Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mihin EU:n kolmen miljardin elpymisrahat pitäisi Suomessa käyttää? – Soste hakisi mahdollisimman suurta vaikuttavuutta hyvinvointiin

Suomen sosiaali ja terveys ry Soste vaatii, että EU:n elpymis- ja palautumisvälineen rahat käytetään sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävän yhteiskunnan rakentamiseen.

Demokraatti

Demokraatti

Järjestön mielestä tämä edellyttää rakenteita muuttavia hyvinvointi-investointeja sekä sosiaali-, terveys-, koulutus-, energia- että elinkeinopolitiikkaan.

Suomi on saamassa EU:n eri rahastoista kolmelle vuodelle noin kolme miljardia euroa. Soste pitää tärkeänä, että Suomen ohjelma ei pirstaloidu liikaa, koska tavoitteena on mahdollisimman suuri vaikuttavuus.

– Keskeistä ohjelmaan valituissa hankkeissa on, että niillä muutetaan suomalaisen yhteiskunnan rakenteita, jotta ne antavat mahdollisuuden sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävään elämäntapaan. Näin lyhyen aikavälin elvytyshyöty yhdistyy pitkän aikavälin kestävyyshyötyyn, jota kaikessa politiikassa pitäisi tällä hetkellä tavoitella, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas kuvailee tiedotteessa.

Soste kertoo, että sen ehdotukset pitävät huolen siitä, että myös yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa olevat huomioidaan kansallisessa ohjelmassa, ja myös heihin sekä heitä tukeviin rakenteisiin tehdään elpymis- ja palautumisrahastosta investointeja.

Ehdotus on jaettu kahden pääteeman alle, jotka ovat ekologinen jälleenrakennus sekä terveyteen, toimeentuloon, osaamiseen ja osallisuuteen tehtävät hyvinvointi-investoinnit.

“Kestävä elvytys tuo lisäksi työpaikkoja.”

Vihreällä elvytyksellä vauhditetaan ilmastonmuutoksen hillintää ja toteutetaan oikeudenmukaista ekologista jälleenrakennusta. Ekologinen jälleenrakennus on Sosten mielestä tärkeää ihmisten hyvinvoinnin kannalta, koska ilmastomuutoksen seuraukset tuovat mukanaan monia terveysriskejä ja uhkaavat kasvattaa eriarvoisuutta.

– Kestävän elvytyksen toimet ovat hyvinvointi-investointeja, joilla hillitään muun muassa sosiaali- ja terveysalan ilmastonmuutokseen sopeutumisen kustannuksia, esimerkiksi helteiden seurauksena lisääntyvistä sairaalakäynneistä, järjestön erityisasiantuntija Ansku Holstila toteaa.

Hänen mukaansa ne tuovat lisäksi työpaikkoja ja voivat tuoda säästöjä, jotka turvaavat siten esimerkiksi kuntien hyvinvointipalveluita.

– Ilmastotoimet edistävät terveyttä myös esimerkiksi vähentämällä ilmasaasteiden terveyshaittoja. Ekologisen jälleenrakennuksen toimenpiteitä ovat muun muassa investoinnit julkisten rakennusten energiatehokkuuteen, joukkoliikenteeseen, sähköautojen lataamiseen, kasvisruokailuun ja energiaremontteihin, Holstila luettelee.

“Hyvinvoiva väestö on hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivi.”

Soste esittää, että yhdessä ekologisen jälleenrakennuksen toimenpiteiden kanssa tehdään 1 870 miljoonan euron hyvinvointi-investoinnit, jotka muodostavat polkuja oikeudenmukaiseen vihreään siirtymään.

– Hyvinvointi-investoinneilla vaikutetaan suoraan ihmisten hyvinvoinnin tekijöihin. Samalla vahvistetaan yhteiskunnan ja talouden rakenteita pitkällä aikavälillä.

Järjestö painottaa, että hyvinvoiva, osaava ja siten tuottava väestö on tulevaisuudessakin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivi.

– Esitetyt toimenpiteet vastaavat koronakriisin myötä syntyneisiin lyhytaikaisiin tarpeisiin. Ne luovat myös rakenteita, jotka antavat mahdollisuuden korkeampaan työllisyyteen ja kestävään kasvuun tulevina vuosikymmeninä, Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas arvioi.

Paketissa esitetään toimenpiteitä esimerkiksi terveydenhuollon tietojärjestelmiin ja hoitovelan lyhentämiseen, lisätään eri alojen ammattilaisten koulutusta ja parannetaan osallisuutta mahdollistamalla digitalisaation hyödyntäminen suuremmalle osalle suomalaisia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE