Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ministerien joukkopako Britanniassa, punta syöksyy heti alaspäin – “Sopimus, jonka esittelit hallitukselle eilen, ei kunnioita kansanäänestyksen tulosta”

Britanniassa jo neljä ministeriä on eronnut brexit-sopimusluonnoksen vuoksi. Uusimpina eroistaan ilmoittivat työministeri Esther McVey ja brexit-apulaisministeri Suella Braverman.

– Sopimus, jonka esittelit hallitukselle eilen, ei kunnioita kansanäänestyksen tulosta, McVey kirjoittaa erokirjeessään pääministeri Theresa Maylle.

McVeyn mukaan sopimusluonnos “uhkaa Britannian koskemattomuutta”.

Myös brexit-ministeri Dominic Raab on eronnut brexit-sopimusluonnoksen vuoksi. Ennen Raabia hallituksen jätti Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Shailesh Vara.

Raabin mukaan hänen oli pakko erota, koska hän ei voi hyväksyä sovun ehtoja.

– En pysty sovittamaan ehdotetun sopimuksen ehtoja niihin lupauksiin, joita teimme maalle julistuksessamme, Raab sanoi erokirjeessään, jonka hän julkaisi Twitterissä.

– Uskon, että hallituksen Pohjois-Irlannille ehdottama sääntely muodostaa erittäin todellisen uhan Britannian yhtenäisyydelle.

Raabin mukaan kovan rajan välttäminen Pohjois-Irlannissa tuo mukanaan sen, että EU:lla olisi veto-oikeus Britannian lähtöön unionista.

– Mikään demokraattinen kansakunta ei ole koskaan suostunut sopimukseen, joka ei tarjoa mitään demokraattista kontrollia sovellettaviin lakeihin tai mahdollisuutta päättää sopimuksen lopettamisesta, Raab perusteli.

Pääministeri Mayn on määrä antaa parlamentille lausunto sopimuksesta myöhemmin tänään.

Konservatiivipuolueen lähteiden mukaan Raabin lähtö on valtava isku Mayn hallitukselle ja kertoo siitä, ettei Raab ole kokenut tulleensa kuulluksi neuvotteluissa, kertoo BBC

Brexit-sopimuksen virallinen ratifiointi vaatii sekä EU-parlamentin että Britannian parlamentin hyväksynnän. Britannian parlamentin alahuoneen on määrä käsitellä asiaa joulukuussa.

Punnan kurssi syöksyi heti alaspäin brexit-ministeri Raabin erottua tänään. Punnan arvo on laskenut merkittävästi suhteessa sekä dollariin että euroon. Puoliltapäivin Suomen aikaa punnan arvo oli noin 1,278 dollaria, kun se oli myöhään keskiviikkona melkein 1,3 dollaria.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE