Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miksi toimittiin HUSin ja THL:n näkemystä vastaan? – kaupunginjohtajat Viljanen ja Mäkelä avaavat kantansa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi (edessä) sekä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (vasemmalla), Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Helsingin, Espoon ja Vantaan pääkaupungit ovat päättäneet avata rajatusti ja erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen alle 20-vuotiaitten lasten ja nuorten harrastustoimintaa kaupunkien hallinnoimissa tiloissa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Linjauksen muutoksesta voit lukea tarkemmin tästä linkistä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eivät tällä hetkellä katso, että koronarajoitusten höllennyksiin olisi mahdollisuutta. Heidän edustajansa istuvat myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä.

Päätös harrastustoiminnan rajoittamisesta onkin ollut puhtaasti Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien.

– Erityisesti kaupunkien vastuulla on mieltää kriisin eri ulottuvuuksien yhteisvaikutus väestön hyvinvointiin. Kaupunkien vastuulla on myös lopulta taklata niitä väistämättömiä negatiivisia seurauksia ja lieveilmiöitä, joita pitkittynyt kriisi synnyttää, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) perusteli tänään höllennystä.

Lasten ja nuorten tilanne on vaikea ja se tiedostetaan myös maamme hallituksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, miten lasten hyvinvointiin ja toimintakykyyn voitaisiin tehdä tukevia toimia. Asia on puhuttanut hallituksen sisällä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ovat suhtautuneet höllennyksiin tässä vaiheessa kriittisesti koronatilanteen näyttäessä jälleen pahenemisen merkkejä.

Muiden Euroopan maiden tavoin myös Suomea uhkaavat ärhäkästi leviävät koronamuunnokset, mistä hallitus kantaa suurta huolta. Kiurun mukaan jopa terveydenhuollon kantokyky voi joutua koetteille.

Lisää aiheesta

Rajoituksia saatetaankin hallituksen toimesta joutua pikaisestikin kiristämään. Pääkaupunkiseudun kunnat virittävät harrastusten höllennykset alkamaan 1.2.

Demokraatti kysyi Vantaan kaupunginjohtajalta Ritva Viljaselta ja Espoon kaupunginjohtajalta Jukka Mäkelältä, miksi koronakoordinaatioryhmässä päätettiin toimia THL:n ja HUSin kantojen vastaisesti.

Ritva Viljanen sanoo, että päätöstä tehtäessä on punnittu monia asioita. Hän toteaa, että pääkaupunkiseudulla lapsiin ja nuoriin on kohdistunut Suomen tiukimmat ja pitkäaikaisimmat rajoitukset. Tällä hetkellä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa nyt pääkaupunkiseudulla avattavat vastaavat harrastusmahdollisuudet ovat Viljasen mukaan jo avoinna.

Harrastustoiminta on tärkeää myös kasvussa kohti aikuisuutta.

– Siinä muodostuu toiminnan yhteisöllisyyden ja kuulumisen perustaa, jolle myöhemmät vuodet tulevat rakentumaan.

Viljasen mukaan on myös havaittu, että rajoitukset lisäävät eriarvoistumista. Ne kohdistuvat pahimmin pienituloisiin lapsiperheisiin, kun kaupungin tilat ovat kiinni. Alan ammattilaisilta on tullut Viljasen mukaan paljon viestiä, että yksinäisyyden ja ahdistuksen kokemus aiheuttaa nuorissa masennusta.

Viljanen toteaa, että nyt osa nuorista kuljeskelee vaikkapa kauppakeskuksissa ilman maskeja ja turvavälejä. Hän uskoo, että aikuisten ohjaama pienryhmätoiminta on tätä turvallisempi vaihtoehto.

“Vantaallakin on tullut ensimmäisiä koulunkäynnin keskeytyksiä.”

Viljanen lisää, että myös levottomuutta ja väkivaltaisuutta on alkanut ilmetä nuorten parissa.

– Vantaallakin on tullut ensimmäisiä koulunkäynnin keskeytyksiä. Perusteena on ollut että näin ei jakseta enää opiskella, hän myös kertoo.

Viljanen vastaa, että totta kai on kuunneltu myös THL:n ja HUSin asiantuntijoiden mielipidettä.

Hän kuitenkin toteaa, että päätöstä tekemässä olivat myös kaupunkien omat sosiaali- ja terveystoimen johtajat. Viljasen mukaan lait, epidemiologinen tilanne ja kaikki asiaan vaikuttavat tekijät on katsottu.

– Kun tehdään yhteiskunnallisia päätöksiä, ei voi vain katsoa yhtä asiaa. Lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkeä asia. Tässä kriisissä kovimmat rajoitukset ja menetykset kohdistuvat lapsiin ja nuoriin, Viljanen suree ja toteaa, että aikuisilla sen sijaan voi olla rahaa mennä vaikkapa yksityisiin palveluihin tai he voivat käydä ravintoloissa.

Viljanen uskoo, että aktiiviset nuoret, joilla on kodin vahva tuki, pärjäävät. Hän huomauttaa, että kaikki perheet eivät kuitenkaan kykene tukemaan lastaan. 

–  Päätös on tehty tämänhetkisen epidemiologisen arvion mukaan. Jos tilanne muuttuu, tarvittaessa voidaan vaikka päivässä palata takaisin entiseen, Viljanen sanoo.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä vastaa kysymykseen THL:n ja HUSin kantojen vastaisesti toimimisesta, ettei tietenkään ole tarkoitus erityisesti toimia ketään vastaan.

– Edelleenkin koronatilanne on vakava ja me jatkamme rajoituksiamme. Toimimme siten, että koko kaupunki ja kaupunkilaiset noudattavat kärsivällisesti koronaohjeistuksia ja -rajoituksia.

– Mutta lasten ja nuorten harrastus- ja liikuntatoiminnan osalta koimme, että rajoituksissa on ikään kuin valuvika, että nyt tässä kokonaisuudessa ne kohdistuvat liikaa lapsiin ja nuoriin. Sen takia rajatusti ja kontrolloidusti haluttiin avata harrastus- ja liikuntamahdollisuutta. 

Mäkeläkin painottaa, että höllennys voidaan tarvittaessa purkaa nopeasti.

– Jos virusmuunnoksia ilmaantuu laajemmin, sitten varmaan yhdessä ja hallituksen johdolla tehdään tiukat rajoitukset, jotka kohdistuvat lapsiin, nuoriin, aikuisiin sekä yksityiseen että julkiseen sektoriin.

“Heillä on näkemys asiasta, että näissä ympäristöissä pystytään.”

Mäkelän mukaan kaupungin sivistystoimien linja harrastusten ja liikuntamahdollisuuksien avaamiseksi on ollut selkeä.

– Heillä on näkemys asiasta, että näissä ympäristöissä pystytään koronaturvallisesti harrastus- ja liikuntatoimet järjestämään.

Mäkelän mukaan sivistystoimen näkemys on se, että harrastuksissa voi olla turvallisempaa kuin lasten liikkuessa kontrolloimattomissa ympäristöissä.

On selvää, että moni urheiluseura on taloudellisesti tiukoilla, kun lapsille ei ole pystytty järjestämään harrastustoimintaa. Kysymykseen tulevat tällöin myös harrastusmaksut ja niiden tilittäminen seuroille.

Urheiluasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) vihjasi tänään myös medialle, että yksittäisissä lajiliitoissa olisi halua jonkinlaisiin irtiottoihin harrastustoiminnassa ja voisi muodostua hallitsematon tilanne. Saarikon vähän epäselväksi jääneestä pohdinnasta saattoi olla pääteltävissä, että pääkaupunkiseudun linjaus olisi tuomassa struktuuria tällaiseen näkymään.

Mäkelä ja Viljanen painottavat vahvasti, että päätös nuorten liikuntahöllennyksistä on tehty nimenomaan nuorten omista lähtökohdista.

– Tiedän sen, että on ollut paljon keskustelua siitä, että marraskuun lopussa määräaikaisesti asetettujen rajoitusten soveltamisessa on ollut paljon epäkohtia ja vaikeutta. Esimerkiksi julkisten ja yksityisten tilojen erilainen kohtelu on ollut vaikeaa. En tunne siitä yksityiskohtia niin hyvin, Mäkelä pyörittelee.

Onko uhkaa, että seuroja menee konkurssiin?

– Koko korona-ajan, oikeastaan koko viime vuoden on hallituksen ja kuntien yhteistyöllä pystytty luomaan toimintaedellytyksiä seuroille ja yhdistyksille. Edelleenkin se kamppailu varmasti jatkuu. He ovat meille tärkeitä kumppaneita. Varmaan ollaan valmiita tekemään yhteistyötä, että myös jatkossa he pystyvät toimintaa jatkamaan, Mäkelä sanoo.

Tämän päätöksen taustalla ei ole elinkeinotoiminta.”

Ritva Viljanen kertoo, että Vantaan alueen nuoret saattavat mennä esimerkiksi lähikuntiin, joissa palvelut ovat auki. Ne, joilla on varaa, käyttävät myös yksityisiä liikuntapalveluja.

– Siksi rajoitukset ovat lisänneet eriarvoisuutta, koska kaikilla perheillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Mistään Saarikon viittaamasta hallitsemattomasta tilanteesta ei Viljasen mukaan ainakaan Vantaalla ole kyse eikä ole sellaista havaintoa, että urheiluseurat olisivat ryhtyneet omin päin toimimaan.

– Seurat ovat käyttäytyneet vastuullisesti. Ei ole käsitystä, että olisi päässyt tilanne hallitsemattomaksi. He ovat miettineet turvallisuuden, heillä on hyvää osaamista.

– Tämän päätöksen taustalla ei ole elinkeinotoiminta eikä minkään seuran pärjääminen, vaan ainoastaan huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista, Viljanen toteaa.

Lukioiden ja ammatillisen koulutuksen etäopetuksen jatkoa arvioidaan koordinaatioryhmässä viikolla 5. Viljasen mukaan lähiopetukseen siirtymiseen on selvä paine. Viljanen toteaa esimerkiksi, että tänä vuonna lukion aloittaneet ovat olleet lähiopetuksessa vain muutaman viikon eikä ole välttämättä ollut edes mahdollisuutta tutustua toisiin oppilaisiin ja saada uusia ystäviä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE