt edelleen vastaavat neuvotteluista. Työnantaja ei voi päättää sitä, minkälaisista asioista neuvotellaan tai kenenkä kanssa.

Metsäteollisuuden päätös voi aiheuttaa monenlaisia ikäviä yllätyksiä työnantajille.

Metsäteollisuuden päätöksen taustalla voi olla myös alan toimijoiden erilainen suhtautuminen Suomeen toimintaympäristönä. Stora Enson ja Metsä Groupin tekemien ratkaisujen perusteella voi päätellä, että ne pitävät Suomea yrityksille hyvänä toimintaympäristönä. Sen sijaan UPM, sen toimitusjohtaja Jussi Pesonen ja hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ovat ovat useissa yhteyksissä pitäneet Suomea suorastaan yrityskielteisenä maana. Metsäteollisuuden ilmoitusta voisi pitää eräänlaisena Nallen sivalluksena hallitukselle ja ay-liikkeelle.

Toisaalta Metsäteollisuuden irtautuminen työehtosopimustoiminnasta helpottaa myös näiden kolmen konsernin keskinäisiä välejä. Eräissä alan työtaisteluissa on UPM vetänyt kovempaa linjaa kuin Stora Enso ja Metsä Group. Nyt kun Metsäteollisuus lopettaa sopimusten tekemisen, Stora Enson ja Metsä Groupin ei tarvitse enää osallistua UPM:n kovan linjan synnyttämiin työtaisteluihin.

Metsäteollisuuden päätös voi aiheuttaa monenlaisia ikäviä yllätyksiä työnantajille. Merkittävä asia on, että sopimusneuvotteluissa usein sovitaan myös työrauhasta, vaikka tätä ei suoraan mainittaisikaan. Tämän ”kauppatavaran” hintaa määritellään nyt uudestaan.

Lisää aiheesta

Sopimisen siirtyminen paikallistasolle, etenkin jos se etenee riitaisasti, voi myös olla yllättävä piristysruiske järjestäytymisasteelle.

Iso asia on se, että työehtosopimustoiminta on vain osa laajempaa yhteiskunnallista kokonaisuutta, jonka sorvaamisessa ovat liitot ja keskusjärjestöt mukana. Esimerkiksi eläkejärjestelmä on rakennettu yhteistyössä hallituksen ja työmarkkinaosapuolten välillä.

Esimerkiksi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tuskaili Demokraatin haastattelussa eläke- ja työttömyysturvajärjestelmien tulevaisuutta.

– Tässä on laajat yhteiskunnalliset vaikutukset, mikä pitää ymmärtää kun tällaisia asioita tehdään. Kyse ei ole vain siitä, että yksi ala ei suostu neuvottelemaan. Tämä kannattaa laittaa vähän isompaan kontekstiin. Miksi ylipäänsä pidetään yllä mitään missä on aikojen alussa rakennettu yhteistuumin sosiaalivakuutukseen tai eläketurvaan liittyviä kokonaisuuksia, Aalto latasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE