Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Mikael Jungnerin synkkä varoitus: ”Siitä tulee todella julmaa” – nimeää havahtuneet: Vartiainen, Soininvaara, Lepomäki, Harakka…

”Suomen hiipumisen syyt alkavat nousta päivänvaloon sen verran kirkkaasti, että harva kykenee niiltä enää silmiään sulkemaan.”

Rane Aunimo

Näin kärjekkäästi avaa SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner maanantaiaamunsa Facebook-tilillään.

Junngner kirjoittaa, että sosiaaliturvan menot vuodessa ovat ylittäneet jo 50 miljardin euron rajapyykin.

”Se on saman verran kuin valtion koko budjetti. Suurin syy ovat eläkkeet. Niiden maksuun menee jo 30 miljardia euroa vuodessa. Tuo tarkoittaa sitä, että populistien himoitsema eläkeyhtiöiden varanto tulisi syödyksi jo 2025, jos niillä yksin katettaisiin eläkkeet. Eläkemaksuihin menee jo työntekijästä enemmän rahaa kuin valtion veroihin. Se leikkaa kipeästi kysyntää, kannustavuutta ja kilpailukykyä.”

Jungner huomauttaa, että myös terveysmenot ovat kasvussa.

”Eikä tässä vielä kaikki. Noin 500 000 suomalaista kärsii merkittävistä mielenterveyden ongelmista. Puolet poissaoloista työelämässä johtuu mielenterveysongelmista. Mielenterveysongelmat ovat suurin syy vapautua varusmiespalvelusta. Yksinäisyys ja heikko minäkuva vie kyvyn ja halun toimia. Toistemme kaltoin kohtelu tulee poskettoman kalliiksi.”

Jungner tiivistää, että edessä on kaksi polkua.

”Se todennäköisempi on, että mennään kuten ennenkin ja rahat vain loppuvat. Siitä tulee todella julmaa.Eläkkeitä joko lasketaan merkittävästi tai ne vain jätetään maksamatta. Eläkeläisten köyhyys räjähtää tuossa käsiin.”

Toinen polku on Jungnerin mukaan vaikeampi.

”Palautetaan Suomen kasvu. Tuo vaatii työperäistä maahanmuuttoa, satoja tuhansia uusia suomalaisia. Ei mikään helppo rasti, kun osaavasta työvoimasta on jo nyt kova kilpailu. Suomi joutuu tosissaan houkuttelemaan tänne tekijöitä.”

Myös kaupunkipolitiikkaan on saatava Jungnerin mukaan uutta potkua. Lisäksi ”kaikki mikä voidaan digitalisoida, kannattaa digitalisoida”.

”Posti, pankit ja muut instituutiot pitää vain vapauttaa tuhlaamasta resursseja perinteiseen tekemiseen. Työmarkkinat on vihdoin avattava, sääntelyä purettava, verotusta kevennettävä”, Jungner listaa.

Jungner sanoo, että inhimillisempi polku ei ole kovin laajasti kannatettu.

”Juhana Vartiainen, Osmo Soininvaara, Elina Lepomäki, Timo Harakka, Antero Vartia, Anne Berner, Tytti Tuppurainen ja jokunen muu kansanedustaja on tähän aktiivisesti herännyt. Suuri osa ei, ei ainakaan julkisesti. Se on sääli, koska meillä ei ole kovin montaa vuotta enää hukattavaksi.”

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE