Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

13.8.2024 13:16 ・ Päivitetty: 13.8.2024 13:16

Mikko Kärnän ideoima tempaus toteutui Rautavaaralla tänään

LEHTIKUVA / HANDOUT / RAUTAVAARAN KUNTA
Rautavaaralla Pohjois-Savossa paljastettiin tänään patsas, jota oli saavuttu heinäkuussa veistämään Taiwanista saakka. Kivitaiteilija Lin Li-Jen (oikealla) ja hänen assistenttinsa Cheng Yung-to ahersivat teoksen kimpussa Rautavaaralla puolisentoista kuukautta.

Rautavaaralla Pohjois-Savossa paljastettiin tiistaina patsas, jota oli saavuttu heinäkuussa veistämään Taiwanista saakka. Kivitaiteilija Lin Li-Jen ja hänen assistenttinsa Cheng Yung-to ahersivat teoksen kimpussa Rautavaaralla puolisentoista kuukautta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kyseessä on keskustan entisen kansanedustajan ja Rautavaaran nykyisen kunnanjohtajan Mikko Kärnän ideoima tempaus.

Hän sanoo patsashankkeen tuoneen Rautavaaralle näkyvyyttä kesän aikana. Taiteilijoiden työskentelyä on käyty päivittäin ihmettelemässä ympäri maakuntaa ja ”vähän kauempaakin”.

Kärnä hehkuttaa, että paikallinen sekatavarakauppias lainasi taiwanilaisille jopa polkupyörät, joilla he ovat kulkeneet hillasoilla, sienestämässä ja kalastamassa sekä tutustumassa Rautavaaran ”kaikkiin nähtävyyksiin”.

- Lisäksi taiteilijat ovat tehneet meille hirvittävän tärkeää kuntamarkkinointityötä myös sosiaalisen median kautta, Kärnä kertoo.

VAIKKA taiwanilaisten kivenveistäjien kiikuttaminen savolaiseen pikkukuntaan voi kuulostaa erikoiselta hankkeelta, Kuntaliiton asiantuntija näkee, että kyse on pohjimmiltaan taiteen asemasta kunnallisessa elämässä.

- Eihän siinä ole ideana mitään uutta, että meillä on taidetta kunnissa. Rautavaaran patsas on samaa jatkumoa, sanoo viestinnän kehittämispäällikkö Tony Hagerlund Kuntaliitosta.

Hän muistuttaa, että kuntien vastuulle kuuluu ydinpalveluiden tarjoamisen lisäksi alueiden elinvoimasta huolehtiminen.

– Siihen suuntaanhan tällainen tempaus menee, että mistä kunta on tunnettu, onko siellä nähtävyyksiä ja tulevatko ihmiset katsomaan niitä. Samalla he käyvät syömässä, ja jotkut ehkä yöpyvät.

KIVENVEISTÄJÄT saatiin Rautavaaralle Taiwanin Hualienin maakunnasta Kärnän kontaktien kautta.

Kunta tarjosi veistäjille ylläpidon ja paikallisen Savon helmi -kivimateriaalin. Taiwan taas maksoi matkat ja palkkiot. Kärnän mukaan koko lysti maksoi Rautavaaralle noin 15 000 euroa.

Rautavaaran kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Kukkonen (kesk.) pitää hanketta onnistuneena. Hän näkee, että patsas on tuonut Rautavaaralle kaivattua positiivisuutta.

- Aina on näitä kyselyjä ja tilastoja Rautavaarasta, että kun kunta on köyhä ja kipeä ja vaikka mikä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi vuoden alussa, että Rautavaara komeilee kärkisijoilla muun muassa väestön sairastavuus- ja työkyvyttömyystilastoissa.

- Patsaan myötä ajatus Rautavaarasta muuttuu varmaan jotenkin iloisemmaksi. Kyllä tällä voisi ainakin lisää turisteja saada.

Kärnä uskoo, että patsashanke voi tuoda Rautavaaralle myös uusia vakituisia asukkaita.

- Kunnan täytyy näyttää, että on elinvoimaa, elämää ja myös rohkeutta tehdä asioita eri tavalla sekä välillä vähän hullutellakin.

STT / Eetu Halonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU