Kolumnit

Mielipide: Hallitus vie tällä uudistuksella ja aikataululla Suomea kohti julkisten palveluiden alasajoa

Sote-pilotit tukevat valinnanvapauslain toimeenpanoa jo ennen lain varsinaista voimaantuloa. Tähän prosessiin hallitus päätti ohjata 100 miljoonan euron määrärahan.

Sote Pohjois-Savon muutosjohtaja Leila Pekkanen ilmoitti, että maakunta hakee valinnanvapauspilottiin. Samassa yhteydessä hän ilmoitti, että perustuslakivaliokunnan kielteinen lausunto sote-uudistuksen valinnanvapaudesta ei estä hakemusta, vaan hakemusta täydennetään sen mukaan, mitä laki jatkossa vaatii.

Sote-uudistuksen kompurointi perustuslain vastaisena osoittaa, että prosessi tulisi keskeyttää. Mittaluokaltaan historiallisen suuri julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen ja pilotoinnissa rahalla ostettu yksityistäminen ennen lainvalmistumista näyttää porvarihallituksen tärkeimmän tavoitteen uudistuksessa. Yksityistäminen menee toimivien ja kattavien kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saamisen edelle.

Hallitsematon kierre tulee katkaista ja uudistus tehdä yli puoluerajojen yhteisesti.

Varkauden kaupunginhallitus päätti kesäkuusa, että se ei voi tässä vaiheessa antaa sitoumusta pilottiin osallistumiseen, koska ei ole varmuutta kokeilulainsäädännön lopullisesta sisällöstä tai pilotin sisällöstä. Varkaus on ollut valtakunnallisesti hyvä esimerkki toimivien julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjänä yhdessä maakunnan toisella puolella olevan Joroisten kunnan kanssa. Tätä ei saa vaarantaa.

Perustuslakivaliokuntakin huomioi seuraavaa: ”Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä voi kriisiytyä. Lisäksi osa ongelmista liittyy kokonaan puuttuviin tietojärjestelmiin. Esitys myös pikemminkin lisää eriarvoisuutta kuin vähentää sitä.”

Hallitus vie tällä uudistuksella ja aikataululla Suomea kohti julkisten palveluiden alasajoa. Hallitsematon kierre tulee katkaista ja uudistus tehdä yli puoluerajojen yhteisesti, kunnioittaen perustuslaillisia edellytyksiä, kuten SDP esittää.

Uudistusta ei saada tehtyä 18 kuukaudessa, kun tavoitteena on julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tasa-arvoinen, kattava ja hallittu palvelukokonaisuus.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat