Politiikka
5.6.2018 16:54 ・ Päivitetty: 5.6.2018 16:54
Ministeri Mykkänen: ”Sukset ovat pahasti ristissä” – EU-maiden neuvottelut turvapaikkajärjestelmästä pahasti jumissa
EU-maiden kaksi vuotta jatkuneeseen kiistaan turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta ei edelleenkään löydy helppoja ratkaisuja.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei usko, että sopua syntyy ilman automaattista vastuunjakoa eli sitä, että EU-maat sitoutuvat ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita toisesta maasta poikkeuksellisessa kriisissä.
Varsinkin Puola ja Unkari ovat vastustaneet mekanismia, joka velvoittaisi maat turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Välimeren maat kuitenkin vaativat kumppaneiltaan enemmän solidaarisuutta.
– Sukset ovat pahasti ristissä, Mykkänen arvioi EU:n sisäministerien kokouksen jälkeen puhelimitse Luxemburgista.
Komission kaksi vuotta sitten antama esitys Dublin-järjestelmän uudistamisesta on juuttunut EU-maiden kiistaan siitä, miten maat auttavat toisiaan poikkeusoloissa.
Pakolaiskiintiöt parempi vaihtoehto.
Puheenjohtajamaa Bulgaria jätti kokouksen alla kompromissiehdotuksen, jossa jäsenmaille tarjottiin mahdollisuutta antaa hätään joutuneelle maalle asiantuntija-apua tai taloudellista avustusta sen ohella, että maat vastaanottavat turvapaikanhakijoita. Ehdotukseen sisältyivät myös automaattiset siirrot taloudellista korvausta vastaan.
Ainoa asia, josta ministerit olivat Mykkäsen mukaan samaa mieltä oli se, että järjestelmä, joka pakottaa turvapaikanhakijan ylittämään rajan laittomasti hakemuksen jättämistä varten, pitää lopettaa.
– Pitää siirtyä suoraan leireiltä otettavaan kiintiöpakolaisjärjestelmään, Mykkänen sanoo.
Jokaisen maan pitäisi hänen mukaansa kasvattaa pakolaiskiintiötään. Nykyisten Dublin-sääntöjen mukaan turvapaikanhakijan hakemus käsitellään siinä maassa, johon hän on EU:ssa ensin saapunut.
Sopua turvapaikkajärjestelmästä haetaan seuraavaksi huippukokouksessa kolmen viikon päästä.
Mykkänen uskoo, että päämiehet työntävät asian poliittisin saatesanoin takaisin sisäministereille.
– Eurooppa-neuvostossa on hyvin vaikeaa nuijia tältä pohjalta ratkaisua, kun aikaa on enää kolme viikkoa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.